George Kuckso / Harvard University

Forskere opfinder ‘tidskrystaller’: Kan være nøglen til kvantecomputere

To forskerhold har uafhængigt af hinanden opfundet det, de har døbt ‘tidskrystaller’, der kan dreje sig og ændre mønstre i takt med tiden. De kan være nøglen til stabile og ekstremt energibesparende kvantecomputere.

Tidskrystaller er desuden det første bevis på, at stof kan organisere sig i tidsdimensionen, altså er der tale om objekter med fire dimensioner.

Den nye opdagelse skal bare sættes i gang, hvorefter de vender sig i den samme rytme for evigt. Det gør dem velegnede som kvantecomputeres svar på transistorer, nemlig kvantebits. De er således både stabile og energibesparende.

Man har ellers i årevis troet det umuligt, da disse tidskrystaller kun har kunne bevæge sig med påvirkning udefra.

I 2015 opdagede forskere, at disse tidskrystaller kunne eksistere, hvis de bevægede sig i faste tidsintervaller ved hjælp af fænomenet ‘many-body localization’, der tillader atomer at påvirke hinanden i stedet for kræfter ude fra.

Det ene forskerhold fra University of Maryland afprøvede dette ved at skyde laserpulser ind på en kæde af ioner i stoffet ytterbium. De laserpulser fik de sammenkædede ioner til at vende retningen på deres magnetfelter frem og tilbage synkront i et fast tidsinterval – for evigt.

Det andet forskerhold fra Harvard University brugte en laser til at skubbe til partikler i en diamant og fik ligeledes partiklerne til at vende sig i et fast tidsinterval.

Gå til bund
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login