mboost-dp1

Shutterstock

Regnvand er ikke længere sikkert at drikke på Jorden, tyder undersøgelse på

- Via Business Insider -

Regnvand er ikke længere sikkert at drikke på Jorden, lyder det fra amerikanske retningslinjer for forurening ifølge et hold af miljøforskere.

Business Insider har nyheden.

Det skyldes, at regnvand over hele planeten nu indeholder farlige kemikalier kaldet per- og polyfluoralkyl-stoffer (PFAS). I et papir publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology den 2. august fandt forskere ved Stockholms Universitet, som har studeret PFAS i et årti, beviser for, at disse stoffer har spredt sig gennem hele atmosfæren og efterladt intet sted uberørt.

Der er tusindvis af PFAS, alle menneskeskabte, brugt i fødevareemballage, vandafvisende tøj, møbler, tæpper, nonstick-belægning på gryder og pander, ildslukningsskum, elektronik samt shampoo og kosmetik. Under fremstilling og daglig brug kan de frigives til luften, hvorfra de spreder sig gennem atmosfæren og falder tilbage til Jorden i form af regn.

PFAS er fundet i Antarktis og i arktisk havis. Deres udbredelse over hele planeten er en fare for menneskers sundhed, da peer-reviewede undersøgelser har forbundet dem med kræftformer, nedsat fertilitet, reduceret vaccinerespons, højt kolesteroltal og udviklingsforsinkelser hos børn.

Ligesom mikroplastik er det dog svært at identificere alle de langvarige sundhedseffekter af PFAS-eksponering, fordi de omfatter så mange forskellige forbindelser, og fordi de er så udbredte i miljøet.

I sidste ende konkluderer forskerne, at PFAS har overskredet den sikre “planetariske grænse” for menneskers sundhed.

Gå til bund
Gravatar #1 - bbb2020
17. aug. 2022 07:10
Congratulation humans. I jeres evige jagt på rigdom, har i dømt jer selv og alt andet levende til undergang.

Må være det der kaldes, at have sejret ad helvede til.
Gravatar #2 - nKKE
17. aug. 2022 07:44
Den sikre "PLANETARISKE GRÆNSE" for sundhed. Sindssygt. Kan vi overhovedet gå rundt i regnvejr om 10-20 år?
Gravatar #3 - larsp
17. aug. 2022 10:56
Fra artiklen:
Previously, EPA had set the acceptable level for both substances at 70 parts per trillion. The new guidelines cut that by a factor of up to 17,000 — limiting safe levels to 0.004 parts per trillion for PFOA and 0.02 parts per trillion for PFOS.
De har altså reduceret "safe level" med en faktor 17000, og nu viser det sig at regnvand generelt overskrider dette niveau.

Det er en skræmmende udvikling, men jeg tænker at man bør slå lidt koldt vand i blodet. Det er en meget meget lav grænseværdi. Mon ikke der er andre langt mere skadelige substanser i regnvand end dette, og man bruger jo ikke ubehandlet regnvand som det primære drikkevand generelt.

Hvad jeg godt kunne tænke mig at vide er om PFAS bliver filtreret af jordlagene når vandet synker ned til grundvandet. Grundvand er generelt meget renere end overfladevand efter turen igennem jordlagene (hvis ellers jorden er ren!) Ellers må der installeres mere filtrering så det generelle drikkevand holdes rent.

Der er mange kemikalier derude som følge af menneskeligt svineri, som f.eks. bly fra benzin. Se at få disse stoffer begrænset så hurtigt som muligt. Men planeten og menneskeheden skal nu nok overleve lidt endnu.
Gravatar #4 - bbb2020
17. aug. 2022 11:47
larsp (3) skrev:


Hvad jeg godt kunne tænke mig at vide er om PFAS bliver filtreret af jordlagene når vandet synker ned til grundvandet. Grundvand er generelt meget renere end overfladevand efter turen igennem jordlagene (hvis ellers jorden er ren!) Ellers må der installeres mere filtrering så det generelle drikkevand holdes rent.


Findes i Ca 20% af tested grundvand boringer.
https://landbrugsavisen.dk/stor-unders%C3%B8gelse-...
Gravatar #5 - arne_v
17. aug. 2022 13:42
#3

Overskriften er lidt vildledende.

Man får indtryk af at man har en tidligere måling under grænseværdien og en ny måling over samme grænseværdi og at der derfor er sket en stigning.

Imidlertid er der tale om at grænseværdien er sat ned fra 70 til 0.004 og fra 70 til 0.02 PPT og en enkelt måling er over den nye grænseværdi.

Og "ikke længere" må derfor relatere sig til den implicitte kendsgerning at for X hundrede år siden ville den målte værdi have været nul og derfor under den nye grænseværdi.
Gravatar #6 - arne_v
17. aug. 2022 13:48
#1

Markedsøkonomi og teknologisk udvikling må da siges at være en stor success til at forbedre menneskers levevilkår.

Stenalder - nej tak.

Men derfor kan man jo godt være lidt miljøbevidst og ikke svine.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login