mboost-dp1

spacex nasa kontrakt artemis program månelanding / newz.dk

SpaceX

NASA udpeger SpaceX som leverandør til Artemis-mission: Månelanding skal ske med Starship

- Via Ars Technica -

NASA har tilldelt en vigtig kontrakt til SpaceX: To missioner til Månen skal foregå med Starship.

Ud af tre muligheder bestående af SpaceX, Dynetics og en gruppe firmaer ledt an af Jeff Bezos’ Blue Origin, var SpaceX de heldige vindere af en vigtig kontrakt med NASA.

SpaceX skal i samarbejde med NASA foretage to missioner til Månen. En ubemandet og en med mandskab.

Årsagen til at valget faldt på SpaceX, skal findes i det økonomiske aspekt af kontrakten. SpaceX var den klart billigste valgmulighed i udbuddet.

SpaceX’ bud kostede halvt så meget som Dynetics og fire gange mindre end Blue Origins.

Dog skal det siges, at SpaceX også er det firma, der er tættest på at have en færdig raket klar til fuldførelsen af kontrakten.

Starship har ganske vist endnu ikke gennemført en succesfuld landing, men SpaceX er tættere på en færdig løsning end de andre firmaer.

Læs også: NASA fuldfører test af løfteraket til Artemis-programmet.

Hvis NASA efter planen skulle nå målet om at lande mennesker på Månen i 2024, ville det have kostet omkring 3,3 milliarder dollars (ca. 20 milliarder kroner).

Den tidshorisont er dog blevet skubbet et stykke ud i fremtiden, da NASA kun er blevet bevilliget 850 millioner dollars af den amerikanske kongres.

En ny tidshorisont er i øjeblikket ved at blive fastlagt af NASA.

Gå til bund
Gravatar #1 - T_A
20. apr. 2021 08:55
Tjooo de skal nok arbejde lidt mere med Starship inden den er klar.
Gravatar #2 - dugfrisk
20. apr. 2021 10:36
f 16
Gravatar #3 - MOA
21. apr. 2021 14:25
#1 Ja, men har du set hvor fedt de har designet opbygningen? Problemet er at raketter mv. altid bliver bygget vandret, og derfor skal de kunne tåle at blive rejst, hvilket giver nogle voldsomme krav til opbygningen og gør dem unødigt tunge og dyre.

SpaceX har fundet ud af at man blot bygger lodret, ved at man bygger ringe på 2 meter i højden og 9 meter i diameter og stabler 17 af disse ovenpå hinanden med en kran for at afslutte med en top og bund.

Det gør også at hver ring kan bygges relativt simpelt men i en høj kvalitet da maskiner osv. kan komme til, samtidig har de bygget en x-ray maskine der kan scanne hele rumskibet på under en dag og finde fejl, dette tog enormt lang tid førhen.
Gravatar #4 - dugfrisk
21. apr. 2021 18:08
Gravatar #5 - AppleSheep
26. apr. 2021 21:49
Det er noget af et syn at se to SpaceX raketter stå ved siden af hinanden. Der er godt nok et spændende og interessant syn.

https://imgur.com/gallery/bGxagGJ

Tillykke med kontrakten, SpaceX!
Gravatar #6 - CBM
27. apr. 2021 03:41
de kunne vælge mellem flg rumtaxier... spacex og spacex og så valgte de spacex
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login