mboost-dp1

nasa ingenuity testflyvning software opdatering perseverance / newz.dk

NASA/JPL-Caltech

Ingenuity-helikopter er første fartøj til at flyve på en anden planet

- Via engadget -

Mandag kunne NASA’s planlagte testflyvning af Ingenuity-helikopteren endelig gå i luften.

Det amerikanske rumfartsagentur NASA har gennemført en succesfuld testflyvning med helikopteren Ingenuity.

Fartøjet steg op til 10 fod (ca. 3 meter), hvor den stod stille i 30 sekunder og derefter landede igen.

Flyvningen er en historisk begivenhed, da det er første gang, at et fartøj har fløjet på en anden planet end Jorden.

Helikopteren har ikke nogle egentlige videnskabelige formål på Mars, men fungerer som et bevis for, at luftfart på den røde planet er muligt.

Da Mars’ atmosfære er meget tyndere end Jordens, er reglerne for luftfart på Mars også meget anderledes.

Læs også: NASA skubber første testflyvning af Ingenuity-helikopter: Softwareopdatering nødvendig.

Området hvor Ingenuity foretog den første flyvning vil blive kendt som Wright Brothers Field (Wright-brødrenes mark). Området opkaldes efter Wright-brødrene, der var de først til at opfinde, bygge og flyve det første motordrevne fly på Jorden.

Forhåbningen er at Ingenuity vil bane vejen for fremtidige fartøjer, der kan udforske Mars på en måde, som eksempelvis roveren Perseverance ikke er i stand til.

Gå til bund
Gravatar #1 - Sed
21. apr. 2021 12:55
Ja, muligvis den første... altså efter alle de andre flyvende fartøjer, der har rejst frem og tilbage mellem Jorden, Månen og Mars.
Med alle de rejser, der har været i rummet, er det næppe den store overraskelse at man kan flyve andre steder end på Jorden.
Gravatar #2 - larsp
21. apr. 2021 13:16
#1 Flyvning i rummet er en helt anden disciplin der typisk bruger raketfremdrift.

En helikopter bruger som bekendt vinger der interagerer med atmosfæren til at lave opdrift, og det er da ret godt gået at det lykkedes i en fremmed planets atmosfære og tyngdekraft.
Gravatar #4 - Sed
21. apr. 2021 21:11
#2

Flyvning på Jorden er ikke længere en svær disciplin. Vi kender alle de variable der er i spil.. lufttryk, tyngdekraft mv. Der er lavet simulatorer der til hjælpe os med at designe fly mv. så de er optimeret i forhold til deres opgave.

På en anden planet er variablerne selvfølgelig anderledes, men de er jo ikke ukendte, så grundprincipperne er de samme inden for den type fly vi kender i dag.

Det er muligvis bare mig, men jeg har lidt svært ved at blive imponeret over brugen af gammel teknologi på en anden planet.
Gravatar #5 - AppleSheep
21. apr. 2021 21:26
Der er så lidt atmosfære at gribe fat i for den helikopter på Mars at propellerne skal rotere så hurtigt, at sidserne vil bryde lydmuren. Det at den gør det skulle ikke være så godt. Måske har det noget at gøre med at materialet skulle kunne holde til de enorme tyngdekræfter og også vibrationerne i vingespidserne. Jeg kan ikke præcis huske det, men jeg er tror på, at det var der at hunden lå begravet. Det, og så at elektronikken skulle kunne tåle de stærke strålinger og temperaturpåvirkninger fra rummet, samt at den skulle kunne tænke selv pga den lange afstand som af og til bliver blokeret pga Solen. Den flyver og tager billeder af sig selv for os på en anden planet. Det er sgu godt nok.
Gravatar #6 - arne_v
21. apr. 2021 23:54
#4

Columbus sejlede også bare vest på indtil han stødte på land. Der var ikke noget ukendt ved at sejle mod vest. Det eneste specielle ved ham var at han gjorde det.

At få en helikopter til at flyve i Mars'es tynde atmosfære er formentligt et overkommeligt ingeniør problem. Men NASA løste det og sendte den til Mars og fløj.
Gravatar #7 - GrillBiller
22. apr. 2021 07:58
Det er ikke det store at den flyver...
det store er at den gør det selv, da man ikke kan styrer den fra jorden af.
andet end at sende kommandoen.. flyv nu, og drej til venstre og hold højden, og håbe at den så gør det...
Gravatar #8 - nwinther
26. apr. 2021 07:45
Når den første trans-dværg kommer til månen, som nr. 500.000, bliver det også en "skelsættende begivenhed" som ingen forskel gør.

Den flyvende tingest var jo bare et naturligt skridt, at nu har vi kørt rundt derude, og hvis vi vil videre, må vi prøve noget andet. Som jeg forstår det, skal den bruges til at rekognoscere for køretøjet og det kan vel være ganske effektivt.

Men nej, der er ikke noget exceptionelt fantastisk ved, at man også på Mars, som ligner jorden på en masse måder, kan få noget til at flyve. Udfordringen med den tynde atmosfære, må have været en af de største udfordringer, og så strømforsyningen.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login