Flickr - Uwe Hermann

Danskerne foretrækker trykte medier frem for digitale alternativer

Via Børsen - , indsendt af thimon

En undersøgelse foretaget for Grafisk Arbejdsgiverforening viser, at trykte bøger stadig er langt mere populære end det digitale alternativ e-bogen, som kun 3 % foretrækker. Det skriver Børsen.

85 % af de adspurgte i undersøgelsen svarede, at de stadig vil foretrække at læse i en ganske normal bog, mens lydbøger var det foretrukne medie for 6 % af dem.

Grafisk Arbejdsgiverforening mener, at undersøgelsens resultater blandt andet skyldes, at man med en trykt bog befinder sig fuldstændigt i den analoge verden.

Anne Birkelund, Grafisk Arbejdsgiverforening skrev:
I en digital og informationsstøjende hverdag har vi brug for at skabe analoge, skærmfri rum, hvor vi ikke risikerer at blive distraherede af indkommende mails eller Facebook-opdateringer.

Derudover forklarer foreningen, at folk godt kan lide bogens taktile egenskaber, altså det at man kan røre ved papiret, lugte til bogen og bladre i den.

Resultaterne går igen, når det kommer til magasiner og blade. 70 % foretrækker de trykte magasiner frem for digitale alternativer.

To tredjedele af deltagerne i undersøgelsen giver forklaringen, at “papirbøger er rarere at sidde med”. Grafisk Arbejdsgiverforening mener dog, at tallene uundgåeligt vil vende med tiden, når folk efterhånden vænner sig til den moderne teknologi.

Gå til bund
Gravatar

#1 Stogu 9. apr. 2012 06:29

Jeg kender mange der siger at "papirbøger er rarere at sidde med" selvom de aldrig har brugt en e-book. Jeg var dog også selv en smule skeptisk, men købte en kindle for et års tid siden da det er langt nemmere at få engelske bøger via den.

Må sige at jeg er blevet overbevist om e-bookens fremtid, elsker at læse på min kindle, tror også at det er vigtigt at gå efter en e-book med e-ink skærm istedet for en tablet, hvis man er glad for "blæk på papir" stilen, det ser rigtig godt ud på en e-ink skærm. Batteri levetiden er også rigtig lækker på e-ink skærmene.

Jeg nyder blandt andet at ligge i sengen og læse og der er en e-bog så langt overtruffen, en god tyk bog der skal balanceres vs. en e-book hvor man kan nemt bladre ved tryk på en knap.

Så mangler vi bare at forlagene tager sig sammen og modernisere sig lidt. Jeg vil umiddelbart mene at omkostningerne er langt mindre ved at udgive en bog digitalt kontra at printe en bog, men ser mange eksempler hvor at den digitale bog er dyrere.
Gravatar

#2 graynote 9. apr. 2012 06:57Jeg vil tage den undersøgelse med et gran salt, for det er ikke klart, nøjagtigt hvad respondenterne har svaret på, selvom spørgsmålet er ret simpelt.

Forklaring:

De sidste mange (6-7-8) bøger jeg har læst, har jeg læst på min Kobo E-reader, og den er fantastisk at læse på. Den er faktisk, synes jeg, på mange måder bedre at læse på end almindeligt papir er det.

Men jeg foretrækker alligevel "rigtige" bøger.

Det er mere følelse end fornuft, men det er sådan det er. Jeg holder meget af at se mine reoler fyldes med læste bøger og af at se, hvordan samlingen vokser - og jeg holder meget af det rent æstetiske; af synet af rækker af til tider både kulørte og kunstfærdigt udsmykkede bøger.

Og så er der på en besynderlig måde noget mere fredfyldt over at side med noget så lavteknologisk som papir og blæk, som jeg ikke helt kan finde, når jeg sidder med min e-bogslæser.

(og, selvfølgelig, så pisser det mig en lille smule af, at forlagene selv scorer hele den 95% besparelse, der på rigtigt mange bøger er ved at droppe produktionen, opbevaringen, distributionen, logistikken, forhandlerne)


Men det ER som sagt e-bøger jeg læser mest, for hvor er det dog praktisk at stikke murstensromanen i inderlommen, når jeg rejser mig op og forlader mit pendlertog, og hvor er det praktisk bare at have sine bøger med sig som udgangspunkt i stedet for at skulle tage en bevidst beslutning om det, når man forlader hjemmet.

Så hvad er min pointe med det her indlæg?

- At illustrere, at der kan være forskel på, hvad man foretrækker at købe, på hvad man foretrækker at bruge, og på hvad man foretrækker at eje.
Gravatar

#3 j.larsen 9. apr. 2012 06:57

Jeg printer også altid newz.dk ud, inden jeg går igang med at læse nyhederne :D
Gravatar

#4 Justin 9. apr. 2012 06:58

Den ebog fra Sony som jeg har prøvet den skiftede til helt sort skærm hver gang man skifte side, det irekterede mig derfor gad jeg ikke købe den

en stor del af grunden kan også være af man ikke kan få 100% af bøgerne digital så man er stadig nød til af have både en ebog og papir bøger, når alle bøger er mulig af købe digitalt og der bliver lavet noget i sted med kindler hvor alle de danske bøger kan købes nemt og enkelt
-- > har du husket af lave en ubrugelig bil analogi i dag ?? <--
Gravatar

#5 moulder666 9. apr. 2012 07:28

Jeg så faktisk godt det spørgeskema - og undrede mig gevaldigt over den konklusion...den mulighed der var angående digitale medier lød noget i retning af "Jeg foretrækker at downloade bøgerne og læse dem fra min Ipad eller pc".

Og jeg skal da gerne indrømme, at jeg ikke kommer til at læse bøger fra min pc, eller nogen Ipad eller anden baggrundsbelyst tingest - en E-book reader er bare en helt anden sag!
You, Sir, constitute the "anal" in car analogy!
Gravatar

#6 sindriss 9. apr. 2012 07:32

Jeg tror mest det er et spørgsmål om at der er få mennesker i Danmark som ejer en e-book reader, derfor tror de at de foretrækker en bog fremfor en e-book reader, når sandheden i virkeligheden er at de ingen anelse har om det.

Jeg fik en e-book reader for et måned siden og jeg er meget glad for den.
Gravatar

#7 nubus 9. apr. 2012 07:36

GA er jo papirindustriens forening - altså de der ikke er gået konkurs.

1. Glem hvad folk helst vil ha'. Spørgsmålet er "hvad vil de betale for" og... ser man på avisernes trykte oplag så er tendensen klar. Folk vil ikke betale for papir.

2. Folk hader trykt reklame - 39% af københavnerne har et nej til trykte reklamer. Derimod melder folk sig fortsat til nyhedsbreve.

3. Kindle (som ikke sælges i DK) og iPad 3 er de eneste enheder som er bakket op af en god brugeroplevelse på bøger (shop, skærmopløsning, interface) og har en skærmopløsning der er relevant - og iPad'en har desværre en blank skærm. Lige nu er e-bøger på niveauet før iPod og iTunes store - forbeholdt nørder. Og ja, jeg har set Nook, Sonys enheder etc. - det er Kindle som fungerer - med økosystem.

4. "hvad vil de kigge længst tid på". Undersøgelser lige nu viser at web er kortest mens avislæsning på en tablet tager over 40 min - og det er den slags annoncører elsker.

5. Distributionsomkostninger til papir er gigantiske - butikker, bude, tryk, lager,... og ingen "portostøtte"

6. Nye generationer kommer til - gamle dør ud. Boglæserne er halvt på vej i graven ligesom avisabonnenter, hvor gennemsnitsalderen nu er 59 år.


Problemet i Danmark er at der ikke findes en eneste digital avis som er værd at læse. Der findes et par magasiner - men det er så også alt. Danske forlag og medier tror de kan spare dem selv til overlevelse, de forstår ikke andet end papir, der er ingen prestige i at skrive til digitalt og de giver indholdet gratis væk på web.

Så ja... siden man fodrer danskerne med dårlige digitale udgivelser så synes vi bedst om de trykte. Vi køber dem bare ikke og det er altså bundlinjen der tæller - og bundlinjen i den grafiske branche er rød.
Min signatur blev overhalet af udviklingen.
Gravatar

#8 jaydee 9. apr. 2012 07:56

Er delvis enig i ovenstående kommentar.
Den største faktor, er jeg dog stadig overbevist om, er pris, pris, pris!
Visse danske udgivelser er oven i købet dyrere elektronisk end på papir og så længe den tendens ikke ændres, vil e-publikationer aldrig nå den samme høje interesse som f.eks. i USA, hvor priserne generelt er langt lavere og dermed udbredelsen langt højere.
http://pewresearch.org/pubs/2236/ebook-reading-pri...

Der udover lugter det er temmelig langt væk af, at en stærkt presset brancheorganisation har fået drejet en undersøgelse, som passer fint i deres kram. Hvor er netop de adspurgtes svar på spørgsmålet om pris (hvis det overhovedet er stillet?)
Gravatar

#9 Cruiser 9. apr. 2012 09:06

Jeg foretrækker at læse romaner osv på min e-reader. Det er bare ren tekst, så det passer perfekt til e-readeren, og som regel betyder det at jeg sidder med min nye bog ca. 2 min efter jeg har købt den på amazon.

Hvis det til gengæld er en skole-bog, så er det som regel bedst at købe den i fysisk form, da den som regel har mange diagrammer og/eller mystisk skrevne kolonner. Muligheden for at lave hurtigere opslag i en rigtig bog er også lidt bedre end på e-readeren, da specielt min kindle der er fra sidste generation er noget besværlig at navigere menuer med og indtaste ord.

Men der er ingen tvivl om at e-readeren er fremtiden. Personligt ser jeg frem til at de får forfinet konceptet, så man kan have en foldet "skærm" i sin lomme, og så folde den ud og sidde med en avis størrelse skærm, eller bare et A4 ark med E-ink.
Gravatar

#10 Justin 9. apr. 2012 09:36

Hvis nu af Bog & Ide begyndte af sælge e-bogs læserer og tilbød af man på den kunne købe alle de bøger de havde i butikken til en laverer pris, ville der ske meget

-- > har du husket af lave en ubrugelig bil analogi i dag ?? <--
Gravatar

#11 Longio 9. apr. 2012 10:55

Jeg har haft det sådan at en Kindle og en bog i papir format er lige lette at læse for mine øjne. Men hvis jeg skal læse på en pc skærm eller en PAD, så bliver det hårdt at læse.
Gravatar

#12 IceThorN 9. apr. 2012 15:34

Jeg elsker mit privat bibliotek. Der er noget specielt ved at sidde i et hjørne under lampeskær og bare side og læse.
Det er nærmest som en port til en bedre verden, hvor du kan slippe for hverdagen.
Gravatar

#13 Magten 9. apr. 2012 16:26

Jeg er nu heller ikke fan af ebook læsere i forhold til papir. Udover det så vil jeg til hver en tid hellere have en tablet der kan langt mere.. Det giver overhovedet ikke mening at rende rundt med en sort/hvid enhed der ikke kan andet end at vise mig ebooks.

De tablets der er på markedet lige nu synes jeg dog ikke er pengene værd så mit svar er klart at jeg foretrækker papir.
J'ai un lapin, dans mes pantalon.
Gravatar

#14 idiotiskelogin 9. apr. 2012 18:29

Har droppet Linux journal efter de gik digitalt. Jeg havde netop abbonoment på det fordi det var på papir. Og så har jeg endda en tablet. :)
Food for the NSA line eater.
Gravatar

#15 Taxwars 9. apr. 2012 19:27

Det eneste rigtigt holdbare argument for en fysisk bog er at man rent faktisk har den. Andre kan ikke bare pludselig fjerne den - så man fx så sidste år da Amazon fjern slettede en bog fra alles kindler.

Plus at man mere ejer en fysisk ting end noget som kun er en fysisk ting i lovens tvivlsomme øje.
Luk DR - de snylter på skatteyderne
Gravatar

#16 Nothinunik 10. apr. 2012 06:37

Jeg ville aldrig læse en bog på min pc eller på en iPad...

Til gengæld har jeg ikke læst i en analog bog siden jeg købte min kindle for halvandet års tid siden.. Det er i nærheden af det bedste køb jeg har gjort i mit voksen-liv :)

Kan kun anbefale folk at prøve en e-ink reader.. hvis ikke man har prøvet det ved man ikke hvad man går glip af!

plus der findes plugins til .feks. chrome hvor man med et enkelt tryk kan overføre den artikel man sidder med til sin kindle.. Så man kan faktisk læse newz.dk på sin ebook hvis man har lyst ;)

(og den kan også selv surfe på nettet... dog i sort/hvid).
Gravatar

#17 Justin 10. apr. 2012 09:52

Nothinunik (16) skrev:
Jeg ville aldrig læse en bog på min pc eller på en iPad...

Til gengæld har jeg ikke læst i en analog bog siden jeg købte min kindle for halvandet års tid siden.. Det er i nærheden af det bedste køb jeg har gjort i mit voksen-liv :)

Kan kun anbefale folk at prøve en e-ink reader.. hvis ikke man har prøvet det ved man ikke hvad man går glip af!

plus der findes plugins til .feks. chrome hvor man med et enkelt tryk kan overføre den artikel man sidder med til sin kindle.. Så man kan faktisk læse newz.dk på sin ebook hvis man har lyst ;)

(og den kan også selv surfe på nettet... dog i sort/hvid).


har ikke købe en kindle da udvalget af danske bøger ikke er der
-- > har du husket af lave en ubrugelig bil analogi i dag ?? <--
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login