mboost-dp1

BBC

Kunstig bøf prøvesmagt

- Via BBC - , redigeret af Pernicious

I går eftermiddag blev der skrevet historie, da verdens første komplet kunstigt skabte bøf blev prøvesmagt ved en event i London.

Det er den hollandske professor Mark Post, som er manden bag bøffen. Den er skabt ved at opdyrke stamceller fra en ko, i en ring af nærende gele, som efterfølgende er blevet blandet med krydderier og farve (rødbedesaft og safran) for at ligne en bøf mest muligt.

Udover professor Post var der også to frivillige testpersoner med på prøvesmagningen. Josh Schonwald, madskribent, og Hanni Rutzler, madforsker. Begge havde både ris og ros til retten.

Hanni Rutzler skrev:
I was expecting the texture to be more soft… there is quite some intense taste; it’s close to meat, but it’s not that juicy.

Josh Schonwald skrev:
The mouthfeel is like meat. I miss the fat, there’s a leanness to it, but the general bite feels like a hamburger.

Verdens første kunstige bøf har kostet £250.000 at fremstille, penge som er blevet sponsoreret af Google medstifteren Sergey Brin. Målet er at opnå en billig og effektiv måde at fremstille kunstigt kød.

I 2020 forventes det der bliver stegt 376 millioner tons kød. Kunstig fremstilling af kød laves ved 55 % af energiforbruget for almindeligt kød. Dertil kommer, at der kun udledes 4 % drivhusgasser og der kun er behov for 1 % af den plads, som almindelig kødproduktion har brug for.

Du kan se prøvesmagningen i videoen herunder.





Gå til bund
Gravatar #1 - spectual
6. aug. 2013 05:57
Jeg bryder mig ikke særlig meget om tanken, hvis vores mad en dag er 100% kunstigt fremstillet. Håber ikke at det bliver sådan, at man ikke kan få den gode gammeldags bøf.

Underligt at man kan dyrke stamceller og så få hakket oksekød. Det må være en meget blød ko de har taget dem fra :)
Gravatar #2 - RpR
6. aug. 2013 06:12
100% rent muskel fiber, så ja, det vil nok være noget sejt i forhold til de 3 - 12% fedt blandinger man køber i super markedet :)
Jeg synes det er super fremskridt! Jeg elsker en god bøf, men hvis jeg kunne købe en bøf der ikke kræver at dyr slagtes, så ville jeg da det, uden at tage hippy partiet eller noget.
Gravatar #3 - NeoNmaN
6. aug. 2013 06:19
Må sige jeg godt kunne tænke mig at prøve samge det, hvis ikke andet så fordi man kan sige man har spist verdens dyreste bøf ^^

Men se det fra den lyse side, nu kommer der også kød til Veganer og folk i U lande har mulighed for at få mad til langt mindre penge formenligt om nogle år... syndes det er rigtig godt skridt på vejen :)

Det næste problem bliver at vi stiger temlig hurtig i befolkningstallet da der ikke bliver rydet op i menskeren på jorden så hurtigt mere, det er vel både godt og skidt :) slf. godt for de der overlever men skidt for selve jorden.
Gravatar #4 - TrolleRolle
6. aug. 2013 06:20
Det er sgu osse vejen frem for os som ikke gider have en bøf med fedtkant, sener og andre mærkværdigheder i.

Jeg ser også klart dette som fremtiden for mange fastfood-restauranter. De papbøffer de serverer mange steder i dag er man jo vant til skal smage lidt forkert.

De gange man forvilder sig ind på et af disse steder alligevel, så vil jeg da klart hellere have en laboratoriebøf, end en bøf som er lavet af de kyllingerester, overflødigt oksefedt og svinekødstumper, soya, knoglestøv og lign som blev fejet sammen fra gulvet på fabrikken.
Gravatar #5 - Slettet Bruger [1898768521]
6. aug. 2013 06:21
Kunstig Bacon... blasfemi
Gravatar #6 - SiniSael
6. aug. 2013 06:32
Men faktisk er dette osse godt for landbruget/kødproducenter - da folk netop vil sætte mere pris på naturligt kød, selv klart behandlet ordentligt.

Altså vil gerne skifte over til "kunstigt" kød men holder mig nok ligesom #5 til naturlig bacon.

Dog overall er det vel bedre at behandle problemet end symptomet, siger ikke at vi skal systematisk nedlægge folk eller er jeg dedikeret nok til at melde mig frivilligt.

Men overpopulation er her allerede og bliver kun større - på trods af Lumborg og andre "kloge" mennesker siger vi "sagtens" kan klare 4 milliarder mere før det bliver problematisk.
Gravatar #7 - VonDoom
6. aug. 2013 06:38
Kald mig bare maskinstormer: Men jeg bryder mig ikke om tanken om kunstigt kød.
Indledningen af Zombieland: "... a guy bite into an infected burger at a Gas 'n Gulp..."

# 6
Vi behøver ikke at gøre dette pga. overpopulationen. Afrika alene kan i dag brødføde Jordens befolkning 3-4 gange hvis de gad...
Gravatar #8 - RpR
6. aug. 2013 06:43
#7: Kilde?
Gravatar #9 - VonDoom
6. aug. 2013 06:59
#8
Det har man bare altid sagt, bl.a. når man omtaler Afrika som "Det sultende kontinent", så plejer der gerne at blive nævnt hvor mange gange afrika kunne brødføde verden. Det højeste tal jeg har hørt indtil nu er 8 gange, men det er lang tid siden.

Et eksempel på at påstanden faktisk holder kan beskrives med en oplevelse min egen far har haft. Han var i 60'erne leder af et DANIDA projekt i Zambia. Det var en landbrugsskole hvor han stod for kvæglinjen. Da han overlod styringen til de lokale var der 450 malkekøer, der lå på en ydelse der kunne måle sig med den man havde i DK. Man underviste i malkning med malkemaskiner osv.

I 2012 var han nede og besøge "hans projekt", da var der 40 køer på landbrugsskolen. Man havde ikke undervist i malkning med maskine i 25 år osv. og ydelsen lå meget under hvad den havde gjort i 60'erne.
Da han besøgte deres national museum var der en udstilling der viste Zambia under britisk styre: Billeder af højeffektivt landbrug, hvede der blev høstet af mejetærskere osv.
Zambia i dag: Billeder af 10-12 damer der gik og høstede majs med håndkraft. Og teksten antydede at 2012 situationen (høste med hånd) var den Zambianske måde og den var faktisk bedre... (Tak for det Mellemfolkeligt Samvirke!)
- Dumt, bagudstræberisk og dumt...
Gravatar #10 - alloedee
6. aug. 2013 07:02
Så kan vi snart slippe alle køerne fri igen.

Jæææææææææææ!!!
Gravatar #11 - moulder666
6. aug. 2013 07:11
Heh - så tænker jeg bare Judge Dredd.

"Eat recycled food. It's good for the environment, and ok for you."
Gravatar #12 - Sanzor
6. aug. 2013 07:12
Det lyder jo som en super idé, men jeg undrer mig egentligt over om det ikke bliver for sterilt mad vi ender med at producere. Der er vel noget i alm. kød som hjælper os på et punkt bedre end kunstig kød?
Gravatar #13 - Hack4Crack
6. aug. 2013 07:28
RpR (2) skrev:
100% rent muskel fiber, så ja, det vil nok være noget sejt i forhold til de 3 - 12% fedt blandinger man køber i super markedet :)
Jeg synes det er super fremskridt! Jeg elsker en god bøf, men hvis jeg kunne købe en bøf der ikke kræver at dyr slagtes, så ville jeg da det, uden at tage hippy partiet eller noget.

Jeg foretrækker nu en saftig bøf med 8-12% fedt... hvis det er mindre fedt i, så bliver de simpelthen for tørre.
Gravatar #14 - el_barto
6. aug. 2013 07:34
Oh, the irony...
Nyheden skrev:
Verdens første kunstige bøf har kostet £250.000 at fremstille, penge som er blevet sponsoreret af Google medstifteren Sergey Brin. Målet er at opnå en billig og effektiv måde at fremstille kunstigt kød.
Gravatar #15 - gramps
6. aug. 2013 07:51
Den kunstige bøf, som gerne skulle opnå at man ikke længere er afhængig af dyr, er groet på celler fra kalvefostre. I min verden giver det, lige nu, ikke mening - og slet ikke at tale om en kunstig bøf.

"Vil du se min kunstige Sunlolly med colasmag? Den er ikke lavet på Sunlolly, men på flad cola."
Gravatar #16 - HenrikH
6. aug. 2013 08:01
RpR (8) skrev:
#7: Kilde?

Landbrugspotentialet i Afrika som kontinent er faktisk ret stort. Højeffektivt landbrug i en del af Afrika, koblet med solceller i en del af Sahara kunne faktisk snildt levere al mad og energi verden har brug for (rent talmæssigt, vi ignorerer lige ellagring, transport mv.).
Afrika som kontinent har dog en del andre problemer end om de rent teknologisk og organisatorisk kan køre højeffektivt landbrug. Problemer som ofte ligefrem forhindrer det....
RpR (2) skrev:
Jeg foretrækker nu en saftig bøf med 8-12% fedt... hvis det er mindre fedt i, så bliver de simpelthen for tørre.

Hey, step 1 her! Næste trin bliver vel enten at gro kødet med marmorering eller kunne lave en velfordelt fedttilsætning (så det er jævnt fordelt, og ikke i klumper.

Rom blev ikke bygget på en dag!
el_barto (14) skrev:
Oh, the irony...

Hvor er ironien lige?
Den første bil var ikke ligefrem billig, der skulle samlebåndsteknologi til. Samme med mobiltelefoner mv.

Den første enhed af noget, lavet i et laboratorium, er altid massivt dyr. Men ud fra energiforbrug og pladskrav, lader det til at have en del potentiale, når de nødvendige fremstillingsprocesser kommer på plads.
Gravatar #17 - DEEF
6. aug. 2013 08:10
Jeg forstår ikke helt hvorfor #10 bliver rated sjov. For mig er det jo hele ideen i at lave kunstigt kød, vi slipper for den dyremishandling der sker i dag og vi kan sende dyrene tilbage til deres naturlige miljø.
Gravatar #18 - Manofsciencemanoffaith
6. aug. 2013 08:16
Hvis vi skal blive ved med at spise den samme mængde kød i vesten, som vi hidtil har gjort, og samtidig også skal have kød til Kina og Brasilien osv., er vi nødt til at finde på noget nyt. Det her kunne være en af løsningerne.

En anden mulighed er insekter, der har et højt indhold af protein, høj udnyttelse af foder og et lavere CO2 fingeraftryk. http://en.wikipedia.org/wiki/Entomophagy
Gravatar #19 - thimon
6. aug. 2013 08:25
Jeg hørte også en eller anden ekspert på radio fortælle at kunstigt kød i fremtiden kan blive det "normale" kød, hvorimod "naturligt" kød bliver for dem, som har råd til det.

Dette er vel også et trin på vejen mod at opfylde endnu en af sci-fi-verdenens "forudsigelser". Her bliver der da oftest talt om "proteinpiller", som udgør et måltid. Jeg ville dog nok foretrække en star trek replicator...
Gravatar #20 - sg17a
6. aug. 2013 09:17
Som fremtidig fødevare ser jeg et stort potentiale her. At dyrke protein til fødevare.

1 kg kød fra ko eller gris koster 10 kg afgrøder. Og da en stor del af befolkningen gerne vil spise mere kød, specielt Kina og indien med en voksende middelklasse.

I Danmark producerer vi godt 24 millioner svin om året. Ca. 1/3 af kosten er protein fra Soyabønner og på grund af klimaet skal dette importeres. Dette impoteres primært fra sydamerika, hvor regnskov ryddes for at producere soya.

Hvis man på en billig måde kan supplere protein-fødevare med kunstigt dyrket kød, så står vi over for en fødevare-revolution som kan sammenlignes med de tidligere (gødning, maskiner & pesticider)


Sidespørgsmål: Må en veganer spise dette kød?
Gravatar #21 - p1x3l
6. aug. 2013 09:21
lyder meget lovende så godt video igår

#20 bedre spørgsmål: må muslimer spise groet svine kød (ka da ik være bekidt mere)

så det jo ligefør vi kunne få verdensfred, de mangler bacon .. havde også været godt sur i skralden
Gravatar #22 - TookDk
6. aug. 2013 09:32
#20
For veganer er det princippet om ikke at spise noget som ikke er ren plante materiale. Der er også vegetere, de ikke kan bare ikke lide smagen af kød - de vil nok ikke kunne lide lab-bøffen.

For andre er det spørgsmål om dyrevelfærd og miljø. Der kunne lab-bøffen måske være et alternativ.
Gravatar #23 - Jonas_
6. aug. 2013 09:53
TookDk (22) skrev:
For veganer er det princippet om ikke at spise noget som ikke er ren plante materiale. Der er også vegetere, de ikke kan bare ikke lide smagen af kød - de vil nok ikke kunne lide lab-bøffen.


Joo. men hvis bøffen er dyrket ???
Gravatar #24 - moulder666
6. aug. 2013 10:33
Jonas_ (23) skrev:
Joo. men hvis bøffen er dyrket ???


Hvis den er dyrket i et laboratorie, er det jo heller ikke ren plantemateriale...well, med mindre de rent faktisk har dyrket den på en bøf-busk - in which case I want one! :D
Gravatar #25 - aben
6. aug. 2013 10:50
Jeg ser et vækstpotentiale i at blande fedtsugnings og kunstig køddyrkning industrierne.
Gravatar #26 - aben
6. aug. 2013 10:51
DEEF (17) skrev:
Jeg forstår ikke helt hvorfor #10 bliver rated sjov. For mig er det jo hele ideen i at lave kunstigt kød, vi slipper for den dyremishandling der sker i dag og vi kan sende dyrene tilbage til deres naturlige miljø.


De køer der står opstaldet for at blive til bøffer har ikke noget naturligt miljø.
Gravatar #27 - Target
6. aug. 2013 11:07
aben (25) skrev:
Jeg ser et vækstpotentiale i at blande fedtsugnings og kunstig køddyrkning industrierne.

Interessant, men også lidt klamt. :D
Gravatar #28 - Jakob Jakobsen
6. aug. 2013 11:21
aben (25) skrev:
Jeg ser et vækstpotentiale i at blande fedtsugnings og kunstig køddyrkning industrierne.


Fordi der er meget protein i lipider?

aben (26) skrev:
De køer der står opstaldet for at blive til bøffer har ikke noget naturligt miljø.


Hvad er det naturlige miljø for et dyr der har været fremavlet til at producere kød og mælk i over 10.000 år?

Tvivler på at ret mange kvægracer ville kunne overleve vildt i naturen i dag.
Køerne alene ville ofte dø, da de er fremavlet til at overproducere så meget mælk, at deres kalve aldrig ville kunne drikke nok.
Gravatar #29 - Gade
6. aug. 2013 11:59
Hvordan får man blandet hest ind i en kunstig bøf...
Gravatar #30 - SiniSael
6. aug. 2013 12:01
øh #28 er det ikke udelukkende fordi der er tilsætnings stoffer i deres kost? Ved kyllinger der brækker deres kogler grundet for hurtig vækst men det skyldes udelukkende kosten - som de blandt andet vidste i River Cottage.

Og nu har reelt industrielt landbrug kun eksisteret i små 150 år - før det var relativt økologisk - plus tvivler at på deres natulig kost dør af at lække mælk ud over det hele... Ex mennesker gør ikk ^^

#29 blender MylittlePony figurere og drysser det henover? O_o
Gravatar #31 - el_barto
6. aug. 2013 12:02
Jakob Jakobsen (28) skrev:
Fordi der er meget protein i lipider?

aben (26) skrev:
De køer der står opstaldet for at blive til bøffer har ikke noget naturligt miljø.


Hvad er det naturlige miljø for et dyr der har været fremavlet til at producere kød og mælk i over 10.000 år?

Tvivler på at ret mange kvægracer ville kunne overleve vildt i naturen i dag.
Køerne alene ville ofte dø, da de er fremavlet til at overproducere så meget mælk, at deres kalve aldrig ville kunne drikke nok.

Kødvæg kan fint overleve i naturen.
Gravatar #32 - Jakob Jakobsen
6. aug. 2013 12:22
#30

En enkelt ko kan i dag producere 17 ton mælk om året.
For bare 40 år siden var det under 8 ton.
Det er primært grundet fremavl at de kan producere de mængder.

#31

Køer kan blive syge bare af at springe få malkninger over på en gård, hvordan skulle de blive malket i naturen, når kalven ikke engang kan tage halvdelen af den mælk der bliver produceret?

In general, if a milking animal is not milked for an extended period of time (more than 1 or 2 days for a cow giving a normal volume of milk – dairy cows are typically milked two or three times per day), they are likely to become ill and may develop mastitis, which is an inflammation and infection in the udder.
Gravatar #33 - Manofsciencemanoffaith
6. aug. 2013 12:25
el_barto (31) skrev:
Kødvæg kan fint overleve i naturen.


Jakob Jakobsen (32) skrev:
#31

Køer kan blive syge bare af at springe få malkninger over på en gård, hvordan skulle de blive malket i naturen, når kalven ikke engang kan tage halvdelen af den mælk der bliver produceret?
Gravatar #34 - demolition
6. aug. 2013 12:45
Jakob Jakobsen (32) skrev:
Køer kan blive syge bare af at springe få malkninger over på en gård, hvordan skulle de blive malket i naturen, når kalven ikke engang kan tage halvdelen af den mælk der bliver produceret?

Som med mennesker, så bliver deres produktion vel også stimuleret af malkning? Derfor burde man vel sagtens kunne vænne malkekvæg til at gå drastisk ned i mælkemængde. Ikke lige fra én dag til den næste, men over et længere stykke tid.
Gravatar #35 - aben
6. aug. 2013 13:10
Jakob Jakobsen (28) skrev:
Fordi der er meget protein i lipider?


Nej bare fordi kødet iflg. smagstesterne manglede smag, og fedt er jo en af de primære smagsgivere i kød =)

Jakob Jakobsen (28) skrev:

aben (26) skrev:
De køer der står opstaldet for at blive til bøffer har ikke noget naturligt miljø.


Hvad er det naturlige miljø for et dyr der har været fremavlet til at producere kød og mælk i over 10.000 år?

Tvivler på at ret mange kvægracer ville kunne overleve vildt i naturen i dag.
Køerne alene ville ofte dø, da de er fremavlet til at overproducere så meget mælk, at deres kalve aldrig ville kunne drikke nok.


Helt enig, det var min pointe - køer har ikke rigtig et naturligt miljø - ikke længere. =)
Gravatar #36 - VonDoom
6. aug. 2013 13:58
# 32 og 34
demolition (34) skrev:
Som med mennesker, så bliver deres produktion vel også stimuleret af malkning? Derfor burde man vel sagtens kunne vænne malkekvæg til at gå drastisk ned i mælkemængde. Ikke lige fra én dag til den næste, men over et længere stykke tid.

Det gør man faktisk ca. tre måneder før de kælver. Så goldes køerne (det betyder at de ikke bliver malket). Dette fungerer som en slags "barsel" og giver koen mulighed for at bruge sin energi på at give kalven en bedre fødselsvægt.

En goldning foregår ved at man trapper malkningen ned fra 2-3 til 1 samtidig med at man giver koen øget mulighed for motion og ændrer fodret til en mere mager kost (primært halm). Meget få dyr skal dog medicineres for at opnå fuld goldning.

#32
Man regner med at den vilde/ukultiverede ko producerede 1.200 kg mælk om året...
Gravatar #37 - gramps
6. aug. 2013 14:10
#32
Mennesker (primært kvinder) kan også få en betændelsestilstand hvis de ikke ammes nok. Det skulle være meget smertefuldt og give feber op til omkring 41 C.
Gravatar #38 - RMJ
6. aug. 2013 16:30
Bliver total nice når vi kan erstatte alt afliving af dyr, til fordel for kunstigt kød.

Så kan alle de dyr der er, for lov til at leve.

Det her burde også give både billigere, bedre og sundere kød når det engang kommer ordenligt i production. Der er jo desværre sjældent de fedt % i kød som der står fordi det bare er gennemsnit det er udregnet ud fra.
Gravatar #39 - DEEF
6. aug. 2013 19:21
#26 Det er sandt, men de vil jo så i min verden slet ikke eksistere.
Gravatar #40 - Reck
6. aug. 2013 22:58
NeoNmaN (3) skrev:
..og folk i U lande har mulighed for at få mad til langt mindre penge formenligt om nogle år


Jeg har svært ved at tro på, at denne bøf er lavet af ingenting :-)
Gravatar #41 - chris
7. aug. 2013 01:49
NeoNmaN (3) skrev:

Men se det fra den lyse side, nu kommer der også kød til Veganer og folk i U lande har mulighed for at få mad til langt mindre penge formenligt om nogle år... syndes det er rigtig godt skridt på vejen :)
n.


Undskyld mig, men...
kunstigt "kød" er altså ikke vegansk sålænge man stadigvæk skal høste stamceller fra en ko.

Derudover ville der faktisk være mere end mad nok, hvis man i højere grad satsede på en vegetabilsk basseret kost, fremfor at holde på at man skal have kød og mælkeprodukter til, hvert måltid. Ikke engang en salat kan jo i dag gå sig fri for bacontern, kylling og mælkeholdig dressing.
Hvis vi lod være med at lade dyrene spise vores mad, før vi selv spiste dem, ville der være meget mere af det. Det ville være billigere og der ville komme en betydelig reduktion i CO2 ækvivalente drivhusgasser.
Gravatar #42 - Balios
7. aug. 2013 11:59
Ved ikke om jeg ville have lyst til at spise "syntetisk" kød til hverdag, men McD burde bruge den her fremgangsmåde i stedet for det lortekød de bruger.
Gravatar #43 - tentakkelmonster
11. aug. 2013 16:23
bedre spørgsmål: må muslimer spise groet svine kød (ka da ik være bekidt mere)

Mange folk fra mellemøsten og den arabiske verden har slet ikke lyst til at spise gris. På samme måde som vi danskere sjældent har lyst til at spise hund.

Så hvis man en dag kan fremstille hundekød i et laboratorie, ville du så pludselig begynde at spise dét? Nej vel? :)

Samme kan nok også siges om mange vegetarer. Det er ikke dem alle som afholder sig fra kød fordi "det er synd for dyrene". Nogen af dem bryder sig ganske enkelt ikke om kød i sig selv.

Hvis vi skal lave om på, hvad folk har lyst til, så skal vi lave om på mennesket og ikke på maden!
Gravatar #44 - Ronson ⅍
11. aug. 2013 16:30
Såååååååååehhh... Det du siger er "dræb alle muslimer"? Eller misforstår jeg?
Gravatar #45 - tentakkelmonster
11. aug. 2013 17:04
Øhh, nej, det var så ikke lige det.

O_o
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login