mboost-dp1

S. Debnath and E. Edwards/Joint Quantum Institute

Videnskabsfolk løser gåden og laver verdens først ‘general purpose’ kvantecomputer

-

Forskere fra Joint Quantum Institute ved Maryland Universitet i USA har lavet verdens første programmerbare og omprogrammerbare kvantecomputer.

Forskernes kvantecomputer består af fem ‘quantum bits’, såkaldte qubits, der hver er et elektrisk ladet ytterbium atom, fanget i et magnetfelt.

Ved hjælp af en laser kan forskerne manipulere atomerne med præcise energiladninger og derved påvirke, hvordan atomerne interagerer. På den måde kan computeren programmeres og omprogrammeres med forskellige algoritmer – en såkaldt ‘general purpose’ kvantecomputer.

“Det bliver et spørgsmål om software, og ingen andre kvantecomputerarkitekturer har den fleksibilitet,” fortæller Shantanu Debnath fra forskerholdet.

På grund af kvantefysikkens mærkværdige natur kan kvantecomputere bruges til helt nye typer af beregninger, som kan løse komplicerede problemer, der er umulige at løse på traditionelle computere.

Forskerne testede computeren med tre forskellige kvante-algoritmer. Deutsch-Jozsa og Bernstein-Vizirani algoritmerne, som bruges til at teste kvantecomputere, kørte med succes henholdsvis 95 og 90 procent af gangene. ‘Quantum Fourier Transform’-algoritmen, som bruges i kvante-programmer til brydning af kryptering, og som forskerne forklarer er blandt de mest komplicerede kvante-udregninger, lykkedes 70 procent af gangene.

Forskerne forklarer, at selvom deres computer kun bruger fem qubits, så kan samme teknik bruges til at lave kvantecomputere med langt større antal qubits.

Gå til bund
Gravatar #1 - kblood
5. aug. 2016 14:13
Med denne udvikling, så må en general purpose super AI snart være om hjørnet. IBM har lige opfundet en ny neuron chip som skulle være langt mere som biologiske neuroner og Google og andre er godt igang med at undersøge muligheden for artificial general intelligence.
Gravatar #2 - Skak2000
7. aug. 2016 19:15
#1 Yes SkyNet are coming ;)
Gravatar #3 - udenrigsministeren
7. aug. 2016 20:47
Det overgår min fatteevne
Gravatar #4 - Ufomekaniker
8. aug. 2016 01:01
Prøve lige at fejlfinde i dens software via en crash report på sådan en computer der. Men ved jo fanme ikke hvor man har den, når dens bits kan både være 0 og 1 på samme tid og de så samtidig interagere på kryds og tværs af hinanden :D :D :D
Gravatar #5 - kblood
8. aug. 2016 02:33
#5 Jeg mener at med computere på det niveau så kan man ikke rigtigt fejlfinde, man er vidst afhængig af at man kan få den til selv at løse sine problemer. At gøre det manuelt vil vidst tage for lang tid.
Gravatar #6 - Ufomekaniker
9. aug. 2016 04:30
kblood (5) skrev:
#5 Jeg mener at med computere på det niveau så kan man ikke rigtigt fejlfinde, man er vidst afhængig af at man kan få den til selv at løse sine problemer. At gøre det manuelt vil vidst tage for lang tid.


Ja. Enig. Endnu en risikofaktor for at der er noget der kan gå galt.

Først skal vi lære hvordan man programmere sådan en fætter. Men allerede i det stadie kan den gå i selvsving. For vi ved jo dybest talt ikke hvad faen den laver på QuBit plan, når vi beder den om at eksekvere en simpel formel eller opgave :o)

Den type datamater er jeg en anelse ængstelig over for :D
Gravatar #7 - kblood
9. aug. 2016 16:22
#6 Ja, man skal helt klart ikke bare koble sådan en på nettet.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login