mboost-dp1

Hewlett-Packard

HP skal tilbagebetale prisen for Windows

- Via Slashdot - , redigeret af MiniatureZeus

I en principiel retssag ved en italiensk domstol er HP blevet dømt til at tilbagebetale prisen på Windows og Works til en køber af en bærbar computer.

Kunden kunne ikke acceptere EULA’en og henvendte sig derfor til HP for at få refunderet prisen på softwaren. HP ville i første omgang ikke tilbagebetale pengene, men ved en retsag blev de dømt til at tilbagebetale € 90 for Windows og € 50 for Works til kunden.

Denne, samt en lignende dom, der faldt ved en fransk domstol i september, dog mod Acer som producent, betragtes som en væsentlig sejr for Linuxfolket, da det efterhånden viser sig sværere og sværere at finde en computer uden operativsystem.





Gå til bund
Gravatar #1 - vulpus
30. okt. 2007 17:22
Man kunne da håbe at en lignende sag ville falde ud på samme måde i DK. Bundling af varer er jo konkurrenceforvridende, men umiddelbart lyder det da ikke som om at det er det der har været fokus på i disse to sager.

Mere info om bundling af vare HER
Gravatar #2 - -N-
30. okt. 2007 17:26
#2 Men vk regeringen har jo netop ændret lovet til fordel for firmaer, så de bedre kan bundle. Så tror ikke længere at forbrugeren ville få medhold, softwaren kan vel betragtes som en tilgift, hvilket er fuldt ud lovligt.
Gravatar #3 - Friwwies
30. okt. 2007 17:35
ved ikke lige helt hvor up to date det er, men mener da at der i DK er forbud mod at sælge en komplet pc uden et OS med.
at man kunne smide ubunto eller noget på skulle der ikke være noget galt i. men mere som argument for at der er en grund til dette: "da det efterhånden viser sig sværere og sværere at finde en computer uden operativsystem."
Gravatar #4 - rauhe
30. okt. 2007 17:39
#3 det forbud tror jeg ikke findes. Jeg har lige selv købt en bærbar fra zepto.dk uden operativ system.
Men jeg har også hørt noget om at der var nogen der anbefalede et lovkrav, jeg ved dog ikke hvor i verden det var....
Gravatar #5 - Hundestejle
30. okt. 2007 17:47
Jeg synes helt sikkert at kunne huske, at jeg læste om en fyr der sad i samme situation. Det har været helt tilbage omkring Windows 98 tiden.
Han ville vist også i retten, men om det blev til noget er det selvfølgelig svært at sige.
Gravatar #6 - Mukke
30. okt. 2007 18:07
Med al respekt for at man muligvis ikke ønsker at køre Windows eller hvad der ellers er på maskinen, så kan det altså ikke være sælgers problem.

Måske burde jeg sagsøge nokia så jeg kan få refunderet værdien af det kamera jeg ikke bruger, selvom det sidder i min mobiltelefon.

Og Ikea skal dælme også sagsøges for den ekstra hylde der fulgte med da jeg kun skulle bruge een men de kun blev solgt i pakker af 2!
Gravatar #7 - Soechr
30. okt. 2007 18:16
#6 Problemet ligger jo ikke i at der står i loven at det skal leveres tilbage, men at det står i MS's EULA. Hvis ikke man aflevere den tilbage kan man jo blive sagsøgt af MS for brud på EULA, så jo det er sælgers problem.
Gravatar #8 - TheThufir
30. okt. 2007 18:20
#3 Det er noget værre vrøvl det der :P Skulle det ligefrem være ulovligt at købe en pc uden OS ? :P Hvad nu hvis man har lyst til at kaste med sin pc fremfor at tænde for den ? Ved godt det er langt ude... Men ja...

#Topic:

Hurra for det! Når man accepterer Micosofts EULA har man nærmest sagt ja til at Microsoft ejer ens sjæl.... Der står bl.a. at det er ulovligt at ændre på Windows styresystemet... Altså.. man må ikke hexedite filer... eller reversecompile dem. Tsk tsk...

Bundling af windows og PC er KUN en sejr for Microsofts tal på bundlinjen... INTET andet...
Gravatar #9 - xcite
30. okt. 2007 18:34
Quick question.

Hvordan har han kunne se EULA'en i Works hvis ikke han har accepteret EULA'en i XP? For man skal som regel acceptere den selvom PC'en kommer med det forudinstalleret.
Gravatar #10 - Ganin
30. okt. 2007 18:38
#9 lidt selvmodsigelse ikke? Selvfølgelig kommer en bærbar computer forudindstalleret.

Desuden, har du nogen sinde lagt mærke til de papirer som følger med din computer? Du får "helt tilfældigt" altid EULA på papir også.
Gravatar #11 - froksen
30. okt. 2007 18:38
#9 Hmm.. Godt spørgsmål, men hvis Works er bundled med som en ekstern CD, kan man nogle gange finde licenserne m.fl. bagpå eller i selve coveret? Men ellers godt spørgsmål..

Til nyheden, ved nu ikke direkte på det lige præcist er en fordel for Linux folket, det er vel lige så meget en fordel for BSD og alle mulige andre alternativer. Men jo, i har jo nok valgt linux, som en representant for alternativet.. Fair nok :-D

#6 Enig enig, men lige som #7 siger er problemet jo EULA og ikke direkte operativsystemet i sig selv. :-)

Desuden syntes jeg nu da der bliver flere og flere steder hvor man kan fravælge Windows uden at det koster ekstra, men desværre har nogle en eller anden idé om at det heller ikke bliver billigere :-S
Gravatar #12 - xcite
30. okt. 2007 18:41
#10, nej dem læser jeg ikke :P
Gravatar #13 - trylleklovn
30. okt. 2007 18:59
#11
Desuden syntes jeg nu da der bliver flere og flere steder hvor man kan fravælge Windows uden at det koster ekstra, men desværre har nogle en eller anden idé om at det heller ikke bliver billigere :-S
Hvis microsoft betaler for at deres os præinstalleres på maskinen, så kan den meget vel blive dyrere uden Windows på.
Gravatar #14 - iluka
30. okt. 2007 20:01
Jeg er ikke overbevist om at en dom ville falde ud på samme måde i Danmark. Der er tre måder at se på den på:

1) Lige som i Italien er der tale om to seperate produkter (software og hardware) og fordi EULA'en ikke var forelagt kunde på købstidspunktet er den ugyldig og kunden har ret til at få sine penge tilbage og må aflevere installations CD'er etc til softwaren.

2) Der er tale om eet produkt. EULA'en er ikke forelagt på købstidspunktet og da kunden ikke kan acceptere vilkårene har kunden ret til at få ALLE sine penge tilbage og må pænt aflevere hele computeren.

3) Da EULA'en ikke er forelagt kunde på købstidspunktet er den simpelthen ugyldig og brugen af softwaren reguleres udelukkende af dansk lovgivning (købeloven, aftaleloven, lov om ophavsret etc).

Det er faktisk kun den første situation som open source folket kan bruges til noget som helst. Hvis de kan få pengene tilbage for softwaren men beholde computeren så er det jo det samme som at kunne købe en computer uden software.

Hvis en dansk domstol betragter det som eet køb og software og hardware "hænger sammen", så kan OO folk ikke slippe for at betale for softwaren.

Hvis EULA'en simpelthen er ugyldig er det naturligvis rart at være fri for de irreterende begrænsinger man pålægges og teoretisk set kan man så vidersælge licensen, men i praksis er det nok svært.

Jeg hælder nok mest til at det er den tredie hvilket desværre betyder at man ikke kan få pengene tilbage. Jeg håber der kommer en retssag i DK, for jeg er nysgærrig efter resultatet. Det ville være godt hvis en retssag kunne tvinge producenterne til at sælge laptops uden styresystem.
Gravatar #15 - DR KOBALL
30. okt. 2007 20:03
Hvorfor laver man ikke en happening, ala os alle sammen på en given dato køber nogle computer, går hjem og pakker dem ud, bagefter smutter alle sammen så ned med dem da ingen af os kan accepterer eulaen,
Problemet er måske at eualaen ikke er gældende i danmark, men ideen var da sjov
Gravatar #16 - Rhazeal
30. okt. 2007 20:55
Jeg vil mægtig gerne have en computer uden kondensatorer i, tak.

Nå, ikke? Så køber jeg den, piller dem og, og tvinger jer til at give mig pengene! HAH!

Syntes denne sag er lettere til grin. Men selvfølgelig ville det da være nice at tvinge Bilka til at betale pengene tilbage for de 60 dages Norton de altåd sender med deres computere :)
Gravatar #17 - engfeh
30. okt. 2007 20:59
#16

Men du er jo ikke tvunget til at acceptere en EULA hvis du vil have lov til at bruge kondensatorerne!?
Gravatar #18 - alca11
30. okt. 2007 21:36
lol.. så køber man sgu da ik en computer med windows på?

Kan jeg tage ned og købe en avis, og så sige jeg vil have 5 kr tilbage, fordi jeg ikke gider at læse sportssektionen?
Gravatar #19 - Munksgaard
30. okt. 2007 23:21
#15
Det er faktisk allerede gjort flere gange i bl.a. USA.
Se evt. dokumentareren: Revolution OS.
Gravatar #20 - AskHL
30. okt. 2007 23:28
Men du er jo ikke tvunget til at acceptere en EULA hvis du vil have lov til at bruge kondensatorerne!?


Men hvis du nu ikke accepterer elektromagnetismens love, derimod, så har du måske en sag. Hmmm....
Gravatar #21 - Saxov
31. okt. 2007 07:34
Okay, hvorfor køber man en pc med et OS på, som man ikke kan acceptere vilkårene for ?

Man kan som ofte se hvis en PC har et OS, og EULA'en for div. software kan (næsten) altid findes online. Så det er ikke svært at undersøge sin sag.

For mig at se, er det at man vælger at købe en maskine med et OS som man ikke vil have (af en eller anden grund), det samme som at købe en bil man ved kommer med Alu-fælge, og at man ikke vil have alufælge fordi de er mere sårbare, eller hvad nu... (Hurra for bil analogier.. ;))
Gravatar #22 - zionic
31. okt. 2007 08:28
Hvorfor gøre noget stort ud af det, man kan jo få ubuntu gratis og så lege frisbee med windows disken. Et par dollars til eller fra når man har købt en ny computer, altså !
Gravatar #23 - mee
31. okt. 2007 08:39
#21

Mange er glade for bestemte mærker og det er ret svært at finde en HP uden Windows og diverse crap programmer.
Jeg ville knageme være glad for at få 1000 kr. tilbage fra HP efter jeg havde købt en billig maskine med Vista på.
Gravatar #24 - Saxov
31. okt. 2007 08:45
#23, Okay, så det du siger er at man syntes at fx HP laver de fedeste bærbare, MEN de vil bare ikke sælge produkter de som man vil bruge?

Så må man jo gøre op med sig selv om mærket er det værd at støtte en anden sag for? eller om mærket ikke er så meget værd for en?
Hvis Levis gik ud offentligt ud og sagde "For hver par bukser i køber af Levis, giver vi en 10,- til Talliban", så må man også beslutte sig for om man stadig syntes at Levis er seje når de "tvinger dig" til at give penge til Talliban, eller om dine holdninger til Talliban er mere værd en at der står Levis på bukserne.
Gravatar #25 - myplacedk
31. okt. 2007 10:23
Hvordan kan det være at alle kommentarer om at Windows er en del af dem samlede vare, er markeret "irrelevant"?

Jeg har prøvet at købe en bærbar uden Windows. Det kan lade sig gøre, men udvalget er meget lille. Og den billigste jeg fandt kostede det dobbelte af den jeg endte med at købe, men var i mine øjne tilsvarende.

Personligt ville det passe mig fint hvis jeg kunne få prisen på en OEM-Windows udbetalt, men jeg kan ikke se hvorfor jeg skulle.

Hvis nu prisen på Windows var udspecificeret på fakturaen, så måske. Men det er den jo ikke, så prisen er nul. Windows fulgte med gratis, brug den eller lad være. Ligesom Nero, WinDVD, Panda Antivirus og hvad pokker der nu kan følge med.
Gravatar #26 - trylleklovn
31. okt. 2007 10:29
#25 Selvom dit argument er ganske rigtigt og jeg er helt enig i at softwaren kan være en del af den samlede pakke, så er det ikke det der er problemet i denne sag. Problemet er at der i EULA'en for Windows står, at hvis du ikke kan acceptere EULA'en, så har du retten til at få pengene tilbage for Windows, da du kun må bruge Windows (ifl. EULA) hvis du har accepteret EULA. Derfor er det irrelevant om Windows er en del af den samlede pakke, selvom jeg er enig.
Gravatar #27 - Saxov
31. okt. 2007 11:04
#25, Problemet med at tilbagebetale windows licencen, er jo så at der er andre ting også, så som alt det "sponsorware" der ligger i de preinstalleret windows, samt den arbejdstid der er gået til at klone et image ud på din disk.
Jeg ville nok også undre mig, hvis jeg så en faktura der hed:
Computer: 12.000 kr
Windows: 600 kr
Norton 60dage: -250 kr
Crapsoft: -100 kr
Crapsoft2: -50 kr
Installation af Windows + crapware: 75 kr

#26, Jamen så har du købt en pakke med ting, hvoraf nogle af dem må du ikke selv bruge. Du har fint mulighed for, på forhånd inden du køber, at finde ud af at der ligger windows på maskinen og hvad krav der så stilles til dig som forbruger, hvis du vil udnytte den fulde pakke.

Hvis jeg køber en "handyman - elpakke" med ledninger, stik, afbrydere o.l. er der også nogle af delene jeg ikke må bruge, med mindre jeg er uddannet elektriker, eller har en speciel situation.
Gravatar #28 - myplacedk
31. okt. 2007 11:12
#26
hvis du ikke kan acceptere EULA'en, så har du retten til at få pengene tilbage for Windows

Jamen det er vel irrelevant, når du har fået den gratis. Der er ingen penge at få tilbage.
Gravatar #29 - trylleklovn
31. okt. 2007 11:16
#28 Det er jo så det som er blevet afgjort her, jeg går ud fra det ikke er præcist specificeret i EULA.
Gravatar #30 - MasterMind
31. okt. 2007 16:05
Glæder mig til når den pågældende kunde så ringer til HP supporten og tuder over et problem han har fået med whatever OS han har valgt istedet for, og så får at vide 'ægerligt for dig, vi giver kun support på det software som fulgte med. Farvel med dig"....
Gravatar #31 - MasterMind
31. okt. 2007 16:06
Glæder mig til når den pågældende kunde så ringer til HP supporten og tuder over et problem han har fået med whatever OS han har valgt istedet for, og så får at vide 'ægerligt for dig, vi giver kun support på det software som fulgte med. Farvel med dig"....
Gravatar #32 - myplacedk
31. okt. 2007 16:18
#30
Hvis man interesserer sig for hvilket OS man bruger, så har man nok andre steder at få OS-hjælp fra, uanset om det er Windows.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login