mboost-dp1

Flickr - skreuzer

Halvdelen af danske virksomheder vil blive lammet ved strømsvigt

- Via Business.dk - , redigeret af Net_Srak

23. september 2003 kl. 12.30 lammede et strømsvigt, startende i sydsverige til østdanmark, 2,4 millioner mennesker og virksomheder. Hvis uheldet sker igen, vil godt halvdelen af Danmarks virksomheder stå i samme IT-problemer, som de stod efter dette strømsvigt fastslår en rapport fra analyseinstituttet Gartner som er udfærdiget for Colt Telecom, som står for noget af virksomhedernes tunge datakommunikation.

Morten Holck Jæger, administrerende direktør for Colt Telecom Danmark skrev:
Det er simpelt hen ikke godt nok

Hvis der sker et lignende nedbrud, vil der i halvdelen af danske virksomheder gå over fire timer, før alle systemer er oppe at køre igen.
Kun halvdelen af de 88 procent danske virksomheder som har udarbejdet en katastrofeplan, tester denne årligt, som det er anbefalet.
Morten Holck Jæger, administrerende direktør for Colt Telecom Danmark skrev:
Faktisk vælger hele 70 procent af de virksomheder, som faktisk gennemfører den årlige afprøvning, at udarbejde en helt ny plan eller at tilpasse den gamle, fordi udskiftningen i hardware og software er så stor

Derudover nævnes det, at der er hele 20 procent flere danske end europæiske virksomheder, som har haft mere end fem store nedbrud de sidste to år.





Gå til bund
Gravatar #1 - T-A
23. sep. 2007 08:16
Nej hvor dejligt at en ekspert (Morten Holck Jæger) lige kan smide nogle flotte tal på bordet som fortæller at mange virksomheder burde tage og købe nogle af deres services...

Nu er der jo ikke alle virksomheder har brug for specielt meget backup i tilfælde af strømsvigt, men kun lige har brug for at kunne nå at gemme sidste ændringer.

Mange virksomheder vil jo også have en internet udbyder der vil gå ned og hvis det eneste deres system bruges til udefra er så deres medarbejdere (som jo så heller ikke har strøm) kan komme til deres data kan det jo være lidt lige meget.
Gravatar #2 - seahawk
23. sep. 2007 08:43
#1:

Det er sjovt - jeg griner også lidt af at "eksperten" i det her tilfælde tilfældigvis sælger den ydelse analysen mener der er et behov for... :)

Lad os antage at et ligende strømsvigt sker hvert 5. år(Hvilken jeg anser som pessimistisk), skal prisen for at forebygge ligende på en 5. årig basis ca. koste en 2000. del af hvad et 4-timers totalt nedbrug vil koste!

FRIT fra hukommelsen - på min tidligere arbejdsplads fik vi hostet hos Colt, og jeg MENER at vi gav omkring 10k/måned for et rack(og traffik) - alt i alt finder du nok ikke en markant billegere løsning hos dem. Det er 120k/år - eller 600k på en 5 års periode...

Jeg vil tro at de virksomheder der mister 600k ved et 4-timers system nedbrud allerede er sikret.
Gravatar #3 - Deternal
23. sep. 2007 09:38
Der er nu noget om det.

Hvis det tager 4 timer at få alle ens systemer op at køre, så er det da ringe planlægning.
Problemet er jo ikke at tænde boksene igen, men at sikre at alle services og connections spiller sammen som de skal og iøvrigt starter af sig selv.

Hvis du er en mellemstørrelse virksomhed med en 30+ cores i dit serverrum, så begynder det hurtigt at gøre ondt hvis nogle af tingene ikke spiller sammen.

Så det er da noget man bør gøre, ligesom man kvartalsvis bør checke at restore funktionen i ens backup fungerer etc.
Gravatar #4 - JoeX2
23. sep. 2007 13:49
Jeg frygter egentlig ikke at vores server faciliteter skulle gå ned. Vi har både servere hjemme og på et hostingscenter. Hvis det ene forsvinder kan det andet tage over. ( Efter en lille pause, hvis forbindelsen til internettet forsvinder uden varsel. )

Man hvad hjælper det, at vi har et hostningcenter i en anden by, hvis alle vores ansatte sidder i et mørkt kontor, eller et kontor uden internet. Vi har godt nok nogle 3mobil data kort til nogle af de bærbare computer, men det holder ikke.

For sammenligningens skyld kan jeg sige at det tager ca. 30 minutter for vores servere at starte op hvis UPSen skulle afbryde strømmen til dem. Noget af det skal gøres manuelt for at det virker. Og dette skal netop til fordi vi har 2 lokaltioner. Hvis vi har flyttet live til backup opsætningen må den normale opsætning ikke starte selv. Så bliver vores data blandet mellem de 2 lokaltioner. Så derfor er det nogle indstillinger vi skal give manuelt.
Gravatar #5 - JunkStar
23. sep. 2007 14:40
Jeg havde enavn som webhost under det store strømsvigt, og folk kunne stadig komme på mit site, selvom at serverne stod på sjælland :)
Gravatar #6 - Borg[One]
23. sep. 2007 22:11
#2 Heh - sad i en drifts erfa-gruppe kort tid efter det sidste nedbrud - og der var nogen der havde fået sig en ubehagelig overraskelse. And believe me - 4 timers nedbrud kostede mere end 600k.

#3 Alt op at kører efter 4 timer?
Det er da kun fordi du sidder ved en lille installation så... :-S

Jeg tvivler faktisk på, at slukkede man hele vores installation, så ville man kunne få den op at spille på 4 timer.
Men vi har naturligvis en katastrofe-plan, så de mest vitale systemer kommer hurtigst op og i spil.

Anyhow - IBM host'er for os, og udover at vi har en skyggeinstallation, så har de nødstrømsanlæg koblet til...der efter hvad de har oplyst os, bliver testet nogle gange om året.

Problemet er så stadig, at i nedetiden, har vi altså omkring 800 mennesker der ikke kan arbejde - trækker man et par IT-ansatte fra, og hvad der må være af ferie og sygdom er det vel 500 mennesker der bliver sat ude af funktion i 4 timer, med en gennemsnitsløn på 200 bobs i timen, er tabet omkring 400.000,- for 4 timers nedbrud, så der er jo så også et lille issue...
Gravatar #7 - knasknaz
24. sep. 2007 12:38
Lad os heller ikke glemme det komplet fundamentale i at computere bruger strøm. Ville bagerierne mon blive lammet, hvis vi stoppede forsyningen af mel? Man kan sgu' ikke sikre sig mod alt... ;)

(PS: Jeg ved godt UPS'en er opfundet)
Gravatar #8 - Deternal
24. sep. 2007 17:04
#6: Nu er lille vel altid relativt, og ja, jeg kan da godt regne ud at man kan have en installation der er så kompleks at 4 timer ville være meget kort tid at få tingene op at køre igen.

Det er dog de aller færreste danske virksomheder og institutioner forundt at have et sådant setup.

En mellemstor virksomhed i DK har vel 100 desktops.

De burde altså kunne spille 1 time efter et totalt strømnedbrud i langt de fleste tilfælde.

Omvendt vender storage og server virtualisering jo godt op og ned på hvad der kan lade sig gøre. Alene det at arkitekturen gør tingene mere komplicerede gør også at nedetiden efter et sådant nedbrud vil være større.
Gravatar #9 - Borg[One]
25. sep. 2007 11:29
#7 Det er jo derfor man har nødstrøms-generator til sin installation - for at man som bager kan klarer sig uden mel. :o)

Desuden er det ofte tiden efter strømnedbruddet, og tanken om tabt data der giver flest grå hår i hovedet på driften.

#8 Nu er størstedelen af de danske firmaer, små firmaer med under 10 medarbejdere, hvilket IT-driftsmæssigt gør størstedelen af danske installationer relativt uinteressante.

Men taler vi om store installationer, er det jo finans-installationer, som Danske Bank eller BEC der er i spil.

En almindelig bank-virksomhed, har ofte tilknyttet en fonds-afdelingen der handler for flere hundred millioner dagligt - et systemnedbrud i deres regi, betyder at folkene handler i blinde, hvilket hurtigt kan give tab på mange millioner kroner.

Produktionsvirksomheder som Novo/Novozymes får også hurtigt problemer, da forsinkelser kan ødelægge deres produkter. Det er jo biologi, og kan ikke bare stoppes og vente på at man får strømmen tilbage til anlæggene.

Og efterhånden som tiden går, stiger kompleksiteten i installationerne voldsomt - og mens alle i opgangstider primært spekulere i time-to-market, kan det koste dyrt, når strømmen går, fordi det ikke er tænkt ordentligt ind i arkitekturen af installationen.

Min påstand er, at den farer er langt mere overhængende, og meget meget store danske virksomheder - end hvad de fleste vil være ved - hvilket faktisk retfærdiggøre denne artikel.
Gravatar #10 - Deternal
25. sep. 2007 13:56
#9: Jeg tror vi hele tiden har været enige i meritten omkring artiklen.

Og jeg kan se at vi også er enige om præmissen at det er en relativt lille del af det danske erhvervsliv som har så komplekse installationer IT mæssigt at det ikke burde være realistisk at få det op at køre inden for relativt kort tid.

Og vi er vidst også enige om at jo større, og mere komplekst IT er, og jo flere afhængigheder der er ift. services, jo større er chancen for at noget går galt ved en genstart, ligesom tiden til at få det hele til at køre vil være længere.

Mht. kriser, kunne man også forestille sig at mærsks shipping group ville være på "skideren" hvis deres logistik system røg i dammen.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login