mboost-dp1

European Space Agency

2009 bliver travlt for Euro-rumfart

- Via BBC News - , redigeret af Emil , indsendt af Zombie Steve Jobs

ESAs chef, Jean-Jacques Dordain, har sat målene for 2009, og det ser ud til at blive et travlt år for europæisk rumfart, en opfølger på et succesfuldt 2008.

Blandt aktiviteterne, der skal finde sted i år, finder man blandt andet opsendelsen af to rumteleskoper, Herschel og Planck. Det første skal studere universet i det infrarøde spektrum, og det andet skal studere baggrundsstrålingen i universet.

Ud over teleskoperne vil ESA opsende satellitterne Goce, Smos og Cryosat-2, der skal hjælpe forskere til at lære mere om jorden. Som noget nyt vil der i år også blive opsendt en Soyuz-raket fra Kourou-rumhavnen for at udnytte den tætte placering nær ækvator.

Sidst, men ikke mindst, så vil ESA forsøge sig med en helt ny rumraket, der har fået navnet Vega. Vega er mindre end de nuværende Arianne-raketter, der nogle gange er for voldsomme at anvende til mindre missioner.





Gå til bund
Gravatar #1 - mireigi
19. jan. 2009 07:36
Meget fair at de vil sende nye satelitter op, men kan de så ikke tage de gamle ned?

Om 3-4 år får vi et problem med de tusindevis af satelitter der krydser bane flere gangen i døgnet. Det er næsten uundgåeligt at de støder sammen.
Gravatar #2 - .dot
19. jan. 2009 07:45
#1 - Ikke hvis sattalitterne er i forskellig højde
Gravatar #3 - mathiass
19. jan. 2009 08:09
#1 Der er rigeligt med plads. Husk at de flyver relativt langt fra jorden så selv om de alle fløj i samme højde så ville de have et område som er langt større end jordens overflade til deling...
Gravatar #4 - Anders Fedеr
19. jan. 2009 08:30
Ingen ExoMars? :( Vi kunne ellers godt trænge til nogle robotter til at sniffe lidt til de der metan-skyer på Mars.

#0
Som noget nyt vil der i år også blive opsendt en Soyuz-raket fra Kourou-rumstationen for at udnytte den tætte placering nær ækvator.

Kourou er ikke en rumstation, men en rumhavn/affyringsbase/affyringsstation/affyringskompleks .. ved ikke om der findes et rigtigt godt ord på dansk, men det er i hvertfald ikke en rumstation.
Gravatar #5 - markstrange
19. jan. 2009 08:56
Det er muligt at de vil ramle ind i hinanden. Og som #1 siger, jo flere der er, jo større er mulighederne for at de vil kollidere. Men det er langt fra sandsynligt, med det antal satelitter vi har idag.
Der er derimod en lille faktor.. for hver 10 sattelitter der sendes op til resten, stiger chancen 100-fold.
NASA's svar på spørgsmålet
Gravatar #6 - NioBe
19. jan. 2009 09:19
#1
Det ender med at jorden kommer til at ligne noget fra WALL-E, hvis nogen har set den!? FYLDT MED SATELITTER!
Gravatar #7 - Flemhans
19. jan. 2009 09:21
En kæmpemæssig magnetron skal nok få dem samlet ind igen
Gravatar #8 - ktg
19. jan. 2009 10:01
Anders Feder (4) skrev:
Kourou er ikke en rumstation, men en rumhavn/affyringsbase/affyringsstation/affyringskompleks .. ved ikke om der findes et rigtigt godt ord på dansk, men det er i hvertfald ikke en rumstation.
Også lige en ting som jeg bed mærke i. "Rumhavn" er vel det ord man normalt bruger om sådan en base? Har ihvertfald indsendt rettelse.

Jeg kan så også lige tilføje, at grunden til at man vælger at affyre fra ækvator, er på grund af jordens rotation. Man udnytter "slynge-effekten" bedre ved ækvator, hvor de (ifølge wiki) kan opnå et farttilskud på 463 m/s, og derved mindste brændstofforbrug.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login