Grafen laver "is" ved stuetemperatur
Billede: University of Ulm

Grafen laver "is" ved stuetemperatur

27. mar. 2015 10:31Vand kan have en række egenskaber, der bestemmes af faktorer som temperatur, tryk eller mængden af vand tilstede.

Ved at placere vand mellem to lag af grafen, har forskere skabt en ny struktur i vand, der minder om is, men dannes ved stuetemperatur. Is danner en krystalstruktur, der typisk vokser som en tredimensional pyramide. Ved at fange vandet mellem to lag af grafen, dannes en 2D krystalstruktur, hvor hvert vandmolekyle binder sig til fire nabomolekyler i en 90 graders vinkel.

Dette gør, at vandet danner en meget ensartet gitterstruktur, der er meget forskellig fra almindelig is. Opdagelsen kan give indsigt i, hvordan vand opfører sig i forbindelse med hydrofobiske overflader.

Smartphone med foldbar skærm kan komme næste år
Billede: Samsung

Smartphone med foldbar skærm kan komme næste år

25. mar. 2015 16:13De første smartphones der anvender skærme, som er bøjede, har været ude et stykke tid, senest med blandt andet Samsung Galaxy S6 Edge. Skærme som helt kan foldes sammen, har der været talt om længe, men til næste år kan det blive en realitet.

Der har af flere omgange været fremvist prototyper på foldbare skærme, men hos Samsung Display mener de, at det vil være muligt at udnytte teknologien kommercielt i 2016.

Hvordan en smartphone med foldbar skærm vil se ud, er endnu ikke helt sikkert. Et bud er en telefon, der fungerer som en bog, hvor den foldes i midten. Skal den kunne 'rulles' sammen kræver det, at også resten af elektronikken er foldbar.

Alle de store browsere fik tæsk ved hackerkonkurrence

23. mar. 2015 10:48Til den årlige hackerkonference CanSecWest, afholdes traditionen tro Pwn2Own hackerkonkurrencen, hvor specielt browsere er i skudlinjen for store pengepræmier, sponsoreret af browserproducenterne selv.

I alt blev der udbetalt 442.000 dollars for 21 kritiske sikkerhedshuller i de fire store browsere Chrome, Internet Explorer 11, Firefox og Safari, hvoraf 225.000 dollars gik til en enkelt person.

Jung Hoon Lee, også kaldet Lokihardt, startede med at vinde 75.000 dollars for at bryde sikkerheden i Chrome og komme ud af dens sandbox, for derefter at øge sine systemprivilegier til fuld systemadgang hvilket gav 25.000 dollars yderligere. Eftersom hacket også virkede på sidste nye betaversion af Chrome, fik Lokihardt 10.000 dollars yderligere.

Herefter hackede Lokihardt 64-bit versionen af Internet Explorer 11 og fik læse/skrive adgang til systemet. For dette hack tjente Lokihardt 65.000 dollars, men han havde mere at byde på. Således hackede han også Safari, hvor det lykkedes ham at komme ud af dens sandbox, hvilket indbragte Lokihardt 50.000 dollars.

Finalist: Mars One er svindel og humbug

23. mar. 2015 08:35Mars One er en non-profit organisation hvis mål er at lande de første mennesker på Mars i år 2020 i en envejs mission. I følge organisationen selv har mindst 200.000 personer vist interesse i projektet.

Men nu bryder Joseph Roche, der er blandt de 100 finalister udtaget til missionen tavsheden omkring projektet og siger nu, at Mars One ikke er andet end svindel og humbug.

Joseph Roche, der er adjunkt ved Trinity College School of Education, og har en ph.d.-grader i både fysik og astrofysik, udfyldte for et par år siden blanketten til Mars One projektet af ren og skær nysgerrighed og fandt sig sidenhen blandt de 100 finalister.

Roche har dog med tiden fundet flere ting ved projektet, der sår stærk tvivl om hvorvidt projektet faktisk er ægte. Først var der selve antallet af ansøgere. I stedet for de 200.000, som organisationen hævder har vist interesse, er tallet i følge Roche i virkeligheden kun 2,761. Dernæst er der det faktum, at mange der er på listen har betalt for at komme på listen, noget der bekymre Roche en del, samt det faktum, at organisationen har bedt samtlige folk blandt de 100 finalister om og donere alt hvad de kan til projektet gennem gæsteoptræden i tv og lignende, noget der vil være en dråbe i havet i forhold til de mange milliarder af dollars, der skal bruges for at realisere Mars One.

Noget der også bekymrer Roche er, at han endnu ikke har mødt nogen personligt fra selve projektet. Hvad der skulle have være et regionalt interview, blev i sidste ende kogt ned til et 10 minutter langt Skypeopkald.
I følge Roche blev han på intet tidspunkt testet psykologisk eller psykometrisk, noget der ellers ville være meget vigtigt for astronauterne på en lang, envejsmission. I stedet blev han udspurgt om diverse fakta omkring den røde planet og den mission han skulle være en del af.

Alt dette, plus at en af organisationens førende støtter har udtalt, at han mener at der vil gå mindst 100 år inden mennesket er klar til sådan en mission gør, at Roche mener Mars One ikke er andet en svindel og humbug. Roche frygter desuden, at på grund af Mars Ones eventuelle fiasko, vil folk miste troen på troværdige organer som NASA og måske endda forskere i almindelighed. Det sidste han ønsker at gøre er, at være en del af noget, der kunne gøre skade på offentlighedens opfattelse af videnskab.

Direktøren for Mars One Bas Lansdorp har sidenhen forsvaret projektet og afviser Roche's udtalelser og udsætter missionen til 2027.

Piratpartiet er det største parti i Island
Billede: Flickr - biologyfishman

Piratpartiet er det største parti i Island

20. mar. 2015 14:38En meningsmåling udført af MMR i Island viser, at Piratpartiet nu er det største parti. Meningsmålingen viser opbakning fra 23.9% af vælgerne, der er en stigning i forhold til sidste måneds måling, hvor partiet kun fik 12.8%.

Det næststørste parti er Uafhængighedspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), der får opbakning fra 23.4% af vælgerne. Dette er et fald fra 25.5%.

Formanden for Piratpartiet, Birgitta Jonsdottir, udtaler at hun er overrasket, men glad over opbakningen fra vælgerne. Hun mener også at dette viser vælgernes mistillid til den siddende regering.

To be completely honest: I don’t know why we enjoy so much trust, we are all just as surprised, thankful and take this as a sign of mistrust towards conventional politics. Traditional politics have not shown progress and people are tired of waiting for change. It is good that people are rejecting corruption and hubris. We take this with humility. This must be a clear message to the government, especially to The Independence Party (Sjálfstæðisflokkurinn) and their arbitrary governance. Birgitta Jonsdottir

Rick Falkvinge, der er talsperson for den globale Pirat-bevægelse, udtaler at det er "bloody awesome" med så stor opbakning til Piratpartiet i Island.