mboost-dp1

Samsung

Samsung: Installer ikke Windows 10

-

Det er stadig for tidligt at opdatere til Windows 10, hvis man har en computer fra Samsung. Selskabet har endnu ikke opdaterede drivere på plads, erkender Samsungs support.

Det er status her næsten et år efter styresystemets lancering og med en måned til den store ‘Windows 10 Anniversary Update’.

The Register beskriver, hvordan en ejer af en Samsung NP-R590 bærbar fik at vide fra Samsungs support, at de ikke anbefalede en opdatering til Windows 10 på nogen af selskabets computere. Samsung og Microsoft skulle ifølge supporten stadig være i gang med at koordinere indsatsen.

Samsung har endnu ikke kommenteret sagen, mens Microsoft udtaler, at ‘Microsoft og Samsung er engagerede i Windows 10 og arbejder tæt sammen for at give den bedst mulige oplevelse med opdatering til Windows 10.’

Derudover anbefaler Microsoft, at brugere besøger Samsungs website for at sikre sig, at en opdatering til Windows 10 er understøttet til netop deres computer, inden de går i gang med proceduren.

Cisco Systems Inc.

FE advarer om VPN-sikkerhedshul i Cisco-udstyr

-

Der er stor sandsynlighed for, at kriminelle vil udnytte en sårbarhed i netværksudstyr fra Cisco. Det vurderer Center for Cypersikkerhed (CFCS), der ligger under Forsvarets Efterretningstjenste (FE), på baggrund af offentliggjort exploit-kode.

Der er tale om et sikkerhedshul i forbindelse med VPN på firewalls og routere fra Cisco, der i februar udsendte softwareopdateringer, som lukker sikkerhedshullet.

1. maj i år blev der så offentliggjort exploit-kode, der udnytter sikkerhedshullet.

Derfor advarer CFCS nu virksomheder og myndigheder og anbefaler, at man tjekker, om netværksudstyret nu også er opdateret. Advarslen kommer i en trusselsvurdering (pdf).

Sikkerhedshullet omhandler Ciscos ‘Adaptive Security Appliance’ (ASA), der bruges i selskabets firewalls og routere og er registreret som ‘CVE-2016-1287’.

VPN gør brug af ASA, og da sårbarheden kan udnyttes via internettet, gør det situationen ekstra alvorlig, vurderer CFCS.

Den offentliggjorte exploit-kode peger på, at man vil kunne angribe Cisco-produkterne på to måder – enten gennem Denial of Service-angreb eller ved at overtage kontrollen med en VPN-server med fulde administrative rettigheder.

The Tor Project Inc.

Tor-browser 6.0 lanceret med opdateret sikkerhed

-

Browseren Tor, der i høj grad handler om privatliv for brugeren, har fået en opdatering – version 6.0. Den er baseret på Firefox 45-ESR, har bedre HTML5-understøttelse og SHA-1 er fjernet.

Med HTML5-forbedringen kan det blive lettere at slippe for Flash plugins på hjemmesider – noget der måske er interessant for de, der bruger browseren pga. privatliv. Flash kan indsamle detaljer som f.eks. IP-adressen.

Tor 6.0 har fjernet support for SHA-1 certifikater, som der stadig arbejdes på hos de mere gængse browsere Chrome, Firefox og Edge.

Derudover er support for JavaScript også opdatert til nyeste standard, og på Mac OS X bliver Tor browseren ikke længere blokeret af OS X’s GateKeeper app. Der er også understøttelse af Push API.

6.0 indeholder også en række bugfixes og en lukning af et sikkerhedshul omkring DLL-angreb.

SXC - tonyclough

Musikpirateri koster dansk musikbranche 33 mio. kr.

-

En ny rapport fra EU’s Intellectual Property Office (EUIPO) viser, at ‘musikpirateri’ koster musikbranchen 1,3 milliarder kroner i tabt omsætning pr. år – eller fem procent af den samlede omsætning for branchen, skriver TorrentFreak.

I Danmark bliver det til 33 millioner kroner.

Spørgsmålet er måske så, om kopiering af musik er et stort problem for branchen. Musikselskabernes brancheorganisation IFPI var tidligere på året ude med tal for omsætningen for 2015. Her var noteret en fremgang fra 437 mio. kr. i 2014 til 453 mio. kroner i 2015.

De tal dækker i stort omfang indtægter fra streamingtjenester som Spotify, TDC Play og Apple Music, der udgjorde 323 mio. kr. i 2015.

Tallene for ‘mistet omsætning’ er set ud fra en forventet merindtægt i en situation, hvor der ikke finder nogen kopiering af musik sted.

KFP Arkitekter, Aalborg

100 meter høj metalbue i Aalborg skal teste antenner

-

Universitetsområdet i Aalborg Øst kan om få år blive et vartegn rigere. En målebue i metal, 100 meter høj og med en diameter på 200 meter.

Forskerparken Novi får til efteråret et antennelaboratorium til 84 millioner kroner. Her vil en del af taget kunne skydes til side, så man kan gennemføre tests i samarbejde med målebuen. Men før denne kan blive opført, skal lokalplanen og en vvm-redegørelse på plads.

Derfor kan der gå halvandet år, før konstruktionen af buen kan gå i gang, skriver Nordjyske.

Målebuen skal blandt andet bruges til tests af mobiltelefoners antenner – noget der i mange år er blevet forsket i på Aalborg Universitet, og som vi senest omtalte i november.

DropBox

Dropbox Infinite får kritik for brug af computerens kerne

-

Det seneste tiltag fra Dropbox – Infinite – viser en oversigt over alle filer i brugerens Dropbox, også de filer, der ikke er hentet ned på den specifikke computer – som vi tidligere har omtalt.

Men for at kunne gøre dette, beder Dropbox om direkte adgang til enhedens kerne. Dette har ført til kritik af løsningen, som nogle kalder en øget sikkerhedsrisiko.

Motherboard citerer en af kritikerne for denne sammenligning:

Det er, som hvis Dropbox foreslog at kopiere nøglerne til dit hus og flytte ind sammen med dig.

Dermed menes, at hvis der er et sikkerhedshul i Dropbox, kan det bruges af hackere til at overtage computeren.

Produktansvarlig hos Dropbox, Rob Baesman, forklarer overfor ventureBeat, at løsningen ikke vil blive ændret alene fordi, det så ikke kan lade sig gøre at give de samme muligheder til brugeren. Derudover pointerer han, at antivirus-programmer som regel også har adgang til kernen.

ASUSTeK Computer Inc.

ROG Strix GeForce GTX 1080 – Asus’ egen udgave af GeForce GTX 1080

-

Nvidia sendte deres nye og meget kraftfulde grafikkort GeForce GTX 1080 på gaden i fredags. Tests og medfølgende anmeldelser har været meget positive for kortet, der er tre gange så effektivt som sidste års Titan X, når det kommer til watt-forbrug – som vi omtalte for nyligt.

Nu er Asus klar med selskabets udgave af GeForce GTX 1080, og det er med justerbart RGB lys, justerbare blæsere, DVI-D output, to display porte samt to native HDMI 2.0 outputs – her har Nvidias kort kun et HDMI output. Og så bliver der to versioner fra Asus – ‘normal’ og ‘overclocked’.

Sat op imod Nvidias ‘Founders Edition’ af GTX 1080, er clock speed-ændringerne således:

Asus’ normalversion har en clock speed på op til 1,759 MHz (med boost: 1,898 MHz) mod Nvidias 1,607 MHz. Den overclockede version har en clock speed på op til 1,784 MHz (med boost: 1,936 MHz).

Asus har sat tre blæsere på kortet, der også understøtter Asus FanConnect til ekstra køling.

Asus’ ROG Strix GTX 1080 kommer i handlen til en pris på 619.99 amerikanske dollars for normalversionen, mens overclocked-udgaven koster 639.99 dollars. Til sammenligning koster Nvidias Founder’s Edition 699 dollars.

Ifølge Asus er kortet i handlen nu.

HP

VR-rygsækcomputer på vej fra HP

-

Omen-serien af gaming-PC’er fra HP får måske snart en rygsæk-model tilføjet – ‘Omen X VR PC Pack’.

Der er tale om en computer tiltænkt virtual reality-headsets som HTC Vive og Oculus Rift, hvor brugeren kan nyde godt af ekstra mobilitet i forhold til at sidde foran en almindelig PC.

Computeren har endnu ingen officiel titel og er stadig under udvikling, men HP sender test-versioner afsted om en måneds tid. Rygsækcomputeren kommer med en Intel i5 eller i7 processor og op til 32 GB RAM. Grafikkortet er endnu ukendt.

Det hele skulle veje under 4,5 kg og kommer med stropper og bælte – som en anden mere almindelig rygsæk. Bæltet bruges også til placering af to batterier til henholdsvis CPU og GPU. Et tredje batteri internt i maskinen sørger for at holde computeren kørende, mens man skifter flade batterier ud i bæltet – disse holder til en times brug, inden de igen skal oplades.

Prisen er – ligesom GPU’en – fortsat ukendt.

3

Teleselskabet Three UK afprøver netværksbaseret reklameblokering

-

Den Britiske afdeling af teleselskabet 3, Three UK, har annonceret, at de planlægger en 24-timers afprøvning af en netværksbaseret reklameblokeringsløsning for deres kunder.

I første omgang skal interesserede kunder skrive sig op for at deltage i prøven, men på sigt er målet at udbrede det til alle kunder.

‘Den nuværende reklame-model fungerer ikke,’ siger Tom Malleschitz, marketingchef hos Three UK, ‘den frustrerer kunderne, opbruger deres datakvoter og kan true deres privatliv. Noget skal ændres.’

Three UK mener, at det i stedet må være reklamefirmaerne, der skal betale for omkostningerne ved at få vist reklamer, men siger, at de ikke prøver at fjerne reklamer helt.

Teknologien, som Three UK gør brug af, er udviklet af det Israelske firma Shine, som allerede leverer reklameblokering på netværksniveau i Jamaica. 3 arbejder også på en reklameblokering på deres italienske netværk.

Hvis blokeringen bredes ud til samtlige kunder, vil den sandsynligvis afføde reaktioner fra reklameleverandører, samt spørgsmål om, hvor meget Three sporer deres kunder, for at kunne blokere reklamerne.

Oracle

Jury: Androids brug af Java API var ‘fair use’

-

Googles brød ikke Oracles ophavsret, da de genimplementerede 37 Java API’er i udviklingen af styresystemet Android, som vi tidligere har omtalt. Det afgjorde en jury i San Francisco torsdag.

Juryen afgjorde enstemmigt, at brugen var beskyttet under den såkaldte ‘fair use’-regel i amerikansk ophavsret.

Afgørelsen markerer anden gang, at sagen falder ud til Googles fordel. I 2012 afgjorde dommer William Alsup, at API’er ikke er omfattet af ophavsret, men den afgørelse blev omstødt af en appeldomstol. ‘Fair use’ var derfor Googles eneste mulige forsvar.

Oracle hævdede i retten, at Google havde kopieret 11.500 linjer kode og brugt dem i Android. Google derimod argumenterede, at Java-sproget altid havde været ‘gratis og åbent’ at bruge, og at det også gjaldt API’en.

Sagen har kørt siden 2010, hvor Oracle overtog Java, da de købte Sun Microsystems, men den stopper nok ikke her. Oracle har nemlig allerede meldt ud, at de agter at anke.