mboost-dp1

unknown

Brasilien satser kraftigt på open source

- Via News.com.com - , redigeret af Pernicious

NY Times har skrevet en artikel om Brasiliens omfattende open source satsning, der startede, da den nuværende præsident kom til magten for 2 år siden.

Blandt tiltagene er et krav om at alt offentligt støttet softwareudvikling skal være open source og et fremtidigt initiativ til at få computere udbredt til flere husstande i det ellers relativt fattige land.

De billige computere vil kun komme til at indeholde gratis software og ikke f.eks. en reduceret udgave af Windows, som det er set i andre lande.





Gå til bund
Gravatar #1 - JoBr
30. mar. 2005 21:05
Det var da den mest optimale løsning... jeg er ikke ligefrem kæmpefan af MS take over the world konceptet.
Gravatar #2 - athlon
30. mar. 2005 21:05
Det er godt at Fri Software og også Ikke Fri Software-Open Source kan være med til at fremme viden og oplysning i ikke helt så rige lande - mere af det, tak :)
Gravatar #3 - Deternal
30. mar. 2005 21:17
Det bedste af det hele for ikke udviklede lande er vel at de i princippet kan få alt lokaliseret til deres eget sprog, hvilket de ikke nødvendigvis kan regne med hos f.eks. MS.
Gravatar #4 - JoBr
30. mar. 2005 21:21
Deternal - ja... god pointe..
Gravatar #5 - SKREWZ
30. mar. 2005 21:47
Nogen som er friske på et væddemål om, om Microsoft efter denne slags publicity giver brasillianske myndigheder et eller andet for fordelagtigt tilbud? Har det ikke været sådan, de sidste mange gange, at nogen har truet med denne slags?

I så fald burde enhver -- i et økonomisk perspektiv -- true Microsoft med at skifte deres skidt ud, udelukkende for at se dem krybe til korset og underbyde dem selv gang på gang.
Gravatar #6 - Deternal
30. mar. 2005 22:14
#5: Forskellen her er jo at brasilien allerede er i fuld gang - alle statslige myndigheder er igang med gradvist at konvertere til F/OSS software, det er allerede et krav at statsstøttet software udvikling er open source osv.
Gravatar #7 - SKREWZ
30. mar. 2005 22:17
#6 -- Jaja. Jeg ville blot påpege verdens finurlighed (og det var så det pæne ord -- hvad mener jeg mon?).

#5 fortjener egentlig ratingen "flamebait", set i bakspejlet.
Gravatar #8 - sv2450
30. mar. 2005 23:15
Utroligt godt initiativ. Både at skaffe computere til de fattige, men samtidigt at støtte hele it-samfundet ved at støtte open source. Brugerne bliver helt sikkert langt bedre stillet end de ville med en nedskaleret version af windows. Samtidigt bliver der næppe driver-problemer eller support-problemer, hvis de hamrer et linuxsystem ud til alle. Så bliver det røv at skaffe sig windowssupport :-)
Gravatar #9 - SKREWZ
30. mar. 2005 23:18
#8 -- Haha, jeg glæder mig til, at Windows-brugernes support-mailinglists foreslår "try googling on it" til Windows-brugeres problemstillinger. :D

.. Ikke for at flame, men tanken virkede så fjern for mig, at den var morsom. :)
Gravatar #10 - vaerge
30. mar. 2005 23:31
Tilstandsrapport fra Brasilien: Ja, præsident Lula har lagt ud med disse intentioner, og jeg er heller ikke i tvivl om at det nok skal lykkedes at realisere noget af det, og så vidt vides er planerne på vej mod action i den føderale sektor. Der er dog langt igen til den private bruger - rigtig langt - og jeg har slet ikke hørt tale om brug af Linux hos nogen som helst forbrugere...eller offentlige myndigheder endnu, for den sags skyld. En præsidentperiode er 4 år, og på trods af sandsynligt genvalg i 2006, så er 8 år ikke lang tid til at 'lægge om til open'. Og hvad sker der hvis projektet kommer godt igang, og så en ny præsident har en anden intention...? Bliver det ikke noget rod, eller kan det hele spille sammen til den tid?

Som situationen er nu, hælder erhvervslivet her til MS-platforme, og det er også der deres udvikling sker.

Halv-off-topic er der iøvrigt en masse veluddannede IT-folk her, så de skal nok komme frem i skoene.
Gravatar #11 - decoder
30. mar. 2005 23:37
Brazilien sætter da et godt eksempel ved at sige at alt software udviklet til den offentlige sektor skal være open source. Jeg ville da også gerne have at de milliarder vi kaster om os i danmark på lønstyrings systemer osv. til den offentlige sektor var open source, det sikrer at softwaren kan supporteres og at alle interfaces er åbne. Jeg mener faktisk at alt kommunikation med det offentlige bør og skal være i åbne formater som f.eks. OASIS dokument standarden (f.eks. openoffice formatet). Det er jo absurdt at basere viden på lukkede formater, da det gør vidensdeling mellem forskellige programmer næsten umuligt.

Den offentlige sektor er offentligt ejet af skatteyderne og jeg forventer derfor også helt naturligt at de penge vi bruger på udvikling og forskning giver samfundet noget igen, det kunne være i kildekode hvis det er software udviklet til den offentlige sektor, som bl.a. ville sikre at flere små virksomheder kunne udvide de programmer og sælge løsninger dertil i de offentlige udbud f.eks. Eller som ved forskning hvor vi har en tradition og en helt klar forventning om at alt viden der kommer fra universiteterne er åbent. Andet ville jo være direkte utænkeligt.

Så kudos til Brazilien! Jeg håber da bare vi i EU følger med også. Hvis vi, selvom det ville koste flere penge i første omgang, kunne skifte til en open source strategi i offentligt regi, så ville vi spare skattekroner i sidste ende, og det mener jeg det offentlige er forpligtet til.
Gravatar #12 - DL
31. mar. 2005 04:38
#11 helt enig

Kan ikke se hvorfor offentlige betalte projekter kun skal komme den virksomhed som udvilker softwaren til gode.

Brazilien viser vejen
Gravatar #13 - pulven
31. mar. 2005 05:40
Det bliver jo først rigtig interresant når de kan offentliggøre forskellen på udgifter til IT før, mod efter.. Så kan man jo kun håbe at det falder ud til open source fordel, hvilket jeg personligt da også tror. :)
Gravatar #14 - bridgehajen
31. mar. 2005 06:23
Wired skrev også om det tilbage i november-nummeret...

http://www.wired.com/wired/archive/12.11/linux.htm...
#15 - 31. mar. 2005 07:53
Det væsentlige vil være hvis Brasilien kan bryde MS' nærmest tvungne præinstallering af XP på bærbare. I mit firma har vi købt bærbare, slettet XP og installeret Linux. Lidt kedeligt at betale for ingenting!
Gravatar #16 - Silentkill
31. mar. 2005 08:25
#15
I kan da bare sælge de Windowslicenser der fulgte med bærbarene. Det gjorde jeg da med den Windows XP Home licens der fulgte med min Dell bærbar.
Gravatar #17 - sKIDROw
31. mar. 2005 08:30
Peru skulle vist være nået længere.
Her har man desideret en indkøbspolitik, at al software skal opfylde OSIs/FSFs definition af fri software / opensource.
Bemærk at jeg siger indkøbs politik. Nogen har en eller anden vrangforestilling om, at et skift til fri software handler om at spare penge.

En indkøbspolitik som ikke scorede gode point hos Microsofts lokale mand.
En kritik som der dog bliver {url=http://www.opensource.org/docs/peru_and_ms.php]svaret[/url] grundigt på.

Det er rart at Brasilien også kome godt med, beslutningen er langt fra ny. Og selvom de jo nok langtfra er færdige, så skulle de absolut have noget en del allerede.

Brasiliens basale idé er jo simpel:
Offentligt betalt udvikling, skal vi alle kunne gavne af. Vi har jo trodsalt, alle betalt for det. Det er så logisk og rimelig en tanke, at man undre sig over den skulle starte i sydamerika.... :)

Resultatet både i Brasilien og især Peru, er at de styrker de lokale udviklere, istedet for at sende i forvejen sparsomme penru til udenlandske firmaer.

My collegues up in Redmond has spend a lot of efford, to travel around to third world countries saying "Better be carefull with free software, it will destroy your local software industry..." Hmmm... What local software industry?. "Ohh you know, the one who sells Microsoft products." Well how much money does that actually leave where the money is spend?.
--Eben Moglen; FSF
#18 - 31. mar. 2005 08:37
16: Sandt nok, men for et firma er det måske spild af tid; det er jo kun 1000 kr i ny og næ, men irriterende alligevel.

Men det nye er at disse såkaldte OEM-versioner er præaktiverede fra fabrikanten, og kun kan aktiveres gennem tlf-opkald, nyheden har været omtalt på http://newz.dk/forum/item/53133/ Mit indlæg nr. 10 i hin diskussion belyser nogle juridiske betragtinger fra en jurist; som nævnt burde man bringe sagen for forbrugerrådet.
Gravatar #19 - Joshua-Falkin
31. mar. 2005 16:36
#17

I Peru er de "naaet" saa langt at der ogsaa saelges computere med SUSE og Redhat praeinstalleret...

Dog har jeg endnu ikke moedt nogen netcafeer eller hjem hvor linux bruges paa desktoppen endnu. Men det skal nok komme naar der i nogen butikker er opsat ca 8 computere hvor de 4 er praeinstalleret med gnu/linux og resten med windows.
Gravatar #20 - drbravo
1. apr. 2005 09:50
#11 der er ikke behov for vidensdeling mellem forskellige programmer når 95% af privatpersonerne i DK bruger windows.
Gravatar #21 - sKIDROw
1. apr. 2005 09:59
#20 drbravo

der er ikke behov for vidensdeling mellem forskellige programmer når 95% af privatpersonerne i DK bruger windows.


Lad os følge denne procentsats i intervaller af 5år fremover, så tror jeg det kommer til at se lidt anderledes ud lige så langsomt... ;)

Vidensdeling er mere relevant end nogensinde.
Gravatar #22 - TullejR
1. apr. 2005 13:18
#20:

nu ved vi alle sammen godt at du er biased, og at du mener at man kun skal bruge microsoft programmer så din kommentar er ikke just overraskende.

(5% af danmarks befolkning er også kun et sted mellem 250000-300000 mennesker... ikke fordi det er mange eller noget i den stil)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login