mboost-dp1

Pixabay

Forskere finder måde at udvikle superledere, der kan transformere teknologi, ved hjælp af DNA

- Via Phys.org -

Forskere ved University of Virginia School of Medicine og deres samarbejdspartnere har brugt DNA til at overvinde en næsten uoverstigelig hindring for ingeniørmaterialer, der kan revolutionere elektronik.

Det rapporterer Phys.org.

Et muligt resultat af forskningen kunne være superledere med nul elektrisk modstand, hvilket tillader elektroner at strømme uhindret. Det betyder, at de ikke mister energi og ikke skaber varme i modsætning til nuværende midler målrettet elektrisk transmission.

Udvikling af en superleder, der kunne bruges bredt ved stuetemperatur – i stedet for ved ekstremt høje eller lave temperaturer, som det nu er muligt – kunne føre til konstruktionen hyper-hurtige computere, formindske størrelsen af elektroniske enheder, tillade højhastighedstog at flyde på magneter blandt andre fordele.

En sådan superleder blev først foreslået for mere end 50 år siden af Stanford-fysikeren William A. Little. Forskere har brugt årtier på at prøve at få det til at fungere, men selv efter at have valideret gennemførligheden af hans idé stod de tilbage med en udfordring, der så ud til at være umulig at overkomme. Indtil nu.

Edward H. Egelman, Ph.D., fra UVA’s Institut for Biokemi og Molekylær Genetik og hans samarbejdspartnere fandt et svar i selve livets byggesten. De tog DNA, det genetiske materiale, der fortæller levende celler, hvordan de skal fungere, og brugte det til at guide en kemisk reaktion til at overvinde den store barriere for Littles superleder. Kort sagt brugte de kemi til at udføre forbavsende præcis strukturel konstruktion – konstruktion på niveau med individuelle molekyler. Resultatet var et gitter af kulstofnanorør samlet efter de behov, som Littles stuetemperatur-superleder stillede.

Det gitter, de udviklede, er ikke blevet testet for superledning endnu, men det tilbyder et proof of principle og har et stort potentiale, hvad angår fremtidens teknologi, siger forskerne.

Gå til bund
Gravatar #1 - T_A
4. aug. 2022 08:46
Det lyder rigtig spændende.
Vi har et stor problem med at få de fulde egenskaber af matrialer, da dette kræver at deres struktur kan kontrolleres på nano skala.
Dette er ekstremt svært gøre på industriel produktion.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login