Backup

0 produkt

Der findes næppe nogen, der kan sige, de ikke har brug for at foretage backup.

Hvordan laver man backup?

Backup foretages på flere måder alt efter hvilken computer, du har.

På Windows er det muligt at få en række programmer, der kan lave fuld og "incremental" backups af computeren samt filer, både til netværksdiske, intern diske og eksterne diske – alt efter hvilket program der bruges. Der findes en lang række backup løsninger, der både kan købes men ofte også nogle, der følger med selve maskinen, man har købt. Windows har også mulighed for en rigtig god backup samt "system restore", så hele computeren kan genskabes ved et par klik og nogle timers ventetid.

På Mac kan man benytte programmet Time Machine, der kan arbejde sammen med enten en netværksharddisk, en lokal harddisk i computeren eller en harddisk tilsluttet via USB, firewire eller Thunderbolt. Det er også muligt med Time Machine at benytte en ”Time Capsule”, som er en kombineret wireless router og harddisk – disse fås i forskellige størrelser, og virker med flere Mac-computere på én gang.

Hvad er online backup?

En langsomt men mere populær måde at foretage backup på foregår online, dvs. via internettet. Online backup foregår ved, at man på sin computer har et program installeret, der står for at lave selve backup-funktionen i samarbejde med internetservere, eller man har en boks, der kan lave backup online af en allerede eksisterende backup, der ligger på netværket.

Online backup har nogle oplagte fordele. For det første kræver det ikke fysisk plads i form af en harddisk, bånd eller DVD’er, det kræver ikke plads på din lokale harddisk, og det kan ikke forsvinde i en ildebrand eller ved at blive stjålet.

Samtidig har Online backup også nogle klare ulemper. Uden internet-adgang er der ikke mulighed for hverken at foretage backup eller hente en gammel backup. Samtidig kan online backup optage meget båndbredde, og det kan have indflydelse på afvikling af streamingtjenester som Netflix og Spotify eller blot den almindelige internet-oplevelse – specielt hvis der skal foretages backup af mange gigabytes af gangen.

Samtidig, hvis man vil lave backup af mange filer eller af en større harddisk online, kan der blive problemer med at købe nok plads til backup. Typisk har en online backup service 100 eller 200 gigabyte sammen med pakken, man køber adgang til – og her kan ekstra gigabytes koster endnu mere for hver måned. Og hvis der er én ting, der er sikkert, så er det, at man næsten altid har brug for mere plads – igen og igen.

Det kan anbefales at online backup kun udføres på de helt vitale dele af ens computer, det vil sige dokumenterne, skrivebordet, arbejde og indstillinger. Derudover også private billeder og videoer. Undlad at foretage backup af programmer, undtagen måske programnøglerne – da programmer næsten altid kan hentes ned igen.

Hvad er backup-rutiner?

Det er vigtigt at få nogle gode backuprutiner. Selv hvis systemet man sidder på får en automatisk backup hver time (f.eks. igennem TimeMachine på mac), er det nødvendigt at tage stilling til, hvordan backup-dataen gemmes og opbevares. Selvom det kan virke ligegyldigt i et hjemmemiljø, så vil feriebillederne, der ligger på computeren, og gemmes på en ekstern harddisk som backup, begge forsvinde i tilfælde af brand eller indbrud.

En god rutine er en, der passer ind i den dagligdag, man har som ejer af backup-dataen. Det er ikke nødvendigt at køre en backup til en bankboks hver uge, hvis det ikke passer ind i programmet i dagligdagen. Men overvej om backups ikke skal gemmes ved venner og familie et par gange om året – bare for at have dataen i tilfælde af noget går galt. 

Hvad er backup?

Det er vigtigt at pointere, at det ikke nødvendigvis er en særlig god backup-strategi, hvis man bruger onlineprogrammer som Dropbox og iCloud til at gemme filer i. Backup kræver, at man har en reel mulighed for altid at tilbageskaffe filer fra et bestemt tidspunkt, der også er muligt at genskabe på computeren, den blev lavet fra. Dropbox er ikke beregnet til denne type backup – selvom den kan virke som en udmærket backup-løsning. Den kan virke sammen med en, men den må ikke stå alene som backup.