mboost-dp1

Flickr - Uwe Hermann

Online-ordbøger udkonkurrerer Gyldendal

- Via Comon - , redigeret af MiniatureZeus

Netbaserede ordbøger, såsom Ordbogen.com, har skabt markant tilbagegang for de klassiske Gyldendals Røde Ordbøger, og de overvejer derfor nu en helt ny strategi.

Lars Boesgaard, Gyldendal skrev:
De sidste to år har vi oplevet en markant tilbagegang i salget af papirordbøger. Derfor forbereder vi et liv, hvor vi skal være online,

Tilbagegangen har medført, at Gyldendal har været nødt til at fyre 6 ud af 10 medarbejdere fra ordbogsredaktionen samt reducere medarbejderstaben for deres leksika fra fire til to.





Gå til bund
Gravatar #1 - carbonic
28. nov. 2007 17:08
Kan ikke se hvordan denne udvikling kan være overraskende. Der må virkelig være nogen hos Gyldendal der har sovet på jobbet.
Gravatar #2 - -N-
28. nov. 2007 17:08
Online ordbørger burde forbydes. Har de ikke tænkt over hvad man gør, når ens net f.eks. er nede, man sidder i læsegruppe eller bare ikke lige er i nærheden af et internet. Det koncept er noget fanden har skabt :-D

Jeg vil have dem på cd, og dem i allrede har opgave at udgive på cd skal genudgives! :-D
Gravatar #3 - dr. jones
28. nov. 2007 17:14
#2 lige mine ord. Ville aldrig undvære min normale installerbare ordbog. Hvad skal man så gøre til eksamener, hvor internet er forbudt? Jeg skal have offline ordbogog dermed basta.
Gravatar #4 - mathiass
28. nov. 2007 17:41
#2+#3 Den der CD ordbog, de har udgivet er da godt nok noget af det værste klamp jeg nogensinde har set. Søgefunktionen er vanvittigt ringe og der mangler helt klart man tilføjer ting som kan være på en CD, men ikke i en bog, fx oplæsning af udtale osv.
De er godt nok nogle ringe forretningsmænd når der skal gå helt indtil 2007 før de opdager at det der internet nok er fremtiden.
Gravatar #5 - f-style
28. nov. 2007 18:05
Jeg syns også gyldendals installerbar ordbøger er ret ringe.
De burde opdatere deres API og gør det mere overskueligt.
Derimod er deres ordbøger i papirform rigtig gode :).

Jeg bruger pt. Politikkens ordbøger, dansk-tysk-dansk og dansk-engelsk-dansk. Dem syns jeg derimod gode mht. API og funktioner. Så dem vil jeg anbefale, hvis i sku installere en ordbog på computeren.

En grund til deres salg også falder kunne vel skyldes at der ikke er det store behov for at "opdatere" sin papirs ordbog pga. nogle få ord der er blevet tilføjet. Hvis et ord ikke findes i sin ordbog skyldes det nok at ordet er forholdsvis nyt, så kan det ihvertfald findes på nettet. 'Hvis jeg skal slå et ord op i ordbogen (papir udgaven) så findes ordet med 95% i bogen, så hvorfor købe en ny når den gamle virker fint?
Gravatar #6 - BluepaiN
28. nov. 2007 18:16
#4+5

Det kan godt være deres software ordbøger stinker, men det ændrer ikke på at de er væsentligt hurtigere at bruge end end normal papirs-fætter.
Desuden, hvem gider slæbe rundt på flere kilo ordbøger, som det ikke engang er sikkert man skal bruge, når man kan have det hele på sin bærbar?
Gravatar #7 - iceotope
28. nov. 2007 18:24
Det med at man ikke altid kan komme til en internetbaseret ordbog kan vel ikke bruges som undskyldning mere. Der er wireless over det meste og hvor der ikke er kan man bruge mobilen. Det bliver kun nemmer og mere tilgængeligt som tiden går.
Hvad er søgetiden egenligt på sådan en bog?
Gravatar #8 - atheist
28. nov. 2007 18:26
#7:
og til en eksamen hvor internet er forbudt? Så er du på r*ven...

Udover det så synes jeg ordbogen.com er blevet væsentligt ringere på det sidste, gyldendals klarer jobbet, og ellers er der Longmans Dictionary of Contemporary english, det er godt nok en engelsk-engelsk ordbog, men mere omfattende værk kommer man til at lede længe efter.
Gravatar #9 - ax3
28. nov. 2007 18:38
http://boger.bilkashoppen.dk/ProductDetail.aspx?Pr...

69 kr for både papir og cd udgave af pol's dansk-engelsk og engelsk-dansk
Gravatar #10 - Drakhan
28. nov. 2007 18:56
#7 Det er absolut korrekt men nu er eksamen ikke det eneste sted ordbøger bliver brugt.
Tror erhverslivet trækker en større procentdel end skoleelever.

Til hjemmebrug ville jeg da også helt klar vælge en online version. Så er de rda en ting mindre at bekymre sig om når man geninstallerer.

Så ja, der er i enkelte situationer brug for offline ordbøger men jeg ville til enhver tid foretrække en online version eller lign.
Gravatar #11 - 12V
28. nov. 2007 19:04
Jeg er også helt med på online versionen. Jeg ved ikke om ordbogen.com allerede har en mobil adgang alá google's, altså en lille version til de 240x320 pixel, det ville være kanon.

Og ang. gyldendals PC version, den ligner noget fra Windows 3.x :-(
Pol's er noget bedre.

Ang. eksamen etc. - i køber da bare en offline version?
Gravatar #12 - knasknaz
28. nov. 2007 19:13
#1: Enig. Men de er da hurtigere i opfattelsen end musikbranchen! ^_^
Gravatar #13 - RHO
28. nov. 2007 19:17
Må sige jeg er glad for ordbogen.com, Det smarte er at man kan gå på den lige meget hvilken Pc jeg sidder ved..

Har prøvet Gyldendals Installeret udgave, og jeg har godt nok ikke oplevet mere ringe, den mangler en gætte funktion til fremmedord, det er godt nok frustrende først at skulle slå den rigtige stavemåde op på dansk for at kunne komme videre til den engelske, hvor imod Ordbogen.com vurdere oplslag med relevans.

Politikkens versioner er ikke noget jeg har stiftet bekendtskab med, så dem vil jeg ikke udtale mig om...

I eksamens situationen slæber jeg bare min papirudgave med, den eneste grund jeg egentlig har den..
Gravatar #14 - Aske Uhd
28. nov. 2007 19:42
#9, ja det er billigt, men den bog er heller ikke fyldestgørende for et niveau højere end folkeskolen.
Gravatar #15 - ax3
28. nov. 2007 19:47
#14
det ved jeg ikke noget, om men det er vel den fra politiken de andre omtaler?
Gravatar #16 - Cloud02
28. nov. 2007 20:06
#2,#3,#8

Jeg må ærligt sige at jeg ikke forstår jeres bekymring. Det er jo ikke som om at de har tænkt sig at nedlægge deres cd-version eller papir udgave. De har blot (endelig) tænkt sig at satse på en online ordbog nu hvor de kan mærke konkurrencen på bundlinjen.
Gravatar #17 - Cloud02
28. nov. 2007 20:07
#2,#3,#8

Jeg må ærligt sige at jeg ikke forstår jeres bekymring. Det er jo ikke som om at de har tænkt sig at nedlægge deres cd-version eller papir udgave. De har blot (endelig) tænkt sig at satse på en online ordbog nu hvor de kan mærke konkurrencen på bundlinjen.
Gravatar #18 - Infire
28. nov. 2007 20:54
Jeg synes nu Ordbogen.com fungerer meget bedre end Gyldendal's gamle CD-rom udgaver. Den finder langt nemmere og hurtigere de rigtige ord.

Skolerne har faktisk lov til at benytte Ordbogen.com til eksamner. Jeg ved så ikke hvor mange der rent faktisk vil stille denne mulighed til rådighed. Systemet er desværre ikke altid lige hurtigt til at tilvende sig de nye ting.

Det er super smart, at man på Ordbogen.com kan søge på ord, som ikke lige er med, og dagen efter finde dem alligevel. Man modtager ovenikøbet en e-mail, hvor det fortælles at ordet er medtaget i ordbogen. Smart!
Gravatar #19 - kboykowboy
28. nov. 2007 21:54
HOLD da helt k*ft!!!! hva HAR de da haft gang i?! "vi skal på nettet... " HAAALLOOOO Halvabe... det er 2007 og god d*mn ja du skal på nettet!

og når i er ved det så sørg lige at få lavet gøjet til MAC også ik?!
Gravatar #20 - morgenkaffe
28. nov. 2007 22:08
Uha ja, ordbogen.com er sku lækker..

Off-topic:
Til dem der lige mangler en ok dansk-engelsk / engelsk-dansk ordbog.. http://vangskjaer.com/dictionary/
Gravatar #21 - Nasp
28. nov. 2007 22:24
Må man ikke bruge online ordbøger til eksamen?
Ups...

Ej seriøst de må da have sovet en del på Gyldendal, og jeg vil give alle ret i at deres udgaver på cd er totalt win98 agtige. Det holder ik, opdater dem med en "brugbar" brugerflade, og de vil måske kunne vinde noget af markedet tilbage igen. Det er jo ikke altid man kan bruge en online ordbog. Og hvis de nu var smarte lavede de en opdateringsfunktion.
Gravatar #22 - Taxwars
29. nov. 2007 02:02
Totalt forældet ledelse, det er mere en 10 år siden jeg sagde de skulle lave noget online, men næ næ, det var bare "vi skal sælge vores bøger" - tsk tsk.
Gravatar #23 - henne
29. nov. 2007 07:14
Hehe, man kan vist godt kalde det ringe ledelse når de er nået til at halvere deres medarbejderstab inden de opdager at markedet har flyttet sig.

Og når deres produkt stadig er til salg i Windows 3.1-udgaven.

Fair nok at sove i 10år, det plejer man nok at kunne indenfor trykkeribranchen, så måske de skulle bare holde sig til det.
Gravatar #24 - TheThufir
29. nov. 2007 07:32
Hehe.. Jeg tror samtlige af Gyldendals ledelse har boet i en glaskuppel de sidste mange år hvis det først nu er gået op for dem at det er på tide at udgive lortet på nettet fremfor i Bog/CD-form :P
Kan da huske allerede i min folkeskole var jeg træt af at jeg skulle til at bladre i en bog hver gang der var noget der skulle slåes op.



#2+#3+#4:

Selvom de nu begymder at udgive online er det jo nok ikke ens bettdende med at de stopper med at lave og udgive papirudgaven... :) Det ville jeg da stærkt gå ud fra ihvertfald. :P
Gravatar #25 - seahawk
29. nov. 2007 08:16
En lille tanke: Måske sov den gamle ledelse på jobbet. Måske var det derfor den blev skiftet ud med den nuværende. Måske tager det bare et par år fra tanke til handling hos et så gammelt firma.

P.S.
Måske arbejder jeg pt. hos Gyldendal, og kan desværre ikke skrive alt jeg vil pga. tavshedspligt :)
Gravatar #26 - mathiass
29. nov. 2007 08:23
Det kan godt være deres software ordbøger stinker, men det ændrer ikke på at de er væsentligt hurtigere at bruge end end normal papirs-fætter.
Desuden, hvem gider slæbe rundt på flere kilo ordbøger, som det ikke engang er sikkert man skal bruge, når man kan have det hele på sin bærbar?
At der er tekniske begrænsninger med bogmediet, betyder da ikke at det er mere ok at lave et dårligt stykke arbejde med en elektronisk version. Jeg kan sagtens forstå at folk vælger den gode elektroniske version fra en konkurrent, og det virker noget besynderligt at Gyldendal ikke er kommet til den konklusion for mange år siden.
Gravatar #27 - Bjarni
29. nov. 2007 10:15
#21

Som Infire skriver, så må man godt bruge Ordbogen.com (eller andre online-ordbøger) til eksamen. Det kræver blot, at skolen lukker af for trafik til andre Internetsider, sådan at eleverne ikke kan kommunikere utilsigtet med hinanden over nettet.
Gravatar #28 - mathiass
30. nov. 2007 07:27
#27: Det er ikke nemt at lukke for alt andet. Hvis først folk må sidde med aktive netværkskort, så er det fx meget svært at forhindre trådløse ad hoc netværk. Når jeg tænker på hvordan den gennemsnitlige IT-ansvarlige i de folkeskoler og gymnasier som jeg har stiftet bekendtskab med, har været (indrømmet, der er gået nogle år...), så lyder det som om at man beder om problemer...
Gravatar #29 - Infire
30. nov. 2007 10:51
IT-systemerne er efterhånden så centralt placeret i skolerne, at det er erfarne IT-administratorer, som sidder og administere netværkene. Derfor er der også en god sandsynlighed for, at det rent faktisk kan lade sig gøre.

Det er ikke kun sider som Ordbogen.com, der kan benyttes. Andre sider kunne også være nyttige at have adgang til ved en eksamen. Det er jo trods alt sådan man kommer til at arbejde, når man kommer ud i erhvervslivet.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login