SXC - Woopidoo2

Open source-patientjournal på vej ind på dansk hospital

Via Version2 - , redigeret af Emil , indsendt af karga

Danske hospitaler har brugt milliarder af kroner på at udvikle og vedligeholde elektroniske patientjournaler (EPJ). Til trods for de store investeringer, så er det ofte gået galt.

På Bispebjerg Hospitals afdeling for kønssygdomme havde man indtil for 2-3 år siden et andet EPJ-system, men da det gik ned, valgte man at lede efter et nyt. Valget er faldet på et amerikansk system, udviklet af hospitalsvæsnet for krigsveteraner i USA, der er frigivet som open source.

Systemet hedder VistA og er ganske gratis at hente og benytte. Bispebjerg Hospital skal dog anvende nogle ressourcer på at tilpasse systemet til danske forhold og mere specifikt til de forhold, der gælder på afdelingen for kønssygdomme.

Hospitalet har været i gang med at tilpasse systemet siden februar og håber at have det klart i løbet af januar næste år. En af styrkerne i det amerikanske system er, at det, med dets modulære opbygning, er meget fleksibelt.

Gå til bund
Gravatar

#1 ssboisen 21. aug. 2008 12:11

EPJ er en farce, et grimt eksempel på overdreven kompliceret software med en alt for generisk og abstrakt arkitektur.

Så det er godt at høre at der er alternativer på vej, og at de er opensource gør det jo bare så meget bedre - håber bare det er ordentligt gennemtestet så det ikke er en sikkerhedsbombe.
Gravatar

#2 JesperZ 21. aug. 2008 12:16

#1 Ja vi kan jo ikke have at dine patientinformationer om kønssygdomme bliver lækket ;)
Tak fordi du læste min signatur :)
Gravatar

#3 DStruct 21. aug. 2008 12:30

Sikke et opfindsomt navn, er det lavet af MicrosofT ? .. evt. ejet af en BilL GateS :P
Buy land. They've stopped making it
Gravatar

#4 andes 21. aug. 2008 12:31

Jeg ved ikke hvor ofte det sker at det offentlige går ind og ligefrem investerer i open source-udvikling, men det lyder da som om Bisbebjerg har forstået hvad det handler om her. Man må håve at deres erfaringer bliver givet videre så den tendens kan brede sig. Tænk hvis hele Danmarks IT-infrastruktur en dag var open source, og enhver havde mulighed for at foreslå forbedringer ...
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#5 Anders Lund 21. aug. 2008 12:42

#3 Prøv at søge på det - så vil du se at dem der laver VistA faktisk blev ret sure over at Microsoft brugte "Vista" til deres Windows.

Fandt noget her: [url=www.vnunet.com/vnunet/news/2140739/windows-vista-angers-open]Windows Vista angers open source project [/url]
Gravatar

#6 ssboisen 21. aug. 2008 12:44

præcis #2 xD
Gravatar

#7 andes 21. aug. 2008 12:46

5 skrev:
Fandt noget her: [url=www.vnunet.com/vnunet/news/2140739/windows-vista-angers-open]Windows Vista angers open source project [/url]

*Klapper #5 på skulderen* Prøv den her, min ven: http://www.vnunet.com/vnunet/news/2140739/windows-vista-angers-open
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#8 mazing 21. aug. 2008 12:50

Jeg klapper i mine smaa haender..

Glaeder mig i hvert fald til at se resultatet, da det er rigtig sjaeldent vi ser den her slags i danmark. Vi har noget closed source EPJ paa mit arbejde som er webbaseret - ens for baade EPJ systemet men ogsaa resten af de special-programmer der er lavet til mit arbejde er, at de alle sammen er noget semi-skrammel fordi det kodes af en flok programmoerer med skyklapper paa, saa lortet f.eks. gaar i stykker naar man forsoeger at bruge IE7 og du kan helt glemme Firefox.

Naar systemerne er saa broken paa browserstadiet skal man nok ikke regne med at resten af systemet (sikkerheden!) er noget at raabe hurra for :)
Gravatar

#9 Fru Nielsen 21. aug. 2008 13:08

Er der nogen der ved, om dette nye vidundersystem kan arbejde sammen med GS (sygehusenes fælles registreringssystem)?
Gravatar

#10 zin 21. aug. 2008 13:10

#9: Hvis det er et OpenSource-datahåndteringssystem kan det logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data.
Din fritid har kun en værdi hvis du ville bruge den på noget fornuftigt i forvejen.
Gravatar

#11 spiner 21. aug. 2008 15:52

YIKES!!! Det er tilsyneladende kodet i M (MUMPS). *Løber skrigende bort*

Jeg har engang, for en del år siden efterhånden, i en kort periode, kodet i M og jeg skulle hilse og sige, at det hører til blandt verdens værste programmeringssprog. EVER!

Nu sidder du nok og tænker "smag og behag" osv.
FORKERT! Dette sprog er objektivt umuligt. Punktum :-)

Nu er jeg normalt ikke en gambler, men i dette tilfælde vil jeg gerne smide 100 kr. at projektet bliver en fiasko. Det til trods for at jeg synes at idéen lyder god...
Gravatar

#12 neoneye 21. aug. 2008 15:59

#11, hmm. det gør jo denne nyhed til bad news.
se mit grafik program til mac, http://toolboxapp.com/
Gravatar

#13 arne_v 21. aug. 2008 16:44

http://en.wikipedia.org/wiki/Veterans_Health_Infor...

Ifølge dette så er det ikke open source men derimod public domain.

Ja - det ser ud til at være skrevet i MUMPS. Ikke specielt overraskende da MUMPS er meget udbredt i sundhedssektoren i USA og projektet går helt tilbage til 1985 (MUMPS er old gammelt - Wikipedia siger 1966-67).

http://en.wikipedia.org/wiki/MUMPS viser en lille smule syntax.

Det lyder som om der kan vælges mellem InterSystems Cache og en der kommer med en MUMPS implementation GT.M som database. Heller ikke ligefrem de meste udbredte databaser i Danmark.

Interessant tiltag. Men altsaa ikke hverken open source eller specielt nyt.

Formentligt er det bundsolidt når det har været brugt i over 20 år. Men jeg kan se nogle gevaldige problemer med at skaffe ressourcer til at arbejde med det.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#14 spiner 21. aug. 2008 16:46

Jeg fortsætter lige min egen #11:

Jeg var lige nysgerrig efter at se sourcen. Jeg kunne jo have kommet til at være lidt for barsk i min fordømmelse af MUMPS ovenfor.

Derfor downloadede jeg sourcen. Sjovt nok er den pakket ind i en password-beskyttet zip-fil. Hvornår har du sidst set det på et sourceforge-projekt? FAIL!

Man tænker: Der må da være et password et sted?
Jo, ganske rigtigt, der er et password. Det er begravet dybt inde i EULA'en i en readme-fil, for at få dig til at læse EULA'en, som de endda selv skriver. DOUBLE FAIL!

Godt så. Nu har jeg sourcen. Jeg åbner en tilfældig fil og det er præcis som jeg husker det: Aldeles afskyeligt!

Se selv dette korte udklip (hele filen ser sådan ud):

Edit: wikipedia har et bedre eksempel på hvordan det ser ud (se Sample Programs afsnittet). Tak #13.

EPIC FAIL! :-)

Jeg siger held og lykke til de programmører, der skal rette det til...
Gravatar

#15 andes 21. aug. 2008 16:50

#14
WTF? Hvis det er en joke har du dårlig humor. Hvis ikke .. o.O!
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#16 Borg[One] 21. aug. 2008 21:45

10 skrev:
#9: Hvis det er et OpenSource-datahåndteringssystem kan det logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data.


Øhhh. Hvad er det for noget ævl?

OpenSource er jo et spørgsmål om de vilkår der følger med brug af koden at gøre, ikke hvad koden kan gøre.

Et vilkårligt "datahåndteringssytem" (what-ever that is), kan vel logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data - uanset de vilkår koden må benyttes under...

Det der lidt undrer mig er, at jeg troede sådan set Bispebjerg var underlagt Region Hovedstadens eksisterende EPJ-system, hvilket gør en sær-implementering af noget journal-håndtering til en lille enhed som håndtere 150-200 mennesker om året, lettere urentabelt.

Er der nogen der kan kaste et lys over det for mig?!?? :o)
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#17 arne_v 21. aug. 2008 22:54

#16

Jeg tror at han mener at hvis deres yndlings database mangler, så kan de bare modificere source code til at understøtte deres foretrukne database.

Og hvis det var en PHP eller ASP.NET app, så var det jo også en mulighed.

I det givne setup er det umuligt.

Det vil kræve stor MUMPS ekspertise. Det vil kræve en MUMPS database driver (eller hvad sådan en nu hedder i på MUMPS'sk). Og der er lige den detalje at MUMPS ikke bruger relations databaser.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#18 lorenzen 22. aug. 2008 06:00

Findes der vitterligt MUMPS udviklere i dk, eller nød til at købe det udenlands?

Og hvem ville dog gide at fange sig selv i det sprog, tænk hvis man sat fast.
Gravatar

#19 andes 22. aug. 2008 07:09

16 skrev:
Et vilkårligt "datahåndteringssytem" (what-ever that is), kan vel logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data - uanset de vilkår koden må benyttes under...

Hvad er det dog for noget meningsløst lort-med-klumper-i at lukke ud? Hvis jeg har lavet program på en milliard kodelinjer som du kun har binaries af, og jeg har slettet koden, hvordan vil du tilpasse det? Så, eh, nej, naturligvis kan man ikke det, ligesom man heller ikke kan hvis leverandøren bare nægter dig adgang til koden. Det er jo netop problemet med closed source. Det ved enhver idiot da.

Jeg ønsker Bispebjerg Hospital alt held og lykke med deres projekt, selvom det er lidt synd at det er skrevet i et så obskurt sprog.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#20 kr00z0r 22. aug. 2008 08:18

Jeg var til jobsamtale i et firma der skulle udvikle nogen EPJ for ca. 10 år siden. Utroligt at det kan være så svært. De virkede nu heller ikke særligt entusiastiske, nærmere opgivende ved tanken.
Gravatar

#21 lorenzen 22. aug. 2008 08:40

Alle dem som basher EPJ systemer, hvor mange af jer har arbejdet med en moderne og uptodate løsning?

Og ikke mindst er i klar over hvor meget et sådan system skal omfange?

Virker lidt som om at folk tror blindt på pressen, når de kalder alt en fiasko fordi de kan finde en overlæge der er utilfreds med login tiden i EPJ. Pressen ser så bort fra at det ikke er login i EPJ der tager tid, men det rent faktisk er hele hans windows logon procedure han brokker sig over. Meget af den kritik der har været, har intet med EPJ platformene at gøre, men kultur og uvidenhed.

Og pressen ved sgu ikke noget bedre end at kalde offentlige projekter for spild af penge og fiasko, og klart der blev brændt mange pende af i starten, men feature scopet er også blevet udvidet meget siden der.
Gravatar

#22 Fru Nielsen 22. aug. 2008 13:36

ad # 21:

Tjah, det kommer an på, hvad du mener med 'arbejdet med' - jeg har aldrig nærmet mig noget der bare ligner programmering, men jeg har dagligt fornøjelsen af både GS ('open' som den seneste version hedder), OPUS, WebRis, ICE og hvad de ellers hedder alle sammen.
At en overlæge brokker sig over login-tiden må skyldes ren og skær frustration over i det hele taget at skulle logge in og lave administrativt arbejde - det er jo i bund og grund ikke dét vedkommende er uddannet til - for det er ikke lægerne, der bruger mest tid på eller med EPJ (som i øvrigt er et stærkt misvisende begreb; vi har aldrig brugt så meget papir som vi gør efter at OPUS er kommet til!!!) det er sygeplejesekretærer (undskyld!), lægesekretærer, og alt det administrative personale for hospitalernes interne drift. Men det ser selvfølgelig bedre ud på avisernes forside, hvis det er en overlæge der beklager sig, end hvis det er en sekretær. At det så er sidstnævnte der virkelig har fletningerne i postkassen og problemerne inde på livet, det er en sådan en kedelig, faktuel detalje som ikke interesserer nogen.
Og det kan godt være, at det er et helvedes besvær at lave et system der kan det hele - eller som i det allermindste kan arbejde sammen med andre systemer - men det ville eddermame gøre mange ting lettere, hurtigere og mere fejlsikre. Og hvis man ikke vil ha' på hattepulden, når tingene ikke fungerer, så skulle man måske lade være med at råbe 'Heureka' hver gang man leverer (endnu) en lappeløsning!

Venligst - en weekendtrængende lægesekretær :D
Gravatar

#23 arne_v 22. aug. 2008 14:38

#19

Man kan naturligvis ikke tilrette kode som man kun har i binary.

Og det er yderst relevant hvis vi snakker kontor pakke eller lignende.

Men det er komplet ligegyldigt for systemer som EPJ. Det er ikke "plastic wrapped" software.

Der vil være source code tilstede som både kan og vil blive tilrettet.

Uanset om det er open source eller closed source.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#24 andes 22. aug. 2008 15:53

23 skrev:
Der vil være source code tilstede som både kan og vil blive tilrettet.

Vil det ikke typisk være omfattet af royalties el.lign.? Hvorom alting er, er jeg ret sikker på at det er nemmere/billigere under en open source-licens.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#25 arne_v 22. aug. 2008 16:17

#24

Royalties for hvad ? Vi snakker om funktionalitet der mangler d.v.s. ikke eksisterer endnu.

Man har noget kode (open source eller closed source), man har et gap mellem current functionality og requirements, man estimerer hvor mange timer det vil tage at tilføje den manglende funcktionalitet og så ganger man med en time sats.

Ingen royalties.

Og jeg har også svært ved at se hvorfor der skulle bruges færre timer eller lavere time sats fordi det er open source.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#26 andes 22. aug. 2008 16:31

#25
Den ophavsrets-beskyttede kode som du får adgang til at videreudvikle. Det må da være fristende for leverandøren at lægge et krav om betaling på hver gang du patcher din kopi af koden og gendistribuerer den til de systemer der bruger den.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#27 arne_v 22. aug. 2008 16:47

#26

Så får de aldrig solgt systemet. Kunden betaler et eller andet sted mellem 750 og 1500 kroner i timen for de rettelser der skal laves. Men at forlange et gebyr for hver tilretning oveni timeprisen for et system som er mere tilrettelser end standard får man ikke kunderne til at betale.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#28 Borg[One] 22. aug. 2008 22:19

#17 jeg tror du har ret, undrer mig bare over statementet...

#19
Det er fair nok, at du ikke kender noget til store enterprise-systemer, som EPJ - men måske du skulle skrue en anelse ned for charmen, når du bevæger dig ud på tynd is, og måske endda læse nøje hvad det er der bliver skrevet, før du basher...

Uanset hvilke vilkår der følger et system, kan det vel tilpasses så det passer til kundens behov - om det er open eller closed er ligegyldigt, det er alene et spørgsmål om hvem der skal have pengene.

Som oftest er der ikke økonomisk den store forskel på Open eller closed source - det der koster ved udvikling af et specifikt produkt, er programmeringstimerne - og selvom mange tilsyneladene tror det, så er fastansatte programmøre ikke gratis. Hertil skal det måske knyttes at sygehus-væsenet i Region Hovedstaden slet ingen programmøre har ansat, så det er timer der skal indkøbes fra nogle af de store udviklingshuse.

EPJ er, afaik, et Acure-system - der består af forskellige teknologier.
Jeg ved noget af det er java, og jeg tror måske også der er noget .NET ind over, uden at være sikker.
Umiddelbart lyder det totalt grotesk at smide energi ind i denne her opgave, uanset hvilke vilkår der følger det system de har fundet - men det kan jo være fordi man langt fra sidder med alt viden omkring EPJ og det nye syste...
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#29 arne_v 22. aug. 2008 22:53

#28

Ikke "et" men "bl.a." !

http://ing.dk/artikel/67013?highlight=Systematic+S...

Tre platforme er valgt

Der kan komme endnu flere forskellige it-platforme på de danske sygehuse, selv om regionerne dermed risikerer at spilde skattekroner. I forvejen har de mange forskellige valg af leverandører til elektroniske patientjournaler (EPJ) kostet skatteyderne fem mia. kr.

Fyn har allerede valgt platform og arkitektur fra WM-data, Århus fra Systematic Software Engineering og Hovedstadens Sygehusfællesskab fra den italienske leverandør Gesi. Region Sjælland forventer at gå i udbud med en EPJ-platform til næste år. I dag er CSC Scandihealth en dominerende leverandør i regionen, og derfor er et valg af platform fra Scandihealths samarbejdspartner, Oracle, sandsynlig. Det vil introducere en fjerde EPJ-platform i Danmark.

»Det kunne være nærliggende at vælge platform fra Scandihealth, men det er ikke afklaret endnu,« siger Michael Werchmeister.

Også Region Nordjylland står foran et udbud, så det kan ende med, at samtlige fem regioner har hver sin platform, når strukturreformen afskaffer amterne i 2007. Desuden er Region Midtjylland og Region Syddanmark ved at udpege, hvilken af de eksisterende platforme der skal overleve. Det er så vanskelig, at det også her kan ende med en helt ny leverandør.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#30 andes 23. aug. 2008 01:05

28 skrev:

Det er fair nok, at du ikke kender noget til store enterprise-systemer, som EPJ - men måske du skulle skrue en anelse ned for charmen, når du bevæger dig ud på tynd is, og måske endda læse nøje hvad det er der bliver skrevet, før du basher...

Hvad i alverden tåger du dog om? Prøv at læse indlæggende før du bevæger dig ud i at svare på dem, lille ven. Mit kendskab til EPJ er da hamrende irrelevant for dit latterlige udsagn om at et vilkårligt system kan tilpasses uanset hvilke vilkår koden findes under - det er jo lodret løgn, som jeg allerede viste i #19, uanset hvad jeg så personligt måtte kende eller ikke kende til særtilfældet EPJ. Skru du selv din charme op et vist sted.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#31 thj01 23. aug. 2008 09:44

Jeg synes det er uheldigt at det er programmeret i et "lorte sprog"

men jeg er da lidt fascineret af at de inden for ½ år regner med at have et fuldt ud fungerende system.

Hvis de så oven i købet vælger at få sproget til at arbejde sammen med frit dokumentformat til kommunikationen (f.eks odf), så vil det jo være muligt om x antal år at få et nyt projekt til at kunne hente informationerne der.
"Things only seem complicated if you don't know what you are doing. "
Gravatar

#32 Borg[One] 23. aug. 2008 23:14

#30 Du læser stadig ikke hvad der står i de forskellige indlæg - dit kendskab til EPJ er temmelig irrelevant, men det er dit kendskab til enterprise systemer generelt og din ubehagelige måde at svarer på ikke.

lad os så lige tage den igen:

"#10" skrev:
#9: Hvis det er et OpenSource-datahåndteringssystem kan det logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data.


...og hertil svarer jeg:
"#16" skrev:
OpenSource er jo et spørgsmål om de vilkår der følger med brug af koden at gøre, ikke hvad koden kan gøre.


Jeg svarer sådan fordi, når vi har med store systemer at gøre, som EPJ må siges at være, er det ikke ligesom når du går ud og køber en Officepakke - der er helt andre vilkår med.
#10's indlæg giver ingen mening, netop fordi du med et lukket såvel som et åbent system, kan ændre på det - det er alene et sprøgsmål om HVEM der må ændre det....eller som jeg siger koden kan det du vil have den til - Open/closed source er alene de vilkår koden er pålagt.

Et eksempel er WebSphere Application Server, der er IBM's closed source enterprise java server. Samtlige klasser ligger i en stand, så du kan læse i dem...med kommentarer og det hele uden problemer, så hvis en klasse ikke går det du har brug for, kan det lade sig gøre at overloade.

Anyhow, din venlige reaktion, på noget som det sidenhen viser sig, du ikke aner noget om er:

Hvad er det dog for noget meningsløst lort-med-klumper-i at lukke ud? ...
Det ved enhver idiot da.


Den gode tone i dit indlæg er jo slående, særligt når man tænker på den tynde is du kravler rundt på...

Hvis jeg har lavet program på en milliard kodelinjer som du kun har binaries af, og jeg har slettet koden, hvordan vil du tilpasse det? Så, eh, nej, naturligvis kan man ikke det, ligesom man heller ikke kan hvis leverandøren bare nægter dig adgang til koden. Det er jo netop problemet med closed source.


Du har ikke læst (eller også har du bare ikke forstået) mit indlæg - læs det venligst igen, forstår du det stadig ikke, er dyu velkommen til at spørge ind...det kunne jo være du kunne lære noget!

Nå - men, dine sure indlæg fortsætter jo:
Hvad i alverden tåger du dog om? Prøv at læse indlæggende før du bevæger dig ud i at svare på dem, lille ven.

...kunne være rart at droppe den sure tone...
Mit kendskab til EPJ er da hamrende irrelevant for dit latterlige udsagn

Erindre ikke at jeg har sat krav om dit kendskab til EPJ - jeg sætter spørgsmålstegn ved, om du kender noget som helst til større systemer, eller om din viden er begrænset til desktop-applikationer...
Ikke at der er noget galt i det, men man skal måske bare være en anelse mere ydmyg i sine indlæg...
om at et vilkårligt system kan tilpasses uanset hvilke vilkår koden findes under - det er jo lodret løgn, som jeg allerede viste i #19,

Nejnej - #19 brugte du jo til at gøre opmærksom på du ikke kendte noget til de forhold man udvikler større systemer under, og i #30 gør du så opmærksom på, at du heller ikke har forstået det budskab som arne_v prøver at overlever til dig.

Desuden viser du tydligt, at du ike har forstået mit allerførste indlæg, altså at der er forskel på hvad kode kan, og på hvilke forhold en kode kan blive brugt under.

uanset hvad jeg så personligt måtte kende eller ikke kende til særtilfældet EPJ. Skru du selv din charme op et vist sted.

Jeg tror ikke EPJ er et særtlifælde, det er bare et større system end hvad du er vant til at bugsere med, og derfor har det nogle andre kår. Det kan du så bashe mig for...eller du kan prøve at dæmpe dig lidt, og læse tråden igen...det kunne jo være du lærte noget.
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#33 andes 24. aug. 2008 10:51

32 skrev:
Du har ikke læst (eller også har du bare ikke forstået) mit indlæg - læs det venligst igen, forstår du det stadig ikke, er dyu velkommen til at spørge ind...det kunne jo være du kunne lære noget!


Jeg har læst dit indlæg igen, og der står stadig:

16 skrev:
Øhhh. Hvad er det for noget ævl? [...] Et vilkårligt "datahåndteringssytem" (what-ever that is), kan vel logisk set tilpasses til at kunne håndtere alle former for data - uanset de vilkår koden må benyttes under...


Hvilket sjovt nok stadig ikke passer, uanset hvor meget du kører rundt i det, og uanset hvor meget du taler om at jeg 'kravler rundt på tynd is' når du allerede selv er druknet. En licens er en licens, uanset hvilket størrelse koden har.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#34 Borg[One] 24. aug. 2008 12:38

#33
Hvilket sjovt nok stadig ikke passer, uanset hvor meget du kører rundt i det, og uanset hvor du taler om at jeg 'kravler rundt på tynd is' når du allerede selv er druknet. En licens er en licens, uanset hvilket størrelse koden har.


*suk* ZiN snakker om principper.
Det han skriver er, at principielt kan et OpenSource "datahåndterings"-system tilpasset til at håndtere en vilkårlig datatype, hvilket han har helt ret i.
Mit modargument er blot, at principielt kan et closed source "datahåndterings"-system også tilpasses så det kan håndtere en vilkårligt datatype.
Den eneste forskel på om det er open eller closed source er jo HVEM der skal ændre/tilføje noget i kildekoden.
Hvis det er Open Source, kan man få leverandøren eller egne programmøre til at ændre det, hvis det er closed, skal man sandsynligvis have fat i leverandøren - men det ændre ikke på, at principielt kan et open såvel som et closed source system det samme.

Licens eller ej, det er alene et spørgsmål om størrelsen hos den kunde vi taler om.

Som oftest er der 4 store forskelle på de små systemer/installationer og de store.
1. Skalering
2. Stabilitet
3. Fleksibilitet
4. Support

Som leverandør af et system med en licens på 250k/årlig fungere det ikke, at man holder alting meget tæt ind til kroppen, på samme måde som vi ser i f.eks. mange MS-systemer. Ofte sker der kommunikation mellem de store kunder og de labs der udvikler/tester systemerne - kommunikationen er både omkring fejlsøgning/stabilisering af systemerne, men også omkring nye krav/behov i produktet.

Der er meget stor forskel på tilgangen til produktet, når vi kigger på eks. desktop applikationer og på de store enterprise applikationer.
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#35 andes 24. aug. 2008 14:53

34 skrev:
Den eneste forskel på om det er open eller closed source er jo HVEM der skal ændre/tilføje noget i kildekoden.

Du skulle ikke hovere så meget over "enterprise-systemer", for du har tydeligvis aldrig selv arbejde med den slags systemer. Hvem har du tænkt dig skulle ændre/tilføje noget til kildekoden når leverandøren går fallit og den lukkede kildekode går tabt eller bliver overført til en kreditor der ikke vil give dig adgang til den? Så sidder din virksomhed tilbage med en masse data gemt i et 'legacy'-system, og så er dine 'principielle muligheder' ikke meget værd.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#36 arne_v 24. aug. 2008 16:06

#35

Alle der har arbejdet med den slags systemer ved da, at der typisk bliver deponeret source code i Escrow.
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short; but in setting our aim too low, and achieving our mark.
Gravatar

#37 andes 24. aug. 2008 16:15

36 skrev:
Alle der har arbejdet med den slags systemer ved da, at der typisk bliver deponeret source code i Escrow.

[citation needed]
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#38 Borg[One] 24. aug. 2008 19:24

#35 ROTFL - grasping for straws?!??
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#39 andes 24. aug. 2008 20:04

38 skrev:
#35 ROTFL - grasping for straws?!??

Eh, nej, det har sådan set været pointen fra starten af, lille ven, som du også ville vide hvis du forstod #19.

19 skrev:
Hvis jeg har lavet program på en milliard kodelinjer som du kun har binaries af, og jeg har slettet koden, hvordan vil du tilpasse det?


35 skrev:
Hvem har du tænkt dig skulle ændre/tilføje noget til kildekoden når leverandøren går fallit og den lukkede kildekode går tabt eller bliver overført til en kreditor der ikke vil give dig adgang til den?
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#40 Borg[One] 24. aug. 2008 20:26

#39 Okay.
Jeg har forsøgt at forklare mig en hel del gange, jeg har forsøgt at forklare mig temmelig pædagogisk, og jeg synes jeg generelt har holdt en temmelig sober tone, specielt når jeg kigger på hvad jeg er blevet mødt af fra din side.

Hvis du ikke havde haft så travlt med at bashe, og komme med mystiske selvopfundene scenarier, så kunne du faktisk have lært lidt, om nogle af de forhold større systemer eksistere under.

Fair nok, det er ikke alle der er herinde for at udvide deres horisont, men jeg synes faktisk diskussion har været temmelig meget spild af min tid.
Dels fordi jeg ikke har fået noget som helst ud af det...altså hvis vi lige ser bort fra en hel del ubehagelige udsagn - men også fordi jeg synes det er ærgeligt at du ar langt mere fokus på at få ret, uanset hvor tåbelig den ret er, end du har på at lære noget, eller spørge ind til noget.

Det her er mit sidste indlæg i denne her tråd (medmindre der kommer noget sagligt interessant - hvilket jeg efterhånden tvivler på vil komme fra din side).

For at sætte tingene i perspektiv, har jeg arbejdet med store IBM-systemer de sidste 8 år, jeg har deltaget i en del projekter, der har spændt fra småting til under 50k, til det største der var estimeret til 1½ millard.
Hvad din baggrund er, kan jeg kun gisne om - men hvis jeg kigger på dine formuleringer, og dine pointer - vil mit bud være, at du enten arbejder som supporter, eller stadig er under uddannelse.
Jeg siger ikke, at jeg pr definition har ret - der vil helt sikkert være diskussioner hvor du vil være mig overlegen...men du har ikke overbevist mig om, at det her er en af dem...sorry.
www.linkfighter.com - Fight for your right to be assimilated into the web
Gravatar

#41 andes 24. aug. 2008 20:44

40 skrev:
Fair nok, det er ikke alle der er herinde for at udvide deres horisont, men jeg synes faktisk diskussion har været temmelig meget spild af min tid.

Fint, så er vi da enige om noget.

Det er ikke et ukendt scenarie at sidde tilbage på et legacy-system, uanset hvilke påstande du og arne_v kan hive op af posen, ligesom det heller ikke er ukendt at en leverandør tager urimeligt høje priser for at foretage en bestilt ændring i et stykke software - altså, for pokker, det siger jo sig selv - gennemsnitsprisen for en ydelse fra et monopol vil altid være højere end prisen fra et firma der er nødt til at tage konkurrencedygtige satser.
Windows er kun et operativsystem hvis du er homo
Gravatar

#42 zin 6. sep. 2008 13:13

#34:
34 skrev:
Mit modargument er blot, at principielt kan et closed source "datahåndterings"-system også tilpasses så det kan håndtere en vilkårligt datatype.

Hvis ellers systemet tillader det, ja. Hvis designeren kun har ladet systemet håndtere DateTime f.eks. og man ikke på konventionel vis kan komme ind og ændre sagt variabel til noget andet kan det være meget svært - hvorimod et OpenSource system jo ikke er noget problem - gå ind, fix det, skriv en note om at du har tilpasset dette og dette for at få det hele til at passe, og done. :-)
For slet ikke at snakke om at sådanne systemer ofte har masser af metoder i koden som jo behandler disse variabler - i et closed source system ville du skulle bede producenten tilpasse systemet, hvorimod i OpenSource kan du gøre det selv.

Den eneste forskel er, hvor du ligger ansvaret. Nogle gange (host, KoMmuneData, IBM, host) er det ikke nødvendigvis en god ide at ligge ansvaret andre steder end hos dig selv. Andre gange er det.
Din fritid har kun en værdi hvis du ville bruge den på noget fornuftigt i forvejen.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login