mboost-dp1

Microsoft Corporation

Bill Gates: Glem universitetet, om 5 år kan du uddanne dig på nettet

- Via TechCrunch - , redigeret af Pernicious

På Techonomy-konferencen, som fandt sted sted i løbet af sidste uge, forklarede Bill Gates, at han mener, idéen om at studere på universiteter er døende.

I stedet vil folk, som kan motivere sig selv, uddanne sig selv over nettet. Allerede om 5 år mener han, at man vil have adgang til de bedste lektioner fra hele verden, og systemet vil derfor ifølge Gates være bedre end noget enkeltstående universitet i verden.

Gates mener, at uanset hvordan man tilegner sig sin viden, bør den anerkendes af systemet. Samtidig understregede han, at skoler stadig er vigtige for alle mellem 6 – 19 år, men at universiteterne ikke behøver på samme måde at være “stedbaserede”.

Baggrunden for en online-uddannelse er ligeledes, at den vil være billigere for den studerende at gennemføre, hvilket giver flere adgang til uddannelserne.





Gå til bund
Gravatar #1 - BeLLe
9. aug. 2010 10:04
Han har sikkert ret men det vil da være en hel del kedeligere at sidde hjemme og læse frem for at komme ud og møde nogle andre mennesker og diskutere det emne man læser på.

Tit kan det at vende et emne med andre også hjælpe på forståelsen af stoffet...


Så jeg tror sku at Uni vil overleve men at folk vil tage nogle forlæsninger hjemme når tiden passer dem i stedet for at skulle være i en bestemt bygning på et bestemt tidspunkt
Gravatar #2 - apkat
9. aug. 2010 10:06
nyheden skrev:
I stedet vil folk, som kan motivere sig selv, uddanne sig selv over nettet.

Og hvor mange er dét?

True dat. Om nogle år vil det være anderledes. Men tror ikke så radikalt. For mange er der nok en del sociale aspekter der forsvinder hvis man blot sidder der hjemme og skal motivere sig selv i mange år. Ja uni er nem at slacke i, men stadig nemmere når man er sammen med flere rigtigt.

nyheden skrev:
Baggrunden for en online-uddannelse er ligeledes, at den vil være billigere for den studerende at gennemføre, hvilket giver flere adgang til uddannelserne.

Vil så nok ikke ændre det store ifht. DK men USA ville det nok hjælpe en del i.
Gravatar #3 - lost-viking
9. aug. 2010 10:08
Jeg kan godt lide ideen han har her, Det giver mulighed for at folk der lider af et eller andet der gør de ikke kan forlade deres hjem også kan få sig en uddannelse, eks folk med Social Angst, de kan jo sagtens ske at blive bedre og ku arbejde men det er surt at sidde hjemme 1 eller 2 år mens man er i behandling og intet lave.. men med det her kan man tage en uddannelse uden at skulle være der fysisk :)

ja og så for folk der bor så langt væk fra uni at det kan være svært altid at møde op :)
Gravatar #4 - drenriza
9. aug. 2010 10:12
Det har han da også ret i.

Om du læser det i en bog med mærket "skole bog" eller læser den samme viden over nettet, så lærer du da det samme.

Thumps up.
Gravatar #5 - Cortz
9. aug. 2010 10:14
Jeg tror at man har mulighed for at snakke med de andre studerende over nettet, som jo allerede gøre nu.
Gravatar #6 - Tukanfan
9. aug. 2010 10:15
Nyhed skrev:
Gates mener at uanset hvordan man tilegner sig sin viden, bør den anerkendes af systemet.


+1
Det kunne være rigtig godt, hvis man kunne uddanne sig andre veje end gennem de "oficielle kanaler", og få credits for det.
Hvordan det skal ske i praksis, ved jeg dog ikke.
Gravatar #7 - Hack4Crack
9. aug. 2010 10:16
jeg giver det 14 dage...
Gravatar #8 - drenriza
9. aug. 2010 10:17
#7
Ja var det ikke det man sagde om internettet?
Gravatar #9 - h8x0r
9. aug. 2010 10:20
Da capo!
Ja her kan mange med fordel lytte og lære. Desværre har mange svært ved at se de sande visionære tænkere.
Men lur mig om ikke dette også sker.
Gravatar #10 - Mort
9. aug. 2010 10:22
Folk viser generelt ikke respekt for uddannelser som ikke er foregået på et universitet. Du kan være verdensmester i datalogi, men hvis du ikke har studeret det på et universitet, så er du klacificeret som "ufaglært" og står meget ringere når du søger job eller skal forhandle løn.

Skal Bills idé kunne bruges, så skal der en kæmpe holdnings ændring til - En opgave som jeg tror bliver større end at tilbyde undervisnings materialet.
Gravatar #11 - bodhiBit
9. aug. 2010 10:27
Undskyld, men har Bill Gates overhovedet sagt noget om at man skal sidde hjemme og studere..?
Gravatar #12 - XsiX
9. aug. 2010 10:30
Bill Gates++;

Hvad jeg dog synes er meget relevant men ikke nævnt her på newz:
http://techcrunch.com/2010/08/06/bill-gates-education/ skrev:
One particular problem with the education system according to Gates is text books. Even in grade schools, they can be 300 pages for a book about math. “They’re giant, intimidating books,” he said. “I look at them and think: what on Earth is in there?“

According to Gates, our text books are three times longer than the equivalents in Asia. And yet they’re beating us in many ways with education. The problem is that these things are built by committee, and more things are simply added on top of what’s already in there.

Gates said that technology is the only way to bring education back under control and expand it.
Gravatar #13 - mathiass
9. aug. 2010 10:34
#12: Pointen om længden på tekst-bøger tangerer det latterlige. Hvis man har et sprog hvor hver tegn er et helt ord (eller i det mindste en stavelse), så er det jo klart at den samme tekst bliver kortere på det sprog end på et sprog som bruger et alfabet.
Gravatar #14 - lughorn
9. aug. 2010 10:37
drenriza (4) skrev:
Det har han da også ret i.

Om du læser det i en bog med mærket "skole bog" eller læser den samme viden over nettet, så lærer du da det samme.

Thumps up.


Det kan godt være, men på mange uddannelser kører man også en del projektorienteret undervisning. Hvad med eks. ingeniøruddannelserne? For dem bliver det da svært at komme til at stå med "fingrene i dejen"? :)
Gravatar #15 - mathiass
9. aug. 2010 10:42
Nu kender jeg en del til universitetsverdenen og jeg tror at det her giver nogle fantastiske muligheder til det forholdsvis lille mindretal som selv kan tage sig sammen til at planlægge hvad de skal lære fra bunden. Der er dog en rest på mindst 90% som BG åbentbart ikke rigtig har tænkt over.

drenriza (4) skrev:
Det har han da også ret i.

Om du læser det i en bog med mærket "skole bog" eller læser den samme viden over nettet, så lærer du da det samme.

Thumps up.

At studere et fag handler om rigtig meget andet end at læse tekst. Forståelse og anvendelse på konkrete problemer er nok nærmere det, det handler om. Den evne er der såmænd mange der opnår uden at læse (al) teksten. Jeg tror at det er tæt på 0% som ville kunne tage alle bøgerne fra et datalogistudium og pløje dem igennem for sig selv for herefter at består samtlige eksaminer.

Med hensyn til anerkendelse af opnået viden, så er der selvfølgelig nogen som skal vurdere hvad man kan. I DK er der som udgangspunkt ikke noget i vejen for at gå til eksamen uden at have fulgt den formelle undervisning. Man kunne sådan set sagtens forestille sig universiteterne udbyde eksaminer til den slags studerende.
Gravatar #16 - AvatarIsm
9. aug. 2010 10:42
Jeg kan godt give manden ret i at det koster en formue at få en universitet uddannelse både i USA, England osv. hvor der skal betales. Men det ændrer ikke her i Danmark, da det er næsten gratis. ;)
Gravatar #17 - HenrikH
9. aug. 2010 10:43
En ting er hvad man sidder og lærer af teori, men diverse tests, eksamener, laboratoriearbejde etc., vil man stadig skulle tage til universitetet i mange tilfælde.

Eller vi kan få COWI til at designe et eksamenssystem >_<

Men grupperegninger og andre situationer, hvor man skal lave noget sammen, det hjælper en del for mange. Det kan være noget mere motiverende at gøre det godt, når andre også er afhængige af en, end hvis det bare er ens eget.

Ang. længden på fag-bøger: Amerikanske forfattere af fagbøger får blandt andet penge efter hvor lang en bog er, af en eller anden grund. Derfor indeholder amerikanske fagbøger meget ofte en pæn del unødigt fyldstof. Asiatiske bøger er fri for dette (det er mange danske også), hvorfor de selvfølgelig er kortere.
At de så også er billigere, da man tager flere penge for en større bog gør jo bare at det er forbrugerne der betaler for en masse ekstra gas i bøgerne.
Gravatar #18 - Windcape
9. aug. 2010 10:43
Universitet er ikke så meget til for studier, som det at netværke.

Du kan måske uddanne dig på internettet, men du vil aldrig få et job bagefter.
Gravatar #19 - Cybermaze
9. aug. 2010 10:44
KarmicMind (11) skrev:
Undskyld, men har Bill Gates overhovedet sagt noget om at man skal sidde hjemme og studere..?


Nej, nyheden siger "over nettet", men det foregår ikke på universitetet (en skole), derfor tolker mange, at der menes hjemme. Selvfølgelig kunne det ske via uforpligtende fællesskaber i lokaler andre steder.

Det er vigtigt at huske på, at Gates udtaler sig ud fra Amerikanske tilstande, som afviger noget fra de danske. F.eks. er uddannelsesstrukturen mere broget i Danmark, en uddannelse som folkeskolelærer ligger f.eks. ikke på universitetet men på et seminarie og vores uddannelsestraditioner er også forskellige, den amerikanske tradition (Skinner, Bruner m.fl.) (som f.eks. Frankrig også anvender) er væsenligt anderledes end vores tysk inspirerede ("Frankfurter skolen", Habermas osv.).

Jeg synes også det er vigtigt at pointere, at fjernundervisning/fjernstudie IKKE er det samme, som det Gates foreslår. I første instans er der stadig tale om en uddannelse udbudt af en uddannelsesinstitution og der er stadig mulighed for sparing med underviser/studerende i et eller andet omfang. Gates forslag tangerer det danske udtryk "autodidakt", altså at man er selvlært. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, MEN det åbner op for fejlfortolkning på en anden måde, og i forbindelse med nogle uddannelser vil jeg nok mene, at der vil mangle en naturlig og nødvendig social dimension, som ikke så let lader sig erstatte.
Gravatar #20 - Windcape
9. aug. 2010 10:50
Cybermaze (19) skrev:
Det er vigtigt at huske på, at Gates udtaler sig ud fra Amerikanske tilstande, som afviger noget fra de danske.
God pointe.

Blandt andet at det koster cirka. 220.000 kr. mere om året at læse på MIT, end at læse på DTU ;)
Gravatar #21 - El_Coyote
9. aug. 2010 10:57
Hvis de i usa fandt en bedre måde at aflønne forfattere af lærebøger end den nuværende(hvor de bliver aflønnet ud fra antallet af ord), så ville det nok også blive lettere at læse det materiale - precis som i asien.
Gravatar #22 - Bean
9. aug. 2010 11:03
Det jeg synes er sværest ved at lære noget nyt, om det enten er nyt inden for matematik, eller det er programmering eller hjemmesidedesign, er at finde det relevante materiale - og få det forklaret på en sådan måde at det siver ind.

Jeg sad en gang og læste de første 90 sider i "Java for dummies" på engelsk, og jeg fik da noget basalt ud af det, men da jeg døde i mit læseri (jeg manglede vel godt 50 sider endnu) havde jeg ærligt talt ikke nogen som helst ide om hvor jeg skulle fortsætte.

Jeg synes ikke internettet har samme "klassetrin" som gymnasier og universiteter har.


Det skal dog lige nævnes at der faktisk ER steder hvor man kan uddanne sig online. På siden så som http://www.offensive-security.com/online-informati... kan man skrive sig på et kursus der introducere og udvikler ens evne i at sikkerhedsforebygge sit netværk (ved at prøve at bryde ind i det selv!).
Det koster mange penge, ja, men man får skam sine point: "“Pentesting with BackTrack” qualifies you for 40 ISC2 CPE Credits. (...)"
Gravatar #23 - onetreehell
9. aug. 2010 11:11
For i in (
HenrikH (17) skrev:
Ang. længden på fag-bøger: Amerikanske forfattere af fagbøger får blandt andet penge efter hvor lang en bog er, af en eller anden grund. Derfor indeholder amerikanske fagbøger meget ofte en pæn del unødigt fyldstof. Asiatiske bøger er fri for dette (det er mange danske også), hvorfor de selvfølgelig er kortere.
At de så også er billigere, da man tager flere penge for en større bog gør jo bare at det er forbrugerne der betaler for en masse ekstra gas i bøgerne.
,

Windcape (18) skrev:
Universitet er ikke så meget til for studier, som det at netværke.

Du kan måske uddanne dig på internettet, men du vil aldrig få et job bagefter.
)
I++;
Gravatar #24 - dman
9. aug. 2010 11:20
lughorn (14) skrev:
drenriza (4) skrev:
Det har han da også ret i.

Om du læser det i en bog med mærket "skole bog" eller læser den samme viden over nettet, så lærer du da det samme.

Thumps up.


Det kan godt være, men på mange uddannelser kører man også en del projektorienteret undervisning. Hvad med eks. ingeniøruddannelserne? For dem bliver det da svært at komme til at stå med "fingrene i dejen"? :)


True True...

Er lige blevet færdig med bachelor-delen af 'Civilingeniør i Kemi', og de sidste semesters projekter har foregået i laboratoriet.

Derudover sætter instituttet jeg studerer ved, meget fokus på gruppeorienteret projektarbejde, som bl.a. foregår ved møder og rapportskrivning i tildelte projektgrupperum. Så medmindre der bliver udviklet nogle virkelige gode konferenceredskaber (á la en hybrid af google wave og dropbox krydret med noget VoIP-skype-agtigt) så tror jeg det bliver svært at droppe universiteterne helt.
Gravatar #25 - nwinther
9. aug. 2010 11:29
Køber den ikke rigtigt. Hvorfor kan man ikke afholde VM i 100m konstant og hjemmefra? Hvorfor skal man absolut stille på på et bestemt stadion på et bestemt tidspunkt. Hvis man nu bare løber distancen hjemme på vejen og er rigtig hurtig?

Det handler vel slet og ret om at skille fårene fra bukkene - dem som har orket at tage en "rigtig" uddannelse og dem som ikke har. Der foregår stadig en mængde undervisning (af en art) på nettet. Men jeg tvivler på, at forelæsninger, gruppearbejde og fysisk tilstedeværelse uden videre kan erstattes af selvstudier, uden at det får konsekvekser.

Der vil i øvrigt være en række uddannelser, som ikke kan optrænes uden de rette fysiske faciliteter. Lægevidenskaben er et godt eksempel, men også ingenøruddannelserne vil have svært ved at udfolde sig uden de rigtige værktøjer - værktøjer som ikke bare kan opbygges derhjemme.
Gravatar #26 - mireigi
9. aug. 2010 11:31
Hvis dette bliver normen vil lande med meget lille fokus på engelsk komme bagefter over en længere periode, da de så ikke har adgang til et ligeså bredt udvalg som den engelsktalende del af verden.

El_Coyote (21) skrev:
Hvis de i usa fandt en bedre måde at aflønne forfattere af lærebøger end den nuværende(hvor de bliver aflønnet ud fra antallet af ord), så ville det nok også blive lettere at læse det materiale - precis som i asien.


Det største problem med lærebøgerne er da at de ofte er alt for teoretiske eller abstrakte. Jeg mindes i hvert fald med gru vores Database bog fra datamatiker studiet. Den var fyldt med masser af algebra og forklaringer om hvordan SQL virker, men meget få eksempler.
Gravatar #27 - lindysign
9. aug. 2010 11:37
Én ting er at viden, er til at finde på nettet, en anden ting er, hvordan man tilegner sig den og forstår at bruge den viden man har. Det kan de fleste ikke lære sig selv derhjemme.

Debat og sammenspil er jo nøgleord for en uddannelse, ikke bare teoretisk viden.

I usa bliver forfattere af lærebøger også primært betalt pr. side de skriver, så de har en interesse i at lave dem så lange og omfattende som muligt. Kig bare i en hvilken som helst boghandel og se hvor store monstre de amerikanske bøger er, i forhold til danske bøger om samme emne.

Jeg har intet imod at viden er tilgængelig, men uddannelse bør altså ske under mere sociale forhold. Man skal ikke bare tillære sig et fag, men også evnen til at samarbejde og indgå i et team.
Gravatar #28 - Jimmi Larsen
9. aug. 2010 11:38
Tja., jeg er ved at tage en Bachelor i Informations Teknologi på Trinity College (Dublin, Irland) og der har man både mulighed for at streaming og downloadning af forelæsninger, materiale osv.

Selvfølgelig er der meget gruppe/projekt orienterede dele hvor du er til stede på skolen, men det er nu meget rart at kunne snuppe en dag her og der derhjemme, når man arbejder i den anden ende af byen og har svært ved at nå frem til tiden :)
Gravatar #29 - decx
9. aug. 2010 12:52
Jeg bruger OpenCourseWare og andet via iTunes U. Selvom jeg også er tilknyttet et rigtigt universitet er det nice til at friske op samt lære nye ting. F.eks. tage en lektion eller 2 i Tysk eller et modul eller to i økonomi eller matematik.

Jeg har også set ca alle forelæsninger om astronomi og det ville jeg ikke uden OCW o.a. kilder på iTunes U.
Gravatar #30 - nbn
9. aug. 2010 13:00
Korrekt hr. gates.

Selvstudie er det bedste studie.

Men hvordan bliver man landmand ved at læse på nettet?
Gravatar #31 - Sugardad
9. aug. 2010 13:01
#1 og ofte er alene arbejde det mest effektive, især hvis man har ordentligt online hjælp

#30 farmville, at blive landmand er det letteste i dag, selv min mor er landmand
Gravatar #32 - drbravo
9. aug. 2010 15:16
Jeg har brugt youtube rigtig meget i forbindelse med mit studie.
Der findes rigtig mange videoer hvor de gennemgår for eksempel anatomi eller undersøgelse af led, samt forskellige indgreb.
Se feks:

Sådan en video, samt de andre der linker til gav mig et ret godt grundlag da jeg endelig stod i klinikken og fik lov at øve mig..
Når forelæsninger også bliver optaget og lagt tilgængelige er der en stor del af uddannelsen der kan klares når det passer en selv.
Gravatar #33 - apkat
10. aug. 2010 09:43
#32, Jeg trykkede på den i håb om det var en rickroll. Jeg blev lige læge-rolled. damn!

Jeps, nu du siger det MIT og mange andre kendte steder smækker mange forelæsninger op. Vi havde et forløb på DTU hvor vi fulgte en del af sådan noget undervisning på nettet osv. Det var faktisk ok. Men imo kan det ikke erstatte rigtig undervisning (noget ala forelæsninger på nettet osv)
Gravatar #34 - ktg
11. aug. 2010 08:53
Sugardad (31) skrev:
#1 og ofte er alene arbejde det mest effektive, især hvis man har ordentligt online hjælp
Ja, man er nok mest produktiv hvis man sidder alene med noget, men jeg vil mene at det i størstedelen af tilfældene ikke er det der faktisk efterspørges. Det handler noget mere om samarbejde, og DET er en kunst at blive god til. Prøv at lære at styrke samarbejde via kursus på nettet.

Min uddannelse er 95% gruppearbejde, og har været det fra dag ét. Der er ikke meget selvstændigt arbejde. Så efter 5 år vil jeg selv mene jeg har min erfaring (fra uddannelsens side) i at arbejde i teams, og være bedre til konfliktløsning og effektiviserer end så mange andre. Jeg er overbevist om at det vil være bedre stillet end en som "bare har siddet hjemme".
Generelt har jeg oplevet, specielt pre-uni, at dem som scorer topkaraktererne er dem som ikke fungerer helt så godt socialt, og det er klart et aspekt man skal have hensyn til, og det er sådan noget man tit godt kunne savne når man kommer i arbejde :)

Som nævnt tidligere, vil det være en fordel for dem som ikke kan følge en uddannelse pga sygdom eller andet, og det er også der jeg kan se styrken i denne idé. Jeg kender også en som har svært ved at følge klasseundervisning, og der vil dette være optimalt. Ellers vil jeg mene det kun vil kunne fungere som supplement til uddannelsen i de fleste tilfælde.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login