mboost-dp1

Welcome Images

Forståelse af hjernen skal føre til bedre computere

- Via Physorg - , redigeret af Emil

En af de mest effektive computere, der kendes, er den menneskelige hjerne, der kan foretage komplicerede opgaver ved et lavt energiforbrug. Denne egenskab er forskere hos IBM i USA ved at aflure, og de har på en supercomputerkonference netop offentliggjort deres seneste resultater.

Forskerne har opnået to nye milepæle. Den første er simuleringen af en hjerne i en supercomputer, den anden er en metode til at måle og registrere, hvordan kommunikation foregår i hjernen.

Simulationen af hjernen er sket i samarbejde med Lawrence Berkeley National Lab, der ved hjælp af supercomputeren Blue Gene, har simuleret, i næsten realtid, hjernebarken af en kat. Det omfatter simuleringen af en milliard neuroner og 10 billioner synapser.

Sammen med forskere fra Stanford University brugte de Blue Gene til, uden kirurgiske indgreb, at analysere kommunikationen i en hjerne ved at anvende en teknik kaldet “magnetic resonance diffusion weighted imaging”. Kortlægningen er vigtig i arbejdet på at forstå, hvordan hjerne behandler informationer.

De to milepæle er bl.a. sket som en del af SyNAPSE-projektet (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics), der sponsoreres af DARPA. Målet er at lave en en computer med kognitive egenskaber, der kan holde styr på store mængder data, uden at kræve omfattende hardware.





Gå til bund
Gravatar #1 - atrox
18. nov. 2009 14:48
The Skynet Funding Bill is passed. The system goes on-line August 4th, 1997. Human decisions are removed from strategic defense. Skynet begins to learn at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m. Eastern time, August 29th. In a panic, they try to pull the plug.
Gravatar #2 - Leonhard
18. nov. 2009 15:08
Traditionelt måler man effektivitet af en computer ved at måle flops under linear matrix operationer. Efter den definition er den menneskelige hjerne utrolig ineffektiv, specielt hvis man medregner de 10 til 20 år det normalt tager før den overhovedet kan forstå problemet.

Men der menes måske effektiviteten set iforhold til energi forbruget, hvilket nok kan gå begge veje når man regner sammen.
Gravatar #3 - Krisgebis
18. nov. 2009 15:25
#2: Den menneskelige hjernes styrke ligger slet ikke i rene matematiske beregninger, så at sammenligne en computer og en hjerne i flops vil være spild af tid.
Hjernens styrke ligger bl.a. i neurale netværk, der gør den utrolig stærk i tilpasselse af foskellige opgaver.
Gravatar #4 - HappyJaZZ
18. nov. 2009 15:39
Who cares hvor effektiv den er? Jeg vil såååå gerne simulere min egen lille retard!
Gravatar #5 - ipwn
18. nov. 2009 16:51
#3 Helt klart. Det er jo en kognitiv computering de søger, noget som de klassiske computere ikke er særligt gode til. Hjernen er nemlig ikke deterministisk, og derfor er der en hel naturlig barriere i klassiske computere da de er rent deterministiske.

Man vil jo nemt kunne lade en sådan her kognitiv computer sende matematiske problemer til en klassisk deterministisk computer, som der så kan udregne dem. Denne her kan derimod selv kunne finde ud af at opsætte disse matematiske problemer ud fra abstrakte informationer, ligesom vores menneskelige matematikere gør.
Gravatar #6 - ipwn
18. nov. 2009 16:54
Gad vide hvordan man vil kunne programmere til en sådan maskine? Det er jo urealistisk at man kan instruere millioner af neuroner om hvilken tilknytning de skal have med hinanden, hvilket vel vil svare til operationer. Skal man lære den et problem?
Gravatar #7 - Bean
18. nov. 2009 17:43
Jeg synes det er relevant at huske at vores hjerne nok kan lave ret så mange "beregninger" i sekundet, OG SÅ ALLIGEVEL IKKE.

Hvis man f.eks. tænker sig til en vandballon der springer i slowmotion, så kan man muligvis forstille sig, og derved kun GÆTTE hvordan denne reagere hvis man prikker hul på ballonen.

Det er sandt at hvis man kan få en maskine til at "gætte" hvordan et træ bevæger sig i vinden, og frøen hopper rundt ved dammen, så får vi automatisk mulighed for evt. bedre computergrafik. MEN jeg tror at vi i givet fald skal gentænke (rethink - kunne ikke lige finde et passende ord) den måde en computer er opbygget på.

En computer udregner. En hjerne vurdere og redegøre.
(Vi udregner f.eks. ikke hvordan luftmodstanden er når vi bevæger vores arm. Den er der bare.)

Jeg tvivler på at vi en dag i den nærmere fremtid vil kunne lave en erstatning til hjernen, hvis vi holder fast i vores nuværende metoder til databehandling.
Gravatar #8 - Bean
18. nov. 2009 17:56
I virkeligheden var min sidste besked vel bare en gentagelse af alle de andre comments, mikset sammen i én stor pærevending.

Do what you feel you must do! Give me the rating... do it!







Lol...
Gravatar #9 - arne_v
18. nov. 2009 18:56
#6

Formentligt. Hjernen lærer, så en computer der fungerer ligesom hjernen skal vel også lære.
Gravatar #10 - arne_v
18. nov. 2009 19:00
#2,3,5

Traditionelle computere er både nemme at programmere til uhyggeligt effektive til matematiske beregninger, tekst sammenligninger og den slags.

Men prøv og lav et program der kan se forskel på billeder af en Skoda og en BMW.
Gravatar #11 - mojo
18. nov. 2009 19:50
En virtuel hjerne skal oplæres, men det skal blot gøres een gang, hvorefter den kan klones - i modsætning til vores.
I øvrigt er en virtuel hjerne ikke er påvirket af hormoner kan derfor koncentrere sig om at løse knap så abstrakte problemer (kvinder er fx ret abstrakte) - og man kan vel godt kombinere med en traditionel datamat, som kan feed'e fx billeder af biler til hjernen for at oplære den. Det vil nok gå en anelse hurtigere end at bede en pubertetsdreng om at surfe systematisk på nettet _udelukkende_ efter biler, med en ene formå at memorere dem..
Gravatar #12 - Petrander
18. nov. 2009 19:57
Ja, det er ikke så lige til at efterligne produktet af en halv milliard års evolutionær fine-tuning! :-)

Men godt, at vi er på vej....
Gravatar #13 - reefermadness  
18. nov. 2009 20:15
ipwn (6) skrev:
Gad vide hvordan man vil kunne programmere til en sådan maskine? Det er jo urealistisk at man kan instruere millioner af neuroner om hvilken tilknytning de skal have med hinanden, hvilket vel vil svare til operationer. Skal man lære den et problem?


Det er let nok, hvis revselsesretten bliver genindført.. Så er det da bare at banke noget fornuft i den med en sammenrullet avis :-)
Gravatar #14 - nbhansen
18. nov. 2009 20:30
ja NU kommer den rigtige AI, det sker lige om lidt, vi skal bare bruge liiiidt mere cpu og data :)
Gravatar #15 - Törleif Val Viking
18. nov. 2009 22:05
Muhar, så kan vores skakchampion komme til orde igen!
Gravatar #16 - kblood
19. nov. 2009 01:02
DARPA må snart være klar til at lave en terminator :P

De har efterhånden ret solid forskning i exoskeletons, robotter og de investerer også i hjerne simulator computere. Tjaa, det er måske ikke helt rigtig at kalde det, da den skal prøve at lave udregninger ud fra de samme principper som en hjerne, men det er jo alligevel langt fra den slags ting som vores hjerner ville gøre det i praksis.

Men det lyder da interresant.
Gravatar #17 - Harries
19. nov. 2009 01:21
google kan ikke finde en skid, jeg vil ikke engang kalde det for en søgemaskine. den viser bare alt der indeholder dine søgeord, i en rodet liste.

men en kognitiv computer kan den udføre det arbejde som du gør lige nu, menlig at finde rundt i googles rod, og vise dig nøjagtigt det som du søger.

det glæder jeg mig til!



(jeg kan se jeg har fået uheldig karma. det er da ikke så godt :D det har været en meget svær tid for mig på det seneste så jeg har udtrykt mig forkert mange gange i frustration.. hmm, sorry for det!)
Gravatar #18 - Herluf
19. nov. 2009 07:21
Mojn!
Ja jeg synes ikke at man skal forske i hvor dan en meneklig hjene viker!!!
Jeg synes heler ikke det er nogen grun til at udvikle en kunstig hjerne!!!
Jeg spøg bare hvad skal vi bruge en kunstig hjerne til!!!
Jeg tror det er farlig at begynde på at udvigle en kunstig hjerne og kunstig inteligens!!!
Jeg er i hele taget modstander at udvigle roboter der ligner menesker og den slags!!!
Så det med at de nu har opfundet en super computer der kan en hel mase kan ikke imponere mig!!!
Ja jeg synes vidensabs mænd i dag opfinder en masse pjat som slet ikke er nevendig!!!
Ja jeg kan ikke lid den tid vi lever i
Jeg savner godt nok de gode 60 er eller de gode 70 er hvor det hele ikke var så oversuderet som i dag!!!Ja alt det pjat det bliver opfundet i dag hvad skal vi med det!!!
Og mit moto er:
Skid med det!!! det gå jo nok aligevæld!!!
Gravatar #19 - Slettet Bruger [4219265670]
19. nov. 2009 08:18
Herluf (18) skrev:
Og mit moto er:
Skid med det!!! det gå jo nok aligevæld!!!


sjovt, den kender jeg ikke, jeg har en Moto Zn5

#18 = troll
Gravatar #20 - Ferdy1337
19. nov. 2009 11:28
#18

Hvis de får udviklet kunstig intelligens kunne de jo passende give noget af den til dig ^^
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login