mboost-dp1

André Ford

Studerende foreslår hjerneløse kyllinger

- Via Wired - , redigeret af Pernicious

Hvert år bliver flere millioner kyllinger i Storbritannien opfodret til slagtning på 7 uger i et overfyldte indhegninger. Dette har fået den arkitekt studerende André Ford til at foreslå, at fjerne hjernebarken hos kyllingerne, for derved at gøre dem til sanseløse dyr. Dette mener han er mere humant, samtidigt med det er muligt at øge antallet af kyllinger.

André Ford skrev:
There are numerous differences between the current dominant production systems and the one I am proposing, but the fundamental difference is the removal of suffering.

Ford forestiller sig, at man på bedste “Matrix”-stil kan indsætte kyllinger i kasser, der fodrer dem med næring og luft, mens afføring og andre affaldsstoffer ledes væk i slanger. Hvis fødderne desuden fjernes vil antallet af kyllinger på et givent areal kunne øges yderligere. Hvis kyllingerne bliver stablet lodret kan der stables 11,7 kyllinger per kubikmeter, mens det i dag kun er muligt at få 3,2 kyllinger på samme område. For at stimulere musklerne vil han benytte sig af elektrisk stimulation, der har vist gode resultater. Han kalder systemet for Center for bevidstløs landbrug.

André Ford har også kommenteret på ligheden med “Matrix”, hvor han udtaler, at kyllingerne ikke vil få samme luksus som mennesker i form af en virtual verden, da kyllingerne udelukkende skal bruges til mad.





Gå til bund
Gravatar #51 - Prime-Mover
12. mar. 2012 23:38
Jeg har nok svært ved at følge din tankegang, men mener du det relevante kriterium for om vi må spise noget, er at det kan sige fra? Der er handikappede børn der ikke kan sige fra, må de spises?

Og mener du det væsentlig er at de bliver aflivet humant (hvilket lyder som en selvmodsigelse), men ikke hvordan dyret har levet? Hvorfor mener du overhovedet det er relevant om det er blevet aflivet humant så, hvis du er ligeglad med om dyret lider i dets levetid?

Og dertil forstår jeg ikke dit sidste punkt. Det er ”idioti” at bruge 120 på en kylling, fordi folk lider på gaden? Jeg var ikke klar over at regnskabet nødvendigvis hang sådan sammen. Man kunne også bruge 5 kroner på bønner og ris, og opnå samme næringsværdi som en kylling (for ikke at tale om det store resursespild der er forbundet med at opdrætte dyr kontra vegetabilske fødevarer), og så donere 25 kroner til de fattige. Men hvis man absolut SKAL have kylling (eller bare kød), så kunne man evt. købe den dyre kylling, spare penge ved at springe ferien over, og så donere overskuddet til fattige.

Og...

Mennesker > Kyllinger, hvis det er os eller dem (hint: det er det ikke, da vi ikke er afhængige af kød for at overleve).

Gravatar #52 - fidomuh
13. mar. 2012 08:15
#51

Jeg har nok svært ved at følge din tankegang, men mener du det relevante kriterium for om vi må spise noget, er at det kan sige fra?


Nej, det relevante kriterie, er om det er en hoejere livsform eller ej.

Der er handikappede børn der ikke kan sige fra, må de spises?


Det kommer nok ikke som en overraskelse, men jeg ser ikke noget etisk problem i kannibalisme.


Og mener du det væsentlig er at de bliver aflivet humant (hvilket lyder som en selvmodsigelse), men ikke hvordan dyret har levet?


Mere eller mindre ja, men igen, jeg har aldrig sagt at det er fint at burhoens lever som de goer.
Det er jo hele pointen med denne nyhed; at de aldrig vil have en bevisthed overhovedet.

Hvorfor mener du overhovedet det er relevant om det er blevet aflivet humant så, hvis du er ligeglad med om dyret lider i dets levetid?


Jeg er ikke ligeglad med om dyret lider. Du er velkommen til at udpensle hvor jeg skriver det.

Og dertil forstår jeg ikke dit sidste punkt. Det er ”idioti” at bruge 120 på en kylling, fordi folk lider på gaden? Jeg var ikke klar over at regnskabet nødvendigvis hang sådan sammen.


Det haenger saadan sammen, at man prioriterer forkert, hvis man synes det er vigtigere at kyllinger lever godt, end at broedfoede de fattige i verden.

Men OK, det er vel fint at de der sorte negerboern 10.000km vaek lider - vi kan jo ikke se dem.

Man kunne også bruge 5 kroner på bønner og ris, og opnå samme næringsværdi som en kylling


Hvilke boenner er det du spiser, som er saa proteinholdige? :)
- Jeg er serioest interesseret, da jeg gerne vil supplere min kylling med noget mere protein.

(for ikke at tale om det store resursespild der er forbundet med at opdrætte dyr kontra vegetabilske fødevarer)


Er det ikke endnu en af pointerne her?
At man kan opdraette dem langt billigere?

Det bliver jo saa effektivt en koedplante, saa at sige.

Men hvis man absolut SKAL have kylling (eller bare kød), så kunne man evt. købe den dyre kylling


Hvorfor skulle man dog det?
Har du reelt set en kyllingefarm?

- Jeg har. Jeg ser ikke nogen stoerre grund til at koebe oekologisk kylling.

spare penge ved at springe ferien over, og så donere overskuddet til fattige.


Hvor vil du donere penge til de fattige?

Mennesker > Kyllinger, hvis det er os eller dem (hint: det er det ikke, da vi ikke er afhængige af kød for at overleve).


Men i sidste ende er det ligegyldigt om vi er afhaengige af koed eller ej - jeg vil have min kylling. Jeg har ikke noget problem med at slagte den selv, hvis det endelig er det.
Jeg kan ikke se eet eneste argument imod at fjerne hjernebarken hos kyllingerne, i din post, saa hvad er din pointe?

At det er trist at kyllingerne lider? Ja, selvfoelgelig er det det. Hvad er alternativet? At spise graes siger du? Nej tak.

Saa hvorfor skulle man ikke lave en kyllingeplante? :)
Gravatar #53 - Prime-Mover
13. mar. 2012 12:27

Først og fremmest skal lige siges at jeg nok har misforstået dit synspunkt en smule. Jeg kan forstå at du udelukkende forholder dig til kyllinger der har fået fjernet hjernebakken i denne tråd, og ikke til e.g. almindelige burhøns. Derfor er det ikke fair at skyde dig i skoene at du har syntes det er ok at dyr lider, eller at det er ok at støtte produktionen af dyr der lider.

Jeg har ej heller noget principielt imod at spise kød som sådan, om end min intuition ikke er helt så stærk når det gælder menneskekød (e.g. frembragt i et laboratorier, ”brygget” på stamceller). Men det handler nok om at det virker ulækkert, end at det skulle være moralsk forkasteligt.

Til sidst, når du skriver

fidomuh (52) skrev:
” Det haenger saadan sammen, at man prioriterer forkert, hvis man synes det er vigtigere at kyllinger lever godt, end at broedfoede de fattige i verden.”


Taler du her om ovenstående kyllinger, eller almindelige kyllinger? Hvis du taler om ovenstående, er der stadig spørgsmålet om der er nogen som helst form for bevidsthed eller sjæl tilbage i dyret, og såfremt der er, kan man diskutere om det er ok at udsætte dyret for et – om end – kort liv under de omstændigheder. Her til er vi klart uenige, og igen, hvis kyllinger har bevidsthed og sjæl som mennesker, så er der ikke en relevant forskel – i mine øjne – der tillader os at behandle dem sådan. Opdrætning af laboratoriekød er dog en anden sag, og noget jeg kan acceptere.

Hvis du taler om almindelige kyllinger, så er det slet ikke sådan prioriteringen er for de fleste. Man kunne spare mange steder og dermed få råd til at donere penge til fattige, uden at det behøver gå ud over kyllingerne. Hvis jeg står og skal have den nyeste X-station-wii, så er dette en prioteringe mellem den fattige dreng, en hjælpeløs kylling, og mit eget behov for underholdning. Valget står, nærmest aldrig mellem en dyr og en billig kylling, vs. den fattige dreng, så det er en falsk dikotomi du opstiller. Ergo, man kan ikke undskylde sit valg af forpinte kyllinger med, at der jo er andre der har det værre, for det er ikke et valg mellem de to.

Sidst: Har jeg arbejdet set en kyllingefarm? Ja, jeg har endda arbejdet i et sommerferiejob, hvor kyllinger skulle flyttes fra et sted til et andet. Man bar dem i benene, og det hendte at man tabte en kylling i ny og næ, da deres ben var så rådne, at de ikke kunne holde til at blive løftet i føderne.
Madråd: mange tørede bønner har ca. samme proteinindhold som kylling, bl.a. Linser. Ellers har almindelige bønner ca. 8% protein (modsat kyllingers ca 20%) per 100g. Men da man ikke kan optage mere end ca. 30 gram protein per måltid alligevel, kræver det ikke mere end ca. 350 gram bønner (hvis man udelukkende spiser bønner) for at opnå det maximalt optagelige. Man kan også bare drikke en liter mælk for at opnå ca. samme mængde.



Gravatar #54 - fidomuh
13. mar. 2012 12:55
#53

Først og fremmest skal lige siges at jeg nok har misforstået dit synspunkt en smule. Jeg kan forstå at du udelukkende forholder dig til kyllinger der har fået fjernet hjernebakken i denne tråd, og ikke til e.g. almindelige burhøns. Derfor er det ikke fair at skyde dig i skoene at du har syntes det er ok at dyr lider, eller at det er ok at støtte produktionen af dyr der lider.


Jeg synes ikke det er OK at dyr lider, bare lige for at slaa det fast.
Jeg er tilboejelig til at acceptere det, hvis alternativet er at maden bliver for dyr, etc.
Men fx Foie gras spiser jeg ikke, uanset om jeg faar det gratis.

Jeg har ej heller noget principielt imod at spise kød som sådan, om end min intuition ikke er helt så stærk når det gælder menneskekød (e.g. frembragt i et laboratorier, ”brygget” på stamceller). Men det handler nok om at det virker ulækkert, end at det skulle være moralsk forkasteligt.


Jeg har det paa praecis samme maade :)

Taler du her om ovenstående kyllinger, eller almindelige kyllinger?


Begge dele.
Hvis det at broedfoede verden, betyder at vi maa holde kyllinger i bur hvor de braekker benene, saa er det OK med mig.
Er det et alternativ, saa er det selvfoelgelig ikke OK.

Hvis du taler om ovenstående, er der stadig spørgsmålet om der er nogen som helst form for bevidsthed eller sjæl tilbage i dyret


Der *kan* ikke vaere en bevisthed.
Sjael? Saa kan du argumentere herfra og til evighed og mit modargument vil vaere "Der er en sjael i alle planter." - og saa er det pludselig ikke saa fedt at spise planter heller ;)

og såfremt der er, kan man diskutere om det er ok at udsætte dyret for et – om end – kort liv under de omstændigheder. Her til er vi klart uenige, og igen, hvis kyllinger har bevidsthed og sjæl som mennesker, så er der ikke en relevant forskel – i mine øjne – der tillader os at behandle dem sådan.


Jeg tror at vores forskel bunder i et fundamentalt synspunkt paa vaerdien af liv.
Alle liv er ikke ens.

[qoute]Opdrætning af laboratoriekød er dog en anden sag, og noget jeg kan acceptere. [/quote]

Jeg ville helt klart foretraekke at alt mit kyllingefars kommer fra kyllingeplanter (hoho) :)

Man kunne spare mange steder og dermed få råd til at donere penge til fattige, uden at det behøver gå ud over kyllingerne.


At donere penge er ikke loesningen.
Pointen er maengden af mad.

Hvis du skaerer vores madproduktion (kyllinger) med 90% (oekologi vs burhoens), saa vil der vaere et reelt problem - og ikke blot et oekonomisk problem for slutkunden. :)

Hvis jeg står og skal have den nyeste X-station-wii, så er dette en prioteringe mellem den fattige dreng, en hjælpeløs kylling, og mit eget behov for underholdning. Valget står, nærmest aldrig mellem en dyr og en billig kylling, vs. den fattige dreng, så det er en falsk dikotomi du opstiller. Ergo, man kan ikke undskylde sit valg af forpinte kyllinger med, at der jo er andre der har det værre, for det er ikke et valg mellem de to.


Helt korrekt. Det handler om prioritering.
Grunden til at jeg er 'ligeglad' og ikke vil bruge de ekstra mange penge paa kylling, er jo netop at jeg ikke lader prioritering omhandle svie og smerte for dyret.
I det sekund at jeg goer dette, saa aabner du faar en hel raekke af muligheder, fx at folk sulter i afrika.

Saa det handler saadan set bare om at indroemme at man er en hykler.

Sidst: Har jeg arbejdet set en kyllingefarm? Ja, jeg har endda arbejdet i et sommerferiejob, hvor kyllinger skulle flyttes fra et sted til et andet. Man bar dem i benene, og det hendte at man tabte en kylling i ny og næ, da deres ben var så rådne, at de ikke kunne holde til at blive løftet i føderne.


Det lyder laekkert ;)

Madråd: mange tørede bønner har ca. samme proteinindhold som kylling, bl.a. Linser. Ellers har almindelige bønner ca. 8% protein (modsat kyllingers ca 20%) per 100g.


Cool, hvad er der ellers i boennerne? :)

Men da man ikke kan optage mere end ca. 30 gram protein per måltid alligevel, kræver det ikke mere end ca. 350 gram bønner (hvis man udelukkende spiser bønner) for at opnå det maximalt optagelige.


Det er lidt en generalisering, det reelle optagelses niveau ligger paa ~40gram ren protein, men ja :)

Man kan også bare drikke en liter mælk for at opnå ca. samme mængde.


Mjoh, der er bare mere kolesterol og fedt i, men ja :)
Saa er det godt at man spiser en god blanding ;)
Gravatar #55 - Zombie Steve Jobs
13. mar. 2012 17:36
Foie Gras smager fanneme godt.

Og til dem der med "uhh se hvor sarkastiske vi er med vores kun tude over noget hvis der ikke er noget værre". jeg er også ligeglad med negrene i Afrika. Dem spiser jeg også gerne.
Gravatar #56 - nykjaer
13. mar. 2012 19:56
Ingen foie gras til mig, tak - men idéen om hjerneløse kyllinger lyder fint fint. Sjæl og andet godt må folkekirken bekymre sig om - indtil politikerne danner sig endnu en mening om hvad Gud mon mener med det hele.

Apropos kyllingeplanter - Hvor længe mon skal man ruge på en eggplant før det bliver til en chickenplant?
Gravatar #57 - Mnc
13. mar. 2012 20:05
nykjaer (56) skrev:
Hvor længe mon skal man ruge på en eggplant før det bliver til en chickenplant?


I see what you did there
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login