Flickr - psdQR-koder i stedet for køreplaner møder kritik

I løbet af sommeren har BAT (tidligere Borholms Amts Trafikselskab) erstattet de trykte køreplaner ved busstoppestederne med QR-koder. Disse kræver en smartphone for at scanne og tjekke bustiderne.

BAT har forklaret sig med, at QR-køreplanerne er et naturligt skridt i den digitale udvikling.

Løsningen møder dog kritik fra lektor ved IT-universitetet, Lene Nielsen:

‘Gennemsnitsalderen på Bornholm er høj, derfor ekskluderer man mange med sådan en løsning. Men generelt ville jeg fraråde alle den løsning,’ udtaler hun til Bornholms Tidende.

Der husstandsomdeles stadig køreplaner, og de trykte køreplaner kan også stadig findes i busserne og på turistkontorerne.

Gå til bund
Gravatar

#1 Lares 11. aug. 2017 06:51

Ingen bruger QR -_-
Gravatar

#2 kgp43 11. aug. 2017 07:18

"... et naturligt skridt i den digitale udvikling"

En skærm ville nok være et bedre valg, men det er selvfølgelig billigere, at printe en QR kode og banke den på en lygtepæl.

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har scannet en QR kode.

Gravatar

#3 CableCat 11. aug. 2017 07:20

Er det ikke kun reklamer der bruger QR-koder?

De fleste har prøvet at tage et billede af noget printet infomation, for at have en kopi til senere brug. Det var her man gerne ville have en QR-kode til den digitale udgave.

A QR code when you need one...
Standardisering gennem tvang, giver frihed.
Gravatar

#4 CBM 11. aug. 2017 08:59

Politikere og IT:

- en tænkt historie som jeg er bange for kunne være skræmmende tæt på virkeligheden...

Det offentlige indfører krav om at alle dokumenter skal udprintes, udfyldes med kuglepen og afleveres personligt ved nærmeste borgerservice således at dokumentet kan scannes ind i deres systemer.

Regeringens digitaliserings minister kalder det et naturligt skridt i den digitale udvikling og fryder sig over det ekstremt høje teknologiske stade som landet har nået.

Ministeren noterer sig samtidigt at alle offentlige logins nu har nået et hidtil uset højt teknologisk IT sikkerheds niveau, nu når alle logins benytter det hyper moderne og super hemmelige CPR nummer som brugernavn og har passwords sat til 1234, uden mulighed for ændring.

Som ministeren selv siger, der er dobbelt sikkerhed, i form af en kode der skal gættes og et brugernavn der i sig selv fungerer som hemmelig kode, da et CPR nummer i sig selv både er hemmeligt og fungerer som en ekstra kode.

Ministeren kalder selv dette for fremtidens 2 faktor login. Ministeren er helt overbevist om at når der nu skal 2 koder til, altså 2 faktorer som ministeren kalder det, så kan det simpelthen ikke blive mere sikkert.

Ministeren griner højt da han bliver spurgt omkring hvorvidt serverne benytter opdateret software, har sikret sig imod XSS og validerer data indtastet af brugerne. Ministeren svarer at med 2 faktor super sikkerhed, så er det fuldstændigt overflødigt, som enhver med kendskab til IT vil kunne informere om.

Ministeren er ikke bekymret over at offentliggøre dette password, da IT kriminelle efter hans udsagn, ikke følger med i dagspressen.

Ministerens kommentar til de gentagne læk af hele CPR registret, er at tage en brun papirspose over hovedet, mens han messer, det er aldrig sket, det er aldrig sket.

Minister tager derefter posen af hovedet og siger at han gerne vil fortælle en lille hemmelighed. Denne hemmelighed er at det nye system MitID som i sagens natur vil blive meget bedre og af sikkerheds hensyn, ikke dokumenteret, vil benytte samme system som de offentlige logins, nemlig den hemmelige kode 1234 *shhh* samt CPR nummer. Altså ultra 2 faktor login. Ministeren tysser mens han nævner den hemmelige kode.
Vestager er sej. #ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, AMD + ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gravatar

#5 Kian 11. aug. 2017 10:25

...suk... QR-koder giver mening til intern logistik og lign. Men normal mennesker bruger jo aldrig QR til noget. Det er flere hundrede år siden jeg scannede min første (og sidste) QR-kode. Vi prøvede iøvrigt et forsøg med QR-kode på tilmeldingsplakaten til sommerfesten på arbejde. Der er ingen der har tilmeldt sig via den QR-kode-formular man sendes hen til ved scan. Vi er vel ca 300 folk i huset der potentielt har set plakaten.
I'm gay, I'm wacky!
its all about me and my boyfriend being gay...
cv: http://www.pixlr.dk
Gravatar

#6 kblood 11. aug. 2017 12:02

Holy fuck det er godt nok dumt.
Gravatar

#7 CBM 11. aug. 2017 12:07

Men alligevel et godt eksempel på at QR koder langtfra er "... et naturligt skridt i den digitale udvikling" i 2017 :-)
Vestager er sej. #ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, AMD + ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gravatar

#8 ScorpD 11. aug. 2017 12:57

Jeg bruger QR-koder når jeg kan komme til det, og der ikke er RFID tags.
Men at tvinge folk til at bruge det er idioti.


Iflg. min historik scannede jeg 2 QR koder i dag, til aflæsning af strøm og fjernvarme.
I går brugte jeg den 3 gange til at tilknytte nogle konti til min Two-factor auth app.
For én uge siden brugte jeg den til at koble min Banggood app til min online konto.
For 3 uger siden brugte jeg den til at slå ruten til dyrlægen op (QR kode på journalen).

Derudover laver jeg altid QR-koder til vores WiFi (direct connect), da jeg ikke gider at skulle bøvle med det når man får gæster.

Det er også rart når der er en QR kode på en mail/visit-kort, så jeg slipper for at taste telefonnummeret ind hvis jeg lige skal have fat i dem.
Gravatar

#9 arne_v 11. aug. 2017 18:39

#0

Det er en katastrofe.

Der er masser af mennesker som ikke har smartphone og/eller ikke ved hvad en QR kode er.

Jeg formoder at det er en kombination af nogle yngre veluddannede mennesker med en total mangel på evne til at forstå at alle ikke nødvendigvis er som dem selv og en ledelse som griber enhver lejlighed til at spare penge.

The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#10 Gamle-Kaj 11. aug. 2017 19:30

Nu bor jeg selv på Bornholm, så jeg kan kun sige, at jeg er glad for, vi endelig er blevet så IT-fremmelige herovre, så vi har fået en plads hos newz.dk. Det har jeg ventet på i 15 år.

Derudover er det jo bare et virkelig godt eksempel på offentlig dumhed. De fleste der kører bus herovre udenfor turistsæson er ældre og skolebørn. Ingen af de to segmenter bruger QR koder til noget som helst. Det er tåbeligt.

Det er helt sikkert en ældre tosse i administrationen hos BAT, der har været på IT-kursus, og har fået at vide, at det er det nye sort af en eller anden AOF underviser.
Gravatar

#11 Claus Jørgensen 11. aug. 2017 20:10

Ud af mainstream smartphones (Android og iOS) har kun Android indbygget QR code-scanner som default (så vidt jeg ved)

Idioti på højeste niveau.
Gravatar

#12 CBM 12. aug. 2017 06:43

@arne: jeg tvivler på at yngre mennesker ville vælge en teknologi som QR koder
Vestager er sej. #ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, AMD + ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gravatar

#13 Meremad 12. aug. 2017 13:50

Personligt benytter jeg kun trykte køreplaner når min telefon er løbet tør for strøm. Jeg kan ikke scanne QR-koder med en telefon uden strøm. Elendig, ugennemtænkt beslutning.
Gravatar

#14 arne_v 12. aug. 2017 18:31

CBM (12) skrev:
jeg tvivler på at yngre mennesker ville vælge en teknologi som QR koder


Heller ikke hvis yngre er <40 eller <45 ?
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#15 CBM 13. aug. 2017 05:11

arne_v (14) skrev:
CBM (12) skrev:
jeg tvivler på at yngre mennesker ville vælge en teknologi som QR koder


Heller ikke hvis yngre er <40 eller <45 ?

Jeg er smigret over din definition af yngre.
Jeg opfylder denne definition da jeg lige er under 40, men jeg ville ikke vælge den teknologi.

Om et ungt menneske på 44 ville, det skal jeg ikke kunne sige, det er en mulighed.
Vestager er sej. #ComeToTheDuckSide www.duckduckgo.com, BB Priv because REAL QWERTY is a privilege, AMD + ASUS = kvalitet! #BringBackTheKeyboard.
Gravatar

#16 thomaxz 13. aug. 2017 07:37

Jeg ser et andet væsentlig problem, ved den løsning, måske ikke så udbredt på Bornholm, men hvor jeg tager bussen, kan jeg ofte have 1-2 minutter til finde ud det bedst kan betalte sig at tage bus A eller Bus B hjem, inden man får fundet telefonen frem, startede appen, og se køreplanner, og taget stilling er bussen kørt.
http://www.thomasc.tk - http://Danskestemmer.dk - http://ltagta.tk
Gravatar

#17 modgaard 13. aug. 2017 07:43

#10 det var alligevel lang tid at vente. Hvordan tager lokalbefolkningen så imod qr-koderne?
https://newz.dk
Gravatar

#18 Gamle-Kaj 14. aug. 2017 13:06

@17
De griner af det, mens de venter på bussen, der alligevel kun kører en gang hver anden time. Det behøver man ingen køreplan for at huske. Det er nok mest turisterne det går ud over.

Arh, at det lige var nyheden om Bornholm, der gjorde at jeg faktisk tog mig sammen og oprettede en bruger, det er måske lidt overdrevet :-)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login