Flickr - rockcohenEuropa-Kommission advarer: EU er langt fra målet om 30 Mbit i 2020

Via EurActiv - , indsendt af thimon

EU-målet om at alle unionens borgere i 2020 skal have adgang til 30 Mbit internet, mens halvdelen skal have adgang til 100 Mbit, er langt fra at blive realiseret, advarer Europa-Kommissionen.

Kommissionen peger på, at de fleste teleudbydere i de 27 medlemslande nøjes med at opgradere deres kobbernetværk i stedet for at skifte til fiber. Det anslås, at 6,5 % af unionens bredbåndsforbindelser er på 30 Mbit, mens blot 0,9 % er på 100 Mbit. 2 % af forbindelserne benytter fiber.

Samtidig anslås det, at opgraderingen af eksisterende kobbernetværk til de 30 Mbit inden 2020 vil kræve investeringer på mellem €38 milliarder og €58 milliarder. Skulle man i stedet vælge den mere ambitiøse løsning med at levere fibernet til alle unionens borgere, anslås omkostningerne til at blive mellem €181 milliarder og €268 milliarder.

Kommissionen påpeger, at så store beløb ikke kan komme fra det offentlige i tider, hvor man forsøger at spare på udgifterne, og at pengene derfor skal findes andre steder. De giver flere forslag til hvad disse steder kunne være, blandt andet slutbrugerne, der selv kunne betale for fibernedgravning i områder, hvor det ikke økonomisk kan betale sig for teleselskaberne.

Gå til bund
Gravatar

#1 zymes 6. apr. 2012 07:09

Nyheden skrev:
Kommissionen påpeger, at så store beløb ikke kan komme fra det offentlige i tider, hvor man forsøger at spare på udgifterne, og at pengene derfor skal findes andre steder. De giver flere forslag til hvad disse steder kunne være, blandt andet slutbrugerne, der selv kunne betale for fibernedgravning i områder, hvor det ikke økonomisk kan betale sig for teleselskaberne.

Jamen lad os tvinge kunderne til at betale en formue fordi EU siger sådan skal det være.. Hva med mig. fx. der ikk lige har de 7500 eller hva det koster i "tilslutningsgebyr"?

Er det forresten kun i download at der er sat den hastighed som minimum, eller er der også en upload grænse? Og skal det være kabel, eller må de gerne "bare" smide landsdækkende 4g net op?
Ja, jeg blev tabt på gulvet.
Gravatar

#2 Jim Night 6. apr. 2012 07:37

#1 Er det billigere at opbygge et landsdækkende 4G-netværk, der kan levere 30 mbps til alle på en gang? Det er vel stadig en delt forbindelse..
Gravatar

#3 to125539 6. apr. 2012 07:47

#1 hvorfor skal du have det foræret?

kan du ikke betale må du jo undvære?

Personligt synes jeg at f.eks. 7500 kr. er helt rimeligt. En tilslutning til kobbernettet koster 1600 kr. at få etableret og en stofa licens + tilslutning koster op imod 10.000..

#2
Der er simpelthen ikke nok kapacitet i sådan et netværk. I Danmark kan vi jo ikke engang levere 3g i hele landet
Gravatar

#4 kblood 6. apr. 2012 08:13

Her i Danmark er planen jo officielt, ihvertfald hos TDC, at en stor del af Danmark skal fiber i jorden indenfor en eller anden afstand.

Og det betyder da langt fra 50% med mulighed for 100mbit, og hvis der er et land med potentiale for at nå EUs mål, så er det da Danmark. Måske er de mål EU har sat lidt høje?
Gravatar

#5 kblood 6. apr. 2012 08:15

Jim Night (2) skrev:
#1 Er det billigere at opbygge et landsdækkende 4G-netværk, der kan levere 30 mbps til alle på en gang? Det er vel stadig en delt forbindelse..


Udgangspunktet med 4G netværket er så også at kunne levere op til 120mbit eller sådan noget. Så 30mbit per bruger er ikke utænkeligt. Det er dog utænkeligt at der vil være landsdækkende 4G i 2020.

Men måske landsdækkende 30mbit, hvis man da tager 95% som landsdækkende eller sådan noget.
Gravatar

#6 chris 6. apr. 2012 10:51

Den mængde sendere og backbone-fibre der skal til at levere et 4G netværk der kan bære 30mbps, som minimum, til alle borgere. Og som stadigvæk beholder den nuværende infrastruktur, hvor 4 operatører, henholdsvist 3, TDC, Telenor og Telia, har hvert deres netværk, kommer ikke blot til at koste kassen for os forbrugere.

Samtidig er der stadigvæk alle de klassiske problemer med mobilt internet. Latency, stråling, en betonbygning, atmosfæriske problemer og andet.


Mht. om det er urealistisk med 30 Mbit. Så nej.
Det er bare et spørgsmål om prioriteringer.
Vil man have skattelettelser, eller vil man skaffe nye arbejdspladser ved at markedsføre Danmark som it-landet nummer 1.

Jeg mener stadigvæk at vi skal have statsfiber.
Det er en investering i fremtiden.
Modsat skattelettelser basseret på konjukturelle udsving
www.noobish.dk
min clog
Gravatar

#7 Jonas_ 6. apr. 2012 20:45

(0) skrev:
Skulle man i stedet vælge den mere ambitiøse løsning med at levere fibernet til alle unionens borgere, anslås omkostningerne til at blive mellem €181 milliarder og €268 milliarder.?


Altså ca. en 1.000'lap pr. husstand... det er vel ikke så galt. Bare overgiv ansvaret til Helle, hun skal nok få aftalen i hus..
Gravatar

#8 kblood 6. apr. 2012 21:30

#6

Ja, det med skattelettelser giver ikke voldsomt meget mening. Så tog man et vognmands firma under en valgkampagne og påpegede at denne person kunne blive nød til at finde chaufører i udlandet, da de ellers er for dyrer at have for at kunne være konkurrence dygtig.

Men det vil jo underminere alt andet i Danmark mere end næsten alle venstres tiltag i deres sidste periode tilsammen. Privat hospitaler, beskatninger af medarbejder goder og meget andet.

De vælger jo bare at sætte skatten op andre steder, og så peger de på at de har lavet skattelettelser. Så giver de dem som har flest penge en lavere skattesats... Hvordan gav det lige mening? Så vil flere med stor indtægt flytte til Danmark? Hvis de flytter fra Danmark skal de jo betale en formue til uddannelse istedet.

Men det var lidt et sidespor. Ja, landsdækkende 30mbit, bliver aldrig med 4G. Det vil da måske kunne hjælpe, men der skal jo kabler rundt, og det skal være fiber hvis man vil fremtidssikre. Kobber er for dyrt og slet ikke tidssvarende. Den eneste grund til at det stadig er så brugt, er fordi TDC har monopol på det, det allerede er gravet ned på over 95% af alle adresser og så fordi at de fleste centraler sikkert ikke er klar til at håndtere at det sidste stykke bliver rendt fiber også.

Men de vil alligevel fortsætte med kobberet, og vil nu endda presse det op på 100/100 forbindelser på kobber lyder det til. Eller ihverfald 100mbit en af vejene. Nå ja, en anden ting som holder live i kobberet, er at TDC er tvunget til at lave en kobber installation hvis der oprettes en PSTN (fastnet telefon) for 1800kr. Underskud på kort sigt for TDC. På langt sigt, giver det sikkert overskud. De 1800 kr. er 6 måneders PSTN abonnement. Det koster jo TDC mindst det samme som det ville koste at grave fiber ind på samme adresse.

Engang imellem er der bare nogle procedure der har sat sig fast, som slet ikke giver mening længere.
Gravatar

#9 to125539 7. apr. 2012 13:08

#8

For en god ordens skyld kan det godt være at det koster TDC nogenlunde det samme at etablere PSTN kredsløbet eller fiberen de sidste meter på adressen, hvadenten det er villa eller lejlighed, men der er resten af tilkoblingen til netværket jo "gratis" da man kun skal forbinde den med nærmeste parfordeler. Her er så godt som altid indtil flere ledningsveje.

Så de eneste reelle udgift er "arbejdet" på adressen.. Så langt er vi enige.

Men men men... Skiftes denne ud med fibertråde kan DSLAM tankegangen jo godt skrottes. Hver linje skal isoleret kobles ind i pågældende fiberring og der skal være kapacitet i denne til alle brugerne.

Det betyder at TDC (eller andre for den sags skyld) selv i højere grad skal afholde den sidste del af tilkoblingen. Det må alt andet end lige være endnu sværere at drive en forretning på.

Før vi konkret kan udtale os om hvad der er retfærdigt mv. kunne det være skægt at se hvad den reelle omkostning af en fibertilslutning er for en virksomhed - hvadenten denne hedder TDC eller elselskab.
Det skulle overraske mig noget kun, hvis det ikke var markant mere end man troede..

For sådan som det er nu, hvor de kobler mindre byer på er det udelukkende fordi de kan koble så mange på det pågældende punkt på samme tid og skyde kablerne ud. Det kan ikke lade sig gøre i f.eks. Aalborg eller byer af en hvis størrelse...


Gravatar

#10 to125539 7. apr. 2012 13:10

Og statseget fiber..

Aldrig nogensinde.. Great wall of Denmark.
+ Noget som frit som internettet skal ikke dikteres direkte af politikerne.
Gravatar

#11 Taxwars 7. apr. 2012 14:27

to125539 (3) skrev:
#1 hvorfor skal du have det foræret?

kan du ikke betale må du jo undvære?

Personligt synes jeg at f.eks. 7500 kr. er helt rimeligt. En tilslutning til kobbernettet koster 1600 kr. at få etableret og en stofa licens + tilslutning koster op imod 10.000..


Han skal have det foræret fordi politikerne idioterne tvinger ham til at få det.
Luk DR - de snylter på skatteyderne
Gravatar

#12 Izaaq 7. apr. 2012 15:07

Angående tvinge folk til tilslutningsgebyret:

Gad vide om målet ikke er, at alle EU-borgere skal have 30mbit tilbudt iden 2020?

Altså vil borgere, der har fået gravet fiber ned uden for huset eller trukket op i lejligheder, men ikke har ønsket tilslutning (og tilslutningsafgift) tælle med som "tilsluttede" borgere?

Det ville da give god mening. (Fordi alt i EU giver mening.. eller :) )
Gravatar

#13 Mnc 7. apr. 2012 18:44

Izaaq (12) skrev:
Gad vide om målet ikke er, at alle EU-borgere skal have 30mbit tilbudt iden 2020?


Tilbud eller mulighed.
Violet eller lilla. :P
Gravatar

#14 Bjarni 7. apr. 2012 20:43

Indenfor IT gælder Moores lov. Altså den del med at udviklingen sker eksponentiel. Så selv om 100 Mbit/s lyder af meget i dag, så er det ikke noget vildt i 2020.

Bredbånds(reklamer) blev f.eks. opfundet for ca. 10 år siden, hvllket var noget vildt nok til at reklamere for. Bredbånd er defineret til 2 Mbit/s. Vildt!

For 15 år siden var vi nede på modemhastigheder (Kbit/s) og ingen normale mennesker havde ADSL eller lignende.

For 20 år siden fandtes Internet ikke i Danmark. (FIDO-net og andet, ja - men ikke Internet.)

Så når EU målet i 2020? Ja! Også uden at EU skal gøre noget som helst for at nå det....
www.ordbogen.com - Danmarks største online-ordbog
Gravatar

#15 Izaaq 9. apr. 2012 01:07

#13 Pointen er, at man ikke bliver tvunget til at betale tilslutningsgebyret...

#14 Jeg tror egentlig, at essensen her ikke er, om de 50% bedst forsynede har 30mbit i 2020. Det har 95% nok af sig selv. Essensen er om de sidste 5% også får tilbud om tilslutning til 30+mbit/s. Der er altid en lille flække et sted, som halter langt efter udviklingen. Og i takt med de stigende omkostninger til at rulle netværk ud, så bliver markedstanken om at sylte de få, små egne mere udtalt. Det er imo nok derfor, EU ruller ud med krav om 30mbit/s til 100% af befolkningen.

Moores lov er i øvrigt ikke en lov, men en observation. Ydermere er udviklingen ikke kun begrænset af den tekniske udvikling, men af markedskræfterne. I takt med at der opfindes nye protokoller til kommunikation, stiger gabet mellem den hurtigste og langsomste internetforbindelse i Danmark. Det er her, at EU ønsker at få "alle med" og tøjle markedskræfterne en lille smule :)
Gravatar

#16 kblood 9. apr. 2012 12:39

#14

Du tager så bare ikke højde for at man stadig kan finde steder i Danmark hvor man må klare sig med modemhastighed. Zoom så lige ud og se på EU.

Vi er blandt top 5 i EU med største gennemsnitlige Internet hastighed per bruger på landsplan. Og hvis vi ikke kan nå målet som EU har sat i 2020, hvordan skal resten af EU så kunne gøre det?

Ulempen ved kobber ift. til fiber til at udbrede det planlagte net, er at fiber kan række længere end kobber, så hvis der blev satset på fiber tidligere, så skal der færre centraler eller teknikskabe til for at dække det meste af landet med 30mbit forbindelser. Og gennemsnits hastigheden per bruger burde så også stige drastisk per bruger, da vi så ikke længere er begrænset af vDSL hastigheder. Folk kommer og siger, "jamen vDSL kan snart levere 200mbit". Og jeg siger hvor fedt er det hvis det kræver man har under 200m til centralen? Og på fiber er 200mbit en ligegyldig hastighed. Specielt hvis vDSL ikke engang kan levere det som 200mbit/200mbit.

Der er også argumenter som at den almindelige bruger ikke har brug for de hastigheder... men hvis nu man følger med tiden så er det idag mere og mere populært at optage video i HD, og tage billeder som nemt fylder 7mbyte eller mere per styk. Og der er services som Google+ og DropBox hvor det tilbydes at alle billeder uploades automatisk fra sin smartphone når der er WiFi.

Allerede idag er det muligt at kunne lave cloudbackup, og mange andre services hvor upload begynder at spille en større og større rolle. vDSL kan dække det behov vi har indtil videre, for de fleste ihvertfald. Men fiber er den eneste fremtidssikrede løsning og noget af det eneste der holder den tilbage er at TDC stadig er tvunget til at installere kobber for 1800 kr. pga. deres leveringspligt.

Men udviklingen sker jo stadig, og man har i det mindste taget højde for at fiberen vil blive påkrævet. Så der er gjort klar til det ved alle nye steder hvor TDC ligger en kobberinstallation ind, så der noget billigere også kan ligges fiber ind. Så i 2020 vil det nok ikke koste 15.000 kr. eller mere for de fleste at få lagt fiber ind.

I dag er man jo desværre stadig nød til at flytte efter det, hvis man vil have fiber.
Gravatar

#17 Valkar 10. apr. 2012 07:57

For et par år siden blev det beregnet at Landsdækkende Fiber ville kunne etableres for 15 mia. kr, plus tilslutning til husene. Altså 15 mia for de hovedkabler og fordelerstationer som kunne håndtere trafikken, og så skulle hvert hus/lejlighed så betale for selve tilslutningen fra hovedvejen op til huset.

Det er nok lidt dyrere i dag, men så lad os sige 20-25 mia. kr.

Fiber er fremtidssikret, for hvis du skifter laseren ud har du pludseligt hurtigere internet. Kablet er det samme.

Jeg synes vi burde droppe en eller anden bro, og så få fiber i HELE Danmark. 100%. Jeg har et sørgeligt kobber kabel som nu efter talrige opgraderinger er oppe på hele 10 mbit, eller rettere 5-6 pga pakketab og afstand til centralen. Jeg bor i Holstebro, som sammen med Herning er midt/vest jyllands største byer (jaja, og Esbjerg i syd...).

GIEB. FIBER. NU!
Gravatar

#18 Bachy 10. apr. 2012 09:14

#17

Hvis du er villig til at betale for det, er jeg sikker på det ene eller det andet selskab med stor glæde skal levere fiber til dig. Jeg indser ikke hvorfor at jeg skal betale for at du får fiber lagt gratis ind, ikke at jeg ikke selv gerne ville have fiber, tro mig, det vil jeg selvfølgelig gerne. Men jeg så nu hellere de 20 - 25 Mia kr blive brugt på noget mere fornuftigt i vores samfund, feks skoler, hospitaler, lidt bedre ældre pleje, alle de bløde ting i samfundet, som der lige nu bliver skåret ned på.

Skulle der dukke et fiberselskab op og tilbyde at installere fiber her hos mig til en fornuftig pris, så ville jeg da selvfølgelig takke jatak til det (Hvis ellers jeg har råd).

Men gratis installering af fiber i hele landet, naah .. Den ide synes jeg ikke om.
"every time you illigally download Britney Spears, God kills a kitten.
Save the kittens, stop Britneys musical career"
Gravatar

#19 majbom 11. apr. 2012 08:33

EnergiFyn / WAOO har lige gravet fiber ned på den vej hvor jeg bor.
Inden de gik i gang var de jo så søde at sætte flag op, men ikke ved mit hus - så jeg kontaktede dem.
De havde så valgt at stoppe nedgravningen ved huset før min nabo, så min nabo og jeg ikke kom med på vognen, på trods af at der lige nøjagtig var plads til 2 husstande mere i tavlen/skabet/whatever.
Vi kunne dog godt komme med, hvis vi hver betalte 6.250,- hvilket svarede til ca 25% af deres omkostninger (de gav altså 75% i rabat). Det var jeg bare superklar på, selvom det var mange penge - men jeg havde sølle kobber der ikke leverede mere end 3,5/0,5mbit MAX! Det ærgerlige var så at min nabo var fint tilfreds med sit skodnet, så han havde ikke lyst til at smide godt 6k på bordet. Så hvis jeg skulle med på fibervognen skulle jeg også betale hans andel, altså i alt 12,5k - ja, tak EF, det vil jeg da gerne - så kan han, når han ombestemmer sig om 2 år tilslutte sig mere eller mindre gratis på min bekostning!

Så jeg har stadig lortekobber

Er spændt på at se hvordan det ser ud i 2020
Gravatar

#20 Mnc 11. apr. 2012 08:44

Er 12,5 ikke bedre end 25?

majbom (19) skrev:
hvis vi hver betalte 6.250,- hvilket svarede til ca 25% af deres omkostninger


:-)
Gravatar

#21 majbom 11. apr. 2012 17:11

jo, men jeg har heller ikke tænkt mig at betale 25k for at få fiber
Gravatar

#22 kblood 12. apr. 2012 17:26

Så længe det ikke kom over 20k, så ville jeg da godt nok gerne smide det efter at kunne få fiber lagt ind. Nu har jeg så mulighed for Stofa der hvor jeg bor, og jeg har ikke mulighed for at få lagt fiber ind da det er en boligblok, selvom det da er ejerlejligheder.

Men det koster jo nemt langt over 30k at få lagt fiber ind.
Gravatar

#23 freesoft 13. apr. 2012 18:31

Flyt til et sted hvor Syd Energi har fiber i nærheden, eller hvor du kan få dine naboer med = Gratis tilslutning :-D

Er lige flyttet, og fik fiber gravet ind lige ude fra vejen på under en mdr. dejligt..

Har så ikke egen offentlig IP, det er jeg for nærig til lige nu :)
We're the Federal Government. We record everything.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login