mboost-dp1

Unidym

Kulstofnanorør kan gøre LCD-paneler billigere

- Via Technology Review - , redigeret af Net_Srak

I USA har firmaet Unidym igennem længere tid udviklet på en tynd fleksibel plastikfilm beklædt med kulstofnanorør, der giver filmen en elektrisk ledningsevne.

Den tynde plastikfilm kan anvendes til blandt andet LCD-paneler, og netop her forudser Unidym et gennembrud. De nuværende plastikfilm, der anvendes i branchen, er lavet af materialet Idium Tin Oxid (ITO), og det har flere ulemper.

Indium er et dyrt materiale, og der bliver mindre og mindre af det i verden, de seneste 10 år er verdensmarkedsprisen således steget med en faktor 100. ITO er tilmed svært at håndtere og kan kun påføres plastikfilmen under besværlige forhold, ligesom det ikke er særlig holdbart.

Alle disse ulemper har Unidyms nye kulstof-baserede plastikfilm ikke, og dermed er produktet billigere end tilsvarende ITO-produkter. Ud over almindelige LCD-paneler, så vil plastikfilmen også egne sig til trykfølsomme skærme og solceller.





Gå til bund
Gravatar #1 - webwarp
23. jan. 2009 11:30
Drop nu udviklingen af lcd, og sats på at udvikle oled produktionen.. hvor dette materiale dog nok forhåbentlig kan bruges :)
Gravatar #2 - zuriel
23. jan. 2009 11:41
Billigere, fladere, jo jo, fint nok. MEN hvad med Bedre for pokker da. Hvorfor er dette aspekt så utroligt underprioiteret for LCD produkterne [Arrgh] ???
Gravatar #3 - spectual
23. jan. 2009 11:44
#2 Det lyder da til at det er temmelig store ulember der ved at bruge indium. Normalvis vil jeg også foretrække bedre, men i dette tilfælde lyder det til at behovet for at løse de ulember brænder mere på.
Gravatar #4 - Sugardad
23. jan. 2009 11:52
Så foretrækker jeg billigere frem for bedre, for jeg kender ingen ud over de der hardcore cs gamere der mener de kan se foreskel på 1 fps og et par hz
Gravatar #5 - TGS
23. jan. 2009 12:23
nu snakker vi heller ikke hurtigere, men bedre i form af bedre farvegengivelse, bedre betragtningsvinkel og bedre sortniveau.
men du har ret i at ikke mange vil kunne se forskel på et par fps når man er over 60. men det er denne her diskussion irrellevant :-)
Gravatar #6 - Rainbird
23. jan. 2009 12:25
#4
Hvis vi snakker gaming, måske. Men har du set en film kører ved 120 Hz? Der er en enorm forskel fra de velkendte 60 Hz og så op til 120 Hz alene.
Og jeg kunne rigtig, rigtig godt tænke mig at se hvordan et godt spil ville tage sig ud med en 120 Hz refreshrate.
Gravatar #7 - jakobdam
23. jan. 2009 13:08
Problemet med nuværende LCD-skærme er, at ingen er perfekte - uanset paneltype.

Som TGS nævner - farvegengivelse, betragtningsvinkler, sortniveau. Dertil kan nævnes ghosting, inverse ghosting, input lag, banding, blooming og mange andre fejl som diverse skærme har.

Da jeg købte min 24" HP LP2475w, handlede det for mig IKKE om at købe den bedste skærm - men derimod den med FÆRREST fejl/mangler. Det er beklageligt at vi er ude i en sådan betragtning, men sådan er det desværre med LCD-skærme. Ja, jeg er grafiker - så mine behov for en god skærm er anderledes end de flestes. Men det ændrer nu ikke på, at går man efter kvalitet og er relativt ligeglad med prisen, så er det bare svært at finde noget der kan bruges til alt. For det kunne jo også være rart, hvis Unreal Tournament kunne spilles uden input lag og realtime liquify tool-effekt...

Filmen her, gør nok hverken fra eller til mht. kvalitet - som jeg har forstået det. Så god retning i udviklingen her.

Mht. OLED, så kan de rende mig, så længe de ikke har fået stabiliseret henfaldstiden.
Gravatar #8 - Clauzii
23. jan. 2009 15:13
#7:

Problemet med henfaldstiden har været den blå farve, der i starten var nede på halv styrke efter ca. 14000 timer (8 timer/dag i 5 år). Panasonic og Toshiba udviklede en type vha. noget metalfilm, der når det dobbelte, altså ca 28.000 timers drift.

I 2007 fik man med PLED opnået en tid for den blå på>60.000 timer, og det går stadig fremad. Man forventer bærbare allerede i 2010 med OLED (PLED) skærme.

Mere her.
Gravatar #9 - Scapegoat
23. jan. 2009 16:15
#2 Og så det faktum at vi har begrænset mængde Idium tilbage i verden. Tror jeg er en utrolig vigtig faktor i denne nyhed.

Men jo, vil også tilslutte mig den holdning at vi skal droppe LCD udvikling og så gå mere igang med OLED. Men når nu der er nogle firmaer som ikke har faciliteter til OLED og som ikke har arbejdet ret meget med det, så er det jo klart at de fortsætter med LCD.
Gravatar #10 - zuriel
23. jan. 2009 18:51
Gad nok vide hvad der blev af FED/SED teknologien, siden alle nu om dage messende synger OLED. De teknoligier lød på parpiret ellers ganske lovende, ikke mindst hvad farverkorrekthed, blacklevel og kontrast niveau angår.

Men det kunne nok ikke laves fladt nok da det er jo lader til at være den nye religion .....Fladt!

Gravatar #11 - Clauzii
23. jan. 2009 21:05
#10:

Farverummet (Gammut) for en OLED er bedre eller større end NTSC's (nej, ikke farvefejlene aka 'Never The Same Color' ;), hvilket er ganske ok. Også kontrast på 100.000-1.000.000 er vist iorden ;)

Om sort-niveu og andre parametre er lige så gode får vi så at se når SONY kommer med deres 27" OLED TV i år.

At man også kan lægge OLED's (SOLED, ikke SED) i lag til opbygning af 3D displays må så være en lille 'sidegevinst' ;)

Tja, fladt - er 0,05 mm nok (Samsung FOLED (ikke FED), okt 2008)?!
Gravatar #12 - zuriel
24. jan. 2009 16:03
#11. Nu ved jeg ikke om det er ironisk ment med at dine omskrivelser til SoLED og FoLED, men jeg taler faktisk om teknologierne SED og FED
Gravatar #13 - Clauzii
24. jan. 2009 20:34
#12:

Ahh, ok. Det er træls med alle de forkortelser :D

Troede seriøst du mente SOLED og FOLED. Jeg var rent faktisk ikke nået til bunden af WIKI's OLED-side, hvor links til FED og SED er. Men takker :) Nu fik jeg læst lidt om dem også, så undskyld misforståelsen ;)

Jeg tror at stacking-muligheden for OLED er en af de afgørende faktorer for at det blev valget. Det kan laves ekstremt tyndt ift. FED/SED der jo mere efterligner en CRT med deraf større pladsforbrug i tykkelsen.

Ikke være sagt at man ikke ville have kunnet forbedre FED/SED på dette punkt, men at det nok produktionsmæssigt vil være dyrere end noget der stort kan males på.
Gravatar #14 - zuriel
25. jan. 2009 00:54
Ja, alt peger på at OLED kommer til at dominere, ikke mindst pga billige produktionsomkostninger. Hvis ellers SED eller FED nogensinde bliver til noget skulle det dog ikke undre mig at vi potentielt kunne få en TV fremtid at se, hvor OLED dominerer konsum markdet, mens SED og/eller FED vil være noget man finder inden for den professionelle video verden og produktion, og blandt high-end nørder.

ITU standardernes colorspaces er jo trods alt fortsat baserede på fosforets karekteristika (også HDTV standarderne), og ikke LCD, Plasma eller OLED's karekteristiska. Der til kommer er der skal arbejdes en hel del på OLED's farvekorrekthed og konsistens over tid, før det rigtigt ville kunne gøre sig i proffesionel sammenhæng. Men forhåbentligt får man styr på det som tiden går, såfremt det ender med OLED dominans på markedet.

For det ville dog være ærgerligt at én "halt" de facto standard (LCD) afløses af en anden (OLED), hvis man ikke får bugt med disse handicaps.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login