mboost-dp1

Amazon

Amazon er måske på vej til Danmark

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

Nordisk Bog Center (NBC), der er ejet af Gyldendal, har fået en henvendelse fra Amazon om distribution af danske bøger. Tilsvarende har de svenske bogdistributører også fået en henvendelse fra Amazon.

Suzi Van der Mark fra Amazon ønsker ikke at udtale sig om eventuelle planer for det nordiske marked. Det spekuleres dog i den danske bogbranche, at Amazon er på vej til Danmark. For eksempel mener Jan Jensen fra NBC, at Amazon måske vil betjene danske kunder fra det tyske Amazon. Hvis Amazon kommer til Danmark håber han, at Saxo.com overlever, således at der er mindst to afsætningskanaler for bøgerne.

Stig Jensen fra Gyldendal mener, at Amazon vil kunne presse de danske boghandlere, da Amazon har kræfter til at operere med lave priser i meget lang tid for at få markedsandele. Det var blandt andet derfor, at den samlede danske bogbranche i foråret ønskede at få en periode med fastsatte priser.

Fra Saxo.com, med en årlig omsætning på 200 millioner kroner, erkender Jørgen Balle Olsen, at Amazon vil have en betydelig indvirkning på det danske marked, og håber at der også bliver plads til en nummer to.

Gå til bund
Gravatar #1 - arcticgnome
24. maj 2013 09:37
Vil ikke gøre mig noget hvis de kom ind på det danske marked.
Kan ikke huske hvornår jeg sidst benyttede mig af SAXO når det var online salg af bøger.
Normalt går mit køb til den tyske eller engelske Amazon.
Eller diverse små forhandlere med bedre priser end SAXO.

Artikel skrev:
at den samlede danske bogbranche i foråret ønskede at få en periode med fastsatte priser.


Er den slags ikke ulovligt ? Syntes det lyder lidt som Åben Karteldannelse.
Selvom jeg godt forstå deres ønske om det så, at familien-jensens-sælger-2-kogebøger-i-måneden.dk har en chance for at overleve, da de nok ikke kan opretholde en konkurrence dygtig pris, hvis amazon bare køre på og dumper priserne på alt.
Gravatar #2 - Nagash
24. maj 2013 09:42
De er i hvert fald på vej med deres Fire HD tallets til 170 lande, og deres appstore til 200 lande. Danmark er med i udvidelsen af begge.
http://www.engadget.com/2013/05/23/kindle-fire-hd-...
Gravatar #3 - freesoft
24. maj 2013 10:33
arcticgnome (1) skrev:
Er den slags ikke ulovligt ?

Det er vel ikke ulovligt, hvis der bliver lovgivet om der skal være faste priser, som der var tidligere :)
Gravatar #4 - gramps
24. maj 2013 10:33
#1
I en lang årrække var der faste priser på bøger, og supermarkederne kunne kun sælge helt bestemte bøger. Boghandlen som branche ville gerne have lov til selv at fastsætte priserne, og Fogh Rasmussen-regeringen gjorde derfor bogmarkedet liberalt. Siden har supermarkederne taget enorme markedsandele fra boghandlerne, og boghandlerne håber derfor på faste bogpriser igen.
Gravatar #5 - Frawan
24. maj 2013 10:36
Håber de kører det fra tyskland, så vi kun skal betale tysk bog-moms, og kan nøjes med fragtpriser på et par EUR.
Gravatar #6 - Avatar1301
24. maj 2013 10:57
Så længe min Kindle bare kommer til at fungere bedre, med de features som bl.a. findes i USA, byder jeg dem velkommen
Gravatar #7 - idiotiskelogin
24. maj 2013 11:28
Frawan (5) skrev:
Håber de kører det fra tyskland, så vi kun skal betale tysk bog-moms, og kan nøjes med fragtpriser på et par EUR.

Kan du ikke gøre det i forvejen fra England?
Gravatar #8 - Nagash
24. maj 2013 12:00
idiotiskelogin (7) skrev:
Kan du ikke gøre det i forvejen fra England?

Det kan du i forvejen fra både Tyskland, England, Frankrig og Italien. Kan ikke huske om Amazon er i flere EU lande. Det gælder bare om at finde den Amazon med den mindste pris og forsendelsesomkostninger.
Gravatar #9 - Cloud02
24. maj 2013 12:04
#5,#7 - Amazon lægger dansk moms på. Fidusen er at købe fra Amazon marketplace.
Gravatar #10 - Bjarni
24. maj 2013 12:11
De har slet ikke noget valg. Hvis omsætningen er af nogen betydning, så SKAL de momsregistreres i Danmark og pålægge dansk moms. Også selvom de opererer fra Tyskland.

Der er i øvrigt ingen der tvinger Gyldendal eller nogen af de andre til at sælge bøger til Amazon. Man kan også sige de burde være ligeglade med om hvem de sælger til så længe de betaler for bogen.

Deres rigtige problem er nok, at sådanne som Amazon ikke vil give dem nogen monopol-agtig behandling. Det gør at forfatterne bare kan trykke deres egne bøger og udgive dem direkte på Amazon og på den måde undgå det fordyrende mellemled kaldet forlagene. Det passer mig ganske fint.
Gravatar #11 - Lynge
24. maj 2013 12:39
#10 Sidst jeg læste VAT-reglerne var dette ikke nævnt nogen steder. Kunne du pege på en kilde?

Der er i forvejen flere store tyske forhandlere (f.eks. thomann.de) som ikke ser ud til at sætte dansk moms på selvom de må siges at have en ganske stor omsætning til danske kunder.

Ville det ikke også ødelægge hele konceptet med fri handel inden for EU?
Gravatar #12 - Cloud02
24. maj 2013 12:56
#11
Der er momsregistreringspligt ved en omsætning for mere end 280.000 kr til Danmark.
Gravatar #13 - freesoft
24. maj 2013 13:25
Cloud02 (9) skrev:
Fidusen er at købe fra Amazon marketplace.

Som er andre forhandlere ikke? Lidt som edbpriser?
Så ved man ikke lige om varen kommer fra Jersey i stedet så der skal told og gebyr oveni...
Gravatar #14 - Remmerboy
24. maj 2013 14:09
hvis amazon ikke forbyder at handle fra andre landes amazon, så er det i orden. f.eks hos steam, må man ikke købe varer fra steam uk.
Gravatar #15 - Mr.DNA
24. maj 2013 16:09
Med en VPN tunnel og lidt ninjatricks kan man godt købe digitalt ind fra amazon.com. Fik fx bioshock 1+2 for 5$ i alt :D
Gravatar #16 - tentakkelmonster
24. maj 2013 16:39
Hvis de kommer til Danmark, håber jeg ikke at de så lukker for adgangen til den engelske. Jeg har sgu ikke råd til de der danske priser.
Gravatar #17 - JesperZ
24. maj 2013 16:48
Mr.DNA (15) skrev:
Med en VPN tunnel og lidt ninjatricks kan man godt købe digitalt ind fra amazon.com. Fik fx bioshock 1+2 for 5$ i alt :D

Ja eller du kan nøjes med blot skrive en amerikansk addresse. De tjekker slet ikke din ip ;)
Gravatar #18 - Boxcar
24. maj 2013 16:52
@off topic

Hvordan kan det være at når jeg følger linket til politikken får jeg afvide at jeg har læst mine 25 gratis artilker i denne måned.
Jeg læster aldrig på politikken.dk og i min browser historik kan jeg ikke se at jeg har været der inde.


Heldigvis virker det i inkognito :)
Gravatar #19 - Mr.DNA
24. maj 2013 19:01
-> #17, jo de gør. Hvis jeg ikke var logget ind gennem vpn og havde mit visa med en amerikansk adresse, så sagde den only US customers.
Gravatar #20 - Bjarni
24. maj 2013 19:17
Lynge (11) skrev:
#10 Sidst jeg læste VAT-reglerne var dette ikke nævnt nogen steder. Kunne du pege på en kilde?


Ja det kan jeg godt.


Lynge (11) skrev:

Der er i forvejen flere store tyske forhandlere (f.eks. thomann.de) som ikke ser ud til at sætte dansk moms på selvom de må siges at have en ganske stor omsætning til danske kunder.


Jeg kender ikke deres forretning. Men hvis de eksporterer for over 280.000 kroner varer til Danmark, så skal de være momsregistreret i Danmark og pålægge dansk moms til privatkunder.


Lynge (11) skrev:

Ville det ikke også ødelægge hele konceptet med fri handel inden for EU?Nej. Fri handel går ikke ud på, at man skal kunne slippe for dansk moms i Danmark. Fri handel går ud på, at vi ikke pålægger told på varer fra Tyskland, og de gør heller ikke det samme med os. Derudover er der fælles regler der gør, at alle varer i EU kan sælges i alle lande, uden nogen lande må lave specielle regler der gør lige præcis de andre landes produkter ikke kan sælges i vores land. Skatter (herunder moms) har altså intet at gøre med fri handel.

Gravatar #21 - Lynge
24. maj 2013 22:11
#20
I stand corrected then.

Med hensyn til fri handel, mente jeg nu heller ikke for at slippe for moms, men mere at det da på ingen måde letter handel mellem landende at forretningerne skal til at momsregistrere sig i de enkelte lande, afhængigt af hvor deres kunder kommer fra.

Men det er jo også ligemeget. Der er noget der er bestemt i EU-regi. Det bør ikke være hverken logisk eller effektivt i nogen positiv retning.
Gravatar #22 - Bjarni
25. maj 2013 08:20
Lynge (21) skrev:
#20
Med hensyn til fri handel, mente jeg nu heller ikke for at slippe for moms, men mere at det da på ingen måde letter handel mellem landende at forretningerne skal til at momsregistrere sig i de enkelte lande, afhængigt af hvor deres kunder kommer fra.Ja vi kan hurtigt blive enige om, at det ikke letter handelen mellem landene. Jeg tvivler dog på det bliver anderledes så længe man ikke er enige om en nogenlunde ens moms, da firmaer (og kunder) ellers vil spekulere for meget i det.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login