mboost-dp1

SXC - tonyclough

EU vil indføre 85 dB-grænse på MP3-afspillere

- Via BBC News - , indsendt af Magten

Det er ikke nyt, at et højt volumenniveau i høretelefonerne fra f.eks. en MP3-afspiller kan føre til permanente høreskader. Det har flere gange været oppe, at der bør indføres et loft, og nu ser EU ud til at gøre alvor af sagen.

Idéen er ved lov at indføre, at en musik- eller videoafspiller kun kan afspille lyd ved op til 85 dB(A) som standard, vil man over dette niveau, skal det ske ved at ændre dette i f.eks. en menu, men da kun til maksimalt 100 dB(A).

EU har undersøgt flere MP3-afspillere, og nogle tillader lydtryk på helt op til 120 dB(A), hvilket kan forårsage høreskade meget hurtigt.

Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor antallet af folk med høreskader er stigende, og EU frygter at op mod 10 millioner borgere i EU-landene vil få høreskader, hvis der ikke ændres noget.

Lovforslaget vil blive gennemgået i en to måneders periode, som starter i næste måned, hvorefter der sandsynligvis falder en afgørelse i løbet af foråret.





Gå til bund
Gravatar #51 - Jakob Jakobsen
15. dec. 2009 14:44
12V (45) skrev:
#44 - Ikke i mit tilfælde, jeg har nok en bedre fornemmelse af "hvornår det er for højt" end dem som din påstand baserer sig på.

Godt at du ved mere om hørelse end diverse eksperter der har forsket i det i mange år.

Alt efter person, så ligger smertegrænsen på 115dB til 140dB.
Ved 115dB tager man skade allerede efter 30 sekunder.

12V (50) skrev:
#46, høreskader kommer næsten med det samme.

Ja, men i så små trin at du ikke lægger mærke til det før skaden er stor.

Gravatar #52 - 12V
15. dec. 2009 15:16
Eksperter overdriver ofte med retningslinjer for ikke at få fingre i klemme. Så sætter de en ekstrem lav grænse, så selv det svageste øre ikke lider overlast.

Jeg ved at jeg kan klare en del højere musik end 85 dB over længere tid, fordi jeg har gjort det gennem mange år, og nu et par år efter den periode blir min hørelse testet til at være super.

Du skal huske hvordan sådanne test foregår, der blir sikkert spillet en enkelt testtone eller hvid støj ved en konstant volumen, og deraf laver de konklusioner. Øret tager forskelligt skade ved forskellige frekvenser, plus at musik er dynamisk. Hvis man begrænser musikken til et peak niveau på de magiske 85 dB, vil kun få højdepunkter af musikken ramme denne grænse. Resten af musikken vil lyde lav og kedelig, just som den var på min gamle minidiscman for over 10 år siden. Sådan en grænse vil bare betyde at der vil blive pumpet endnu højere op for "the loudness war" :(

Jeg prøver ikke at påstå at jeg ville kunne klare en 100 dB 3000 Hz testtone i flere timer uden at lide høreskade (eller mental skade for den sags skyld) Men musik ved 100 dB peak, det sker sku sjældent ved lavere niveau her hos mig.
Gravatar #53 - Jakob Jakobsen
15. dec. 2009 15:17
Glemte lige:
Ved 140dB tager man skade allerede efter 1 sekund.
For hver 3 dB man øger lydtrykket, halveres tiden man kan tåle lyden.

#52
Nu er det også RMS lydtrykket der er tale om. At man når op på 100dB PEAK, betyder normalt ikke noget.
Gravatar #54 - flatline
15. dec. 2009 15:19
#50
Det er jo super at du ikke har fået høreskade - det betvivler jeg ikke. Dine ører kan formentlig tåle mere end gennemsnittets.

Der findes også folk, der har røget i 50 år og ikke har lungekræft eller kol (rygerlunger).
Der findes folk på 200 kg, der ikke har sukkersyge, forhøjet blodtryk, hjerteproblemer eller slidgigt.
osv.

Men når man udtaler sig om risiko, taler man om grupper - gennemsnitsbetragtninger. At du hører fint betyder ikke, at din adfærd var sund. Samme adfærd kan sagtens medføre høreskader hos andre.
Gravatar #55 - mapples
15. dec. 2009 16:04
Syns sgu det er en dårlig ide.
Mange af de musiknumre der bliver optaget i dag er i lav lydvolume.
F.eks så er jeg ikke dårligt hørende, men alligevel bliver jeg nødt til at skrue ekstra op for afspillerens lydstyrke for bare at kunne høre sangen.
Gravatar #56 - Jakob Jakobsen
15. dec. 2009 16:11
mapples (55) skrev:
Mange af de musiknumre der bliver optaget i dag er i lav lydvolume.


Det må være en fejl i konverteringen fra CD.

Problemet i dag er, som tidligere beskrevet, at musikken bilver indspillet alt for højt, hvilket giver hørbar dårligere lyd.
Det kan derfor også være at du har fået fat på noget musik, der er blevet indspillet rigtigt.
Gravatar #57 - Sarkasmus
15. dec. 2009 16:33
Jeg går helt klart ind for flere forbud, mere overvågning og hårdere straffe. Folk skal ikke have frihed til at gøre ting, som KUN har indflydelse på dem selv - personlig frihed er demokratiets fjende nr. 1!

I øvrigt håber jeg, de medregner forskellige høretelefoners forskellige impedans. Tro på det...
Gravatar #58 - Sarkasmus
15. dec. 2009 16:37
Det skal da lige tilføjes, at jeg også sætter stor pris på den gigantiske importtold fra lande uden for EU, så det ikke kan betale sig at købe en mp3-afspiller fra et land, som ikke laver de kommende begrænsninger i afspillerne. Det er godt, vi har storebror til at passe på os, så vi ikke dummer os i vores uvidenhed.
Gravatar #59 - Zombie Steve Jobs
15. dec. 2009 18:10
#57 Yepp, det er nemlig et mareridt at købe til euroPods, fordi de spiller så skide lavt.
Gravatar #60 - DEEF
15. dec. 2009 21:42
Fint med mig, hører ik ret høj musik på min mp3-afspiller. Skal det være højt bliver det over hifi-anlæget.
Gravatar #61 - knasknaz
15. dec. 2009 23:01
mapples (55) skrev:
Mange af de musiknumre der bliver optaget i dag er i lav lydvolume.

Det er ganske enkelt forkert. Du læste vist ikke linket i post #47. Om igen.
Gravatar #62 - Sikots
15. dec. 2009 23:47
Så vidt jeg lige HUSKER, er der stor risiko for kollaps af lunger/hjerte ved lydtryk på 165dB og derover.

Til dig som påstår at du ikke kan høre musikken, men har god hørelse - kan du egentlig høre hvad jeg skriver?
Du må være så stok døv, eller 16 år gammel, at døve folk har bedre hørelse end dig.
Som nævnt tidligere, har jeg dæmpet min ipod hel vildt fordi jeg ikke vil risikere at forværre min tinitus. Derfor spiller jeg også meget sjældent højt musik herhjemme og i bilen (selvom jeg i den grad, har forstærkerkraft til det).

Lær at elske musikken og LYT til den. Lad ikke musikken overmande jer.
Brug forstærkerkraft til at kontrollere højttalere, lad være med at bruge højttalere, til at rive vægge ned med ;)

Det er kun gode råd, fra én som har betalt prisen - lad være med at dumme jer, der er ingen vej tilbage når det først er gået galt ;)
Gravatar #63 - ysangkok
16. dec. 2009 00:38
#28, Bortset fra at loudness war handler om at dynamic compression, det vil sige få hele nummeret til at være mere ensformigt i lydstyrke. Se f.eks. dette billede. Så du kan sagtens blive døv på gammel musik. Og hvis du sammensætter en playlist vil eneste forskel på gamle og nye (som er behandlet med DRC) numre være at der er mere "kontrast" i lydstyrke på de gamle. Faktisk vil DRC osse gøre nummeret lavere nogle steder for at fjerne dynamic range.
Gravatar #64 - koester
16. dec. 2009 01:27
Forår tilbage sagde man at man fik hjernekræft af at tale for meget i mobilen. Idag siger de det sker ingen ting. Selvfølgelig hvis lydstyrken kan det nok gå ud over hørelsen.
Hvad med disco, vil de også forbyde dette.
Jeg er meget træt af at EU laver love som har indflydelse på folks privatliv, idet du ikke kan bestemme noget selv men alt bliver bestemt for dig. Død sygt system og så for borgernes penge. Ind da mange penge. Brug tiden fornuftig.
Gravatar #65 - php
16. dec. 2009 06:23
Jeg mener ikke man og jeg se det på den måde, det er ikke noget om at gør folk dummer, men at vi lever i en sikker tid, og men ikke tro at en ting det er lavet til at sæt så tæt på os kan være farlig, man tro heller ikke at briller er farlig.
Gravatar #66 - OxxY
16. dec. 2009 07:10
koester (64) skrev:
Forår tilbage sagde man at man fik hjernekræft af at tale for meget i mobilen. Idag siger de det sker ingen ting. Selvfølgelig hvis lydstyrken kan det nok gå ud over hørelsen.
Hvad med disco, vil de også forbyde dette.
Jeg er meget træt af at EU laver love som har indflydelse på folks privatliv, idet du ikke kan bestemme noget selv men alt bliver bestemt for dig. Død sygt system og så for borgernes penge. Ind da mange penge. Brug tiden fornuftig.


De fleste europæiske lande har allerede regler for hvor højt diskoteker og koncerter må spille.
Gravatar #67 - rmariboe
17. dec. 2009 00:43
Legin (17) skrev:
[...] kan ærligtalt ikke se problemet med denne begrænsning?

Problemet er, at den enten er ikke-implementerbar - eller meget fordyrende for lydudstyr; jeg kan komme i tanker om tre muligheder:
1: Der skal i samtlige headsets indbygges lydtrykmåler og to-vejskommunikation imellem dem og afspiller/forstærker.
2: Samtlige headsets skal melde impendans og type (in-ears leverer langt større lydtryk til trommehinden end ex-ears; in-ears, som passer i øregangen, endnu større) til afspiller/forstærker.
3: Afspiller/forstærker skal teste impedans ved at sende en strøm igennem headsettet ved hver opstart eller tilkobling af headset (og derigennem gætte typen af headset). Dette skal implementeres omhyggeligt for ikke at medføre ubehagelige lyde fra headsettet, og det vil medføre ubrugelighed for i hvert fald piezobaserede headsets, som ikke passer i øregangen.

De to første muligheder vil indføre restriktioner på både headsets og afspillere/forstærkere - den sidste grundet ulemperne endnu mere ubrugelig.

Jakob Jakobsen (13) skrev:
Problemet ligger vel primært i at den primære gruppe der hører høj musik, er børn og unge, der ikke har noget grundlag til at overskue konsekvenserne.
Derfor synes jeg det er fint at der sættes en øvre grænse.
Problemet er dog at udføre det i praksis. Et sæt høretelefoner vil spille 60dB ved en given effekt, hvor et andet sæt, vil give 100dB. Det er altså umuligt at udføre i virkeligheden, medmindre man fastgører høretelefonerne permanent til afspilleren.

Problemet ligger nok lige så meget i, at alle har en tendens til at skrue højere og højere op efterhånden, som vi vænnes til lydtrykket - begrænsning vil gøre os opmærksom på faren.

mathiass (21) skrev:
Hvis du i forvejen har nedsat hørelse, så kan du næsten ikke gøre noget dummere end at høre høj musik. Skadeeffekten bliver ikke mindre fordi din hørelse er dårlig.

Ikke desto mindre er det en nødvendighed for mange hørehæmmede; deres høreapparater blæser hver dag, hele dagen - med tinnitus til følge - deres trommehinder ind med lydtryk så kraftige som 120 dB!

-N- (35) skrev:
Nu er sygesikringen en forsikringsbaseret løsning administreret af det offentlige, så havde du haft en privat løsning ville problemet have været det samme.

I en privat forsikring ville du dog have klausuler - det ser vi i USA, hvor det synes nærmere reglen end undtagelsen, at man skal pudse advokater på sygeforsikringen, hvis man ønsker hospitalsophold etc. godtgjort.

-N- (35) skrev:
Men jeg er fuldstændig enig, jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal betale for sygehussenge, dyrer operationer osv. fordi folk ikke kan finde ud af at regulere sit mad indtag.

Korrekt.
Fede bør tilbydes gratis hjælp til at bekæmpe deres fedme, rygere og andre stof(mis)brugere imod deres (mis)brug, fartgale imod deres galskab.
- Og hvis de afviser behandlingen af- eller skjuler en lidelse, er de ikke dækket for denne.

-N- (35) skrev:
Nu er det jo kun i en begrænset tid, at man har kunnet købe afspillere der er så raffineret at de på rekordtid kan lave høreskader.

Njah, højttalere er ikke et nyt fænomen - og er det i 30 år, at transportable musikafspillere har været hvermandseje?
Koncerter har i øvrigt været til meget, meget længe - og især klassisk musik er faktisk ret hård ved udøvernes ører (kraftigt lydtryk, bål på diskanterne); så vi kender udmærket effekten af høj musik på hørelsen.

-N- (35) skrev:
Desuden er det jo en af de reguleringer, at hvis du ikke spiller for højt, så oplever du heller ikke begrænsningen. Den regulere derfor kun de som ellers ville have medført en forøgelse af de offentlige udgifter. Dvs. at der i mine øjne ikke er nogle udenfor målgruppen som får reguleret deres volumen.

Interessant synspunkt - ikke desto mindre bryder vi os jo ikke om at blive kontrolleret :)

flatline (39) skrev:
Der er et normalt aldersbetinget høretab, der gør, at vi alle vil miste hørelse jo ældre vi bliver - især i de høje frekvenser.
Det betyder også at alle jer, der mærker et høretab som unge formentlig vil få endnu større problemer senere. Det gør det også svært at vurdere effekten af mp3-afspillere, da regningen for høreskader formentlig først topper om mange år.

Jeg er ikke overbevist om, at det bliver værre; det kunne vel lige så godt blot blive et problem tidligere?

flatline (39) skrev:
Jeg synes det er urealistisk at børn på 8-10-12 år skal kunne overskue konsekvenserne af at lytte til meget høj musik. Synes det er godt med denne lov.

Der bør forældrene jo så træde i karakter - og straffes, hvis de ikke gør! Men kunne i stedet indføre lov om, at afspillere uden kodebeskyttet maksstyrke ikke må sælges til børn under 18? 16? - Og at koden kun må udleveres til forældrene...

SlettetBruger (40) skrev:
Kommer også lige til at tænke på brian'er i deres biler med bass'en skruet helt i bund... skader dybe toner også hørelsen på samme måde som høje?

Dybe toner skader anderledes. Mig bekendt er dybe toner kun slemme, hvis de er så voldsomme, at de skader trommehinden - hvorimod diskanten hurtigt river de små fimrehår, som skaber lydindtrykket, itu. Disse kan så lægge sig at påvirke andre fimrehår, hvilket medfører tinnitus.

oxxy (66) skrev:
De fleste europæiske lande har allerede regler for hvor højt diskoteker og koncerter må spille.

Yes - Danmark iblandt. Mange steder finder du det famøse "Øre", som også er indført i børnehaver og fritidsordninger rundt omkring. På spillesteder har det dog en mere direkte effekt idet, det dæmper forstærkereffekten til 0, såfremt lydtrykket over en given periode er kraftigere end X. I børnehaverne har "Øret" - desværre - blot pædagogisk effekt :)


Pis, marathonpost igen. Undskyld :(
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login