mboost-dp1

Flickr - Billogs

Mangel på it-regler skaber forvirring

- Via EPN.dk - , redigeret af klh

Næsten 75 pct. af de offentlige virksomheder, og 57 pct. af de private, har ikke nogen reel it-politik, og ifølge en undersøgelse fra LO skaber det forvirring for de ansatte.

Tine Aurvig-Huggenberger, LO skrev:
Det efterlader lønmodtagerne i et helt uacceptabelt tomrum, hvor folk risikerer at blive fyret, fordi spillereglerne er uklare. For er det så i orden at skrive private mails? Hvor mange må man skrive? Er der ting man ikke må skrive osv.,

LO har netop udsendt en rapport omhandlende digitaliseringen af arbejdsmarkedet, blandt andet, at håndværkeres kørsel bliver logget via GPS’er og lignende.





Gå til bund
Gravatar #1 - Evrae
30. okt. 2007 20:15
LO har netop udsendt en rapport omhandlende digitaliseringen af arbejdsmarkedet, blandt andet, at håndværkeres kørsel bliver logget via GPS'er og lignende.


Jeg ved godt at det er for at effektivisere, og undgå penge tab pga. tømmer-far Paul kører en lille omvej og tar et hurtigt privat erinde med, men jeg synes at det begynder at udvikle sig til ubehagelig overvågning, og mangel på personlig tolerence og sådan. Man må da kunne lade visse ting glide og sige at de -uofficielt- er acceptable.

Hyklerisk, ja, men også lidt mere menneskeligt...
Gravatar #2 - Dreadnought
30. okt. 2007 20:54
Vrøvl. Ansatte får penge for at arbejde, ikke for at køre personlige erinder. Har man et personligt erinde, som kun kan ordnes indenfor arbejdstiden, så spørger man chefen om lov. Så simpelt er det. Kan man nå det i en pause i eget køretøj, så gør man det.
Gravatar #3 - Freakzter
31. okt. 2007 00:16
#2 - Snævertsynet og system-fan. Jeg vil da klart tillade mine fremtidige ansatte den slags afvigelser fra jobbet så længe de stadigt udfører deres arbejde.

Arbejde 1 (Medarbejdere får ikke lov til at løbe personlige ærinder)

Medarbejder arbejder i 8 timer ved ~70% kapacitet fordi han/hun har en masse ting i hovedet som er yderst vigtigt for vedkommendes privatliv.

Arbejde 2 (Medarbejder får lov til at løbe personlige ærinder)

Medarbejder arbejder i 7 timer ved 90% kapacitet fordi han/hun har måttet ordne de personlige sager og derfor kan koncentrere sig fuldt ud om opgaverne.

Du må gerne være tyran. Jeg skal bare ikke arbejde sammen med/for dig ...
Gravatar #4 - RMJdk
31. okt. 2007 00:33
#2 Du kunne lærer lidt af at se på hvordan google behandler sine medarbejdere.
Gravatar #5 - flywheel
31. okt. 2007 02:22
#2 Gammeldags og snæversynet - sådan får man ikke det bedste ud af sine folk, i det lange løb, eller det ekstra der er behov for når det hele brænder på en sen nat.
Gravatar #6 - Staeren
31. okt. 2007 08:02
#3+4+5 Ansatte bliver betalt for at udføre et stykke arbejde, og så er den ikke længere. At kalde folk for snæversynet og tyraner er ligefrem latterligt.

Der er en grund til, at en arbejdsgiver ansætter folk. Det er sgu da ikke ud af hans egen gode vilje, det er jo fordi han har brug for arbejdskraft. Og i denne sammenhæng holder #3's eksempel ikke en meter. Ked af at sige det, men det er naivt at tro at det forholder sig på den måde. Det finder du også ud af, når du er færdig i skolen og kommer ud på arbejdsmarkedet.*

Nu ligger landet sådan at min far var selvstænding i mange år - arbejdsgiver de fleste af dem. Og der var det hans røv, hvis en af medarbejderne var bare 30 minutter forsinket, fordi så skulle han sørge for at det stykke arbejde de ellers skulle have udført blev gjort.

<mavesur>
Det er sørgeligt så få mennesker, som virkelig fatter, at de er ansat fordi der er brug for dem, men så alligevel (for at sige det direkte) bare SKIDER på deres arbejdsgiver ved ikke at gøre det arbejde de bliver betalt for.

Hvis ens job giver en stress, så kunne man jo bare finde sig et andet sted at arbejde, eller hvis det er helt slemt, så er der altid bistand.
</mavesur>

* Ikke et forsøg på at tale nedladende til dig, men arbejdsmarkedet er bare anderledes end man umiddelbart skulel tro.
Gravatar #7 - flywheel
31. okt. 2007 09:16
#6 Hvis du kører det hele med kontrol og straf - så får du ej heller folk til at give sig lige det ekstra og må sige nej til flere opgaver. For så smider folk bare hvad de har i hænderne, når dampfløjten lyder,
Gravatar #8 - Staeren
31. okt. 2007 10:26
#7 Man kan jo ikke forvente at blive forventet som en konge/dronning fra dag 1...

En arbejdsgiver ligger næsten altid mærke til hvis en medarbejder møder og arbejder eksemplarisk, eller dvs. de ligger mærke til dem som ikke gør. Og dem som smidder hvad de har i hænderne så snart klokken ringer, er også dem som ryger først, hvis der skal skæres ned eller arbejdsgiveren simpelthen ikke er interesserede i folk, som skider på deres arbejde.

Hvis man giver udtryk for at man godt kan lide sin arbejdsplads igennem disciplin og godt arbejde, så arbejder man et utroligt uheldigt sted, hvis det så ikke også skulel bilve noteret.

Det kan ikke være rigtigt at en arbejdsgiver skal krybe på knæ, tigge og bede for hver af deres medarbejdere, det er dem som leder virksomheden, og derved også dem, som skal have lov til at fastsætte vilkårene for at de ansatte.

Det er sgu da ikke urimeligt at en arbejdsgiver kan anmode deres ansatte om at holde deres arbejde og deres privatliv adskildt.
Gravatar #9 - Eskuel
31. okt. 2007 10:51
#8

Erhvervslivet idag er jo sådan skruet sammen at mange mennesker har en mobiltelefon de risikerer at blive ringet op på i tide og utide. Arbejdsgiveren forventer at vi er fleksible osv. Så er det mindste vi kan forvente vel også at arbejdsgiveren er fleksibel. Det er jo ikke fordi vi skipper en opgave for at gøre noget andet, det kan være 5 minutter imellem 2 opgaver hvor man alligevel kører forbi det sted man har et privat ærinde.

Hvis jeg blev bedømt ud fra milimetermål konstant og jeg ikke måtte tage en pause eller et glas vand når jeg havde behov for det, så ville min indsats også droppe til et andet niveau, og sådan har mange det.

Så god fleksibilitet mellem arbejdsgiver og arbejdstager i begge retninger er vel det der stiles efter.
Gravatar #10 - Dreadnought
31. okt. 2007 13:27
#9 Min pointe var ikke at de slet ikke må. Pointen var at hvis de har et privatærinde som på en eller anden facon koster penge for arbejdsgiveren skal de spørge om lov.
Hvis de skal have ret til at gøre det uden at få lov skal de få det med i deres ansættelseskontrakt.
Gravatar #11 - myplacedk
31. okt. 2007 14:15
#6
Ansatte bliver betalt for at udføre et stykke arbejde, og så er den ikke længere.

Jeg lever halvdelen af mit liv på min arbejdsplads. Well, jeg har i hvert fald mere arbejdstid end fritid. Hvis ikke jeg bliver behandlet godt og får de friheder jeg har behov for, finder jeg et andet sted at være.

Fleksibiliteten går begge veje.

Der er en grund til, at en arbejdsgiver ansætter folk.

Ja, man skal selvfølgelig passe sit arbejde.

Nu ligger landet sådan at min far var selvstænding i mange år - arbejdsgiver de fleste af dem. Og der var det hans røv, hvis en af medarbejderne var bare 30 minutter forsinket, fordi så skulle han sørge for at det stykke arbejde de ellers skulle have udført blev gjort.

Det kan vel enten skyldes at de ikke passer deres arbejde, at et estimat ikke har passet, eller at tidsplanen ikke har tilstrækkelig margin.

Der mangler noget i den historie, før vi kan bruge den til noget.

Havde de lovet at komme i løbet af 10 minutter, men brugte 40 minutter fordi de skulle hente cigaretter?

Eller snakker vi et 3 måneders job, hvor en eller anden lige skulle bruge en time på at snakke med sin bankrådgiver?

Det er sørgeligt så få mennesker, som virkelig fatter, at de er ansat fordi der er brug for dem, men så alligevel (for at sige det direkte) bare SKIDER på deres arbejdsgiver ved ikke at gøre det arbejde de bliver betalt for.

Det er da for pokker heller ikke det vi snakker om.

Om jeg arbejder 7,5 timer fra 8 til 16, eller fra 8 til 17, er normalt totalt ligegyldigt. Så passer jeg vel også mit arbejde, selv om jeg bruger en time ekstra på at spise på McDonalds i stedet for kantinen.
Hvis jeg spørger nogen om lov til det bliver jeg da til grin. Det gør man bare.

Det er da selvsagt, at hvis det forstyrrer mit arbejde væsentligt, så må jeg finde ud af noget for at løse problemet.


Bare fordi man ordner noget privat inden for arbejdstiden, betyder det altså ikke nødvendigvis at man ikke passer sit arbejde.
Gravatar #12 - myplacedk
31. okt. 2007 14:17
#2
Kan man nå det i en pause i eget køretøj, så gør man det.

Jeg ville normalt aldrig ofre min pause på private ærinder. Jeg placerer dem normalt i forlængelse af min middagspause.

Uden min middagspause vil jeg sidde hele eftermiddagen og sulte, og trænge til min halve time hvor jeg kan slappe helt af. Det er der ingen der får noget ud af.
Gravatar #13 - Dreadnought
31. okt. 2007 20:11
#12 Er det i orden med din chef?
Gravatar #14 - Nix
31. okt. 2007 21:09
Det er unægteligt at en medarbejder præsterer mere, hvis han trives på sin arbejdsplads. Hvis der overhovedet ikke er rum for at tilgodese medarbejderens trivsel på arbejdspladsen, så bliver han demotiveret, og det er i den sidste ende ikke godt for virksomheden.

I dette tilfælde er det så lige præcis it-politik. Hvis jeg sad i en virksomhed og tjeckede mails, så ville jeg da også lige skimme mine private mails, hvis jeg kunne afse tid til det. Og hvis det var nødvendigt at skrive en mail til sit boligselskab eller lignende, så ville jeg skam ikke have dårlig samvittighed over at skrive et svar (eller starte en korrespondance). Det ville jeg også sagtens have forståelse for som arbejdsgiver. Til gengæld kan man vente til man kommer hjem med at skrive et svar til moster Edna der fortæller om torsdagsmødet i bridgeklubben eller at opdatere sin Facebook profil. Eventuelt kan man lave det i pauserne, hvis det er så fantastisk vigtigt.
Gravatar #15 - Borg[One]
31. okt. 2007 21:21
Erhmm, har det ikke også meget at gøre med den enkelte branche?

Hvis en kirurg lige kom ½ time for sent til operation, fordi han var drønet på McD, ventede resten af holdet nok ikke med en stor guldmedalje - omvendt, vis jeg ingen møder har, så er det lige meget om jeg kommer kl 7 eller kl 9 - så længe jeg når de deadlines der er i projektet, hvilket ultimativt også betyder at jeg kan have nogle temmelig lange dage.

Jeg talte engang med en buschauffør, og det var meget normalt man pjækkede lidt, hvis man ikke lige havde lyst til arbejde den dag - jeg var nærmest i chok, da vi fører sygdoms-statisk over medarbejdere, og hvis folk har for meget sygdom, så forsøger man lokalisere grunden, der ofte er en anden end meget sygdom.

Så nogen brancher, der er man nødt til at have tommeskuerne på, og ikke anerkender noget som helst ud over arbejdsområdet - hvor andre brancher - hvis man vil have medarbejdere, så er man nødt til at give dem visse friheder.
Gravatar #16 - myplacedk
1. nov. 2007 08:21
#13
Er det i orden med din chef?

Ja, jeg tror faktisk det er hans forventning. Selvfølgelig ønsker han at jeg er mæt og klar i hovedet under eftermiddagens arbejde, og ikke træt og stresset fordi jeg ikke nåede mad og pause.
Gravatar #17 - arne_v
1. nov. 2007 14:32
#2 og #6

Der er forskellige typer af arbejdspladser.

Der er arbejdspladser, hvor der er en overenskomst mellem virksomheden og fagforeningen. Alle møder kl. 0700, alle går kl. 1600, man har en halv times frokost pause og 2 små pauser af 15 minutter, overtid afregnes med 50% og 100% etc.etc..

Den slags arbejdspladser var der mange af for 100 år siden. De eksisterer sikkert også stadig indenfor fabriksarbejde.

Men der er næppe mange af den slags arbejdspladser tilbage indenfor kontor arbejde. Og formentligt ikke en eneste indenfor IT arbejde.

En IT virksomhed der blev forsøgt drevet på den måde ville miste alle sine ansatte på mindre end en måned.

Fleksible arbejdstider er blevet et must have frynse gode for de ansatte og fleksibiliten den anden vej er et must have for en moderne virksomhed.

Og specielt i IT branchen er det nok mere almindeligt at den effektive arbejdstid ender over 37 timer end under.
Gravatar #18 - Dreadnought
1. nov. 2007 20:15
#16 Hvad er din pointe så?
Gravatar #19 - myplacedk
1. nov. 2007 20:51
#18
At jeg er meget uenig med #2. Man kan i hvert fald ikke generalisere det.

Mere overordnet synes jeg helt klart at medarbejderne skal have frihed såvidt som muligt, så de kan lade grænsen mellem frihed og arbejde flyde lidt ud.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login