Maglev-tog sætter ny hastighedsrekord
Billede: JR Tokai

Maglev-tog sætter ny hastighedsrekord

22. apr. 2015 11:33Japan har slået sin egen hastighedsrekord for tog to gange i løbet af en uge. Den 12 år gamle rekord, lød på 581 km/t. Denne blev slået med en hastighed på først 590 km/t og inden for en uge med 603 km/t.

Rekorderne blev alle sat med Japans maglev tog på en testbane nær Mt. Fuji. Toget bruger magnetisk levitation, hvor toget svæver 10 cm over banen og har derfor ingen fysisk kontakt med jorden når den kører.

Rekorden blev sat med 49 passagerer ombord fra de japanske statsbaner, JR Tokai, der tilbagelage den 1,8 km lange testbane på blot 11 sekunder.

The ride was comfortable and stable. We would like to continue analysing data and make use of it in designing the cars and other equipment.Yasukazu Endo, Maglev Test Centre

Japan vil gerne have en maglev bane mellem Tokyo og byen Nagoya, der ligger 286 km fra hinanden, til at stå klar i 2027. Prisen bliver dog ekstremt dyr, da over 80 % af strækningen vil skulle foregå i tunneler i det bjergrige område. Prisen anskydes til at blive omkring 700 milliarder kroner. I 2045 er målet at have en maglev forbindelse mellem Tokyo og Osaka, der skal skære rejsetiden ned til det halve, i forhold til de nuværende højhastighedstog.

DARPA vil udvikle software som kan opdatere sig selv
Billede: Darpa

DARPA vil udvikle software som kan opdatere sig selv

21. apr. 2015 10:12DARPA har planer om at udvikle software, der ikke skal opdateres eller på anden måde bliver uddateret. Dette er projekt BRASS, der står for "Building Resource Adaptive Software Systems", der løber over 4 år.

Ifølge projektbeskrivelsen skal projektet udvikle nye metoder og softwaredesign, der kan overleve fysiske og logiske ændringer i dets miljø.

The goal of the Building Resource Adaptive Software Systems program (BRASS) is to realize foundational advances in the design and implementation of long-lived, survivable and complex software systems that are robust to changes in the physical and logical resources provided by their ecosystem.BRASS

Suresh Jagannathan, der er projektleder hos DARPA, udtaler, at selvom teknologien udvikler sig, vil tilsvarende ændringer i libraries, module og formater ikke blive opdateret. Derfor er der et behov for software, der kan opdatere sig selv.

Nokia køber Alcatel-Lucent for 116 milliarder kroner
Billede: Nokia

Nokia køber Alcatel-Lucent for 116 milliarder kroner

16. apr. 2015 12:37Finske Nokia og franske Alcatel-Lucent bliver nu til Nokia Corporation, i forbindelse med, at Nokia smider 116,5 milliarder kroner på bordet i form af aktier, for at overtage det franske telekommunikationsselskab.

Begge firmaer leverer udstyr og tjenester til telekommunikationsmarkedet og forventer en stor synergi i forbindelse med opkøbet.

Alcatel-Lucent and Nokia have highly complementary portfolios and geographies, with particular strength in the United States, China, Europe and Asia-Pacific. They will also bring together the best of fixed and mobile broadband, IP routing, core networks, cloud applications and services.Nokia

Målet med opkøbet er blandt andet, at stå stærkere over for de to store konkurrenter Huawei og Ericsson. Et af midlerne til dette bliver de 40.000 personer, Nokia Corporation får inden for udvikling og forskning, heriblandt forskere fra Bell Labs, der hører under Alcatel-Lucent.

Handlen skal nu godkendes af aktionærer og myndigheder, før den er gennemført.

Smartphones kan lede efter kosmisk stråling
Billede: ESO

Smartphones kan lede efter kosmisk stråling

13. apr. 2015 13:21Partikelfysik er normalt ikke det man forbinder med en smartphone, men med en ny app, der fortsat er i beta-stadiet, så er det muligt at indgå i et netværk, til detektering af stråling fra rummet.

Ved at udnytte CMOS-sensoren, der sidder i alle smartphones bag kameralinsen, så er det muligt at detektere resultatet af højenergi-stråling, der rammer Jordens atmosfære.

Idéen er udtænkt af en gruppe af astrofysikere fra University of California, der gerne vil registrere de kraftigste partikler, der rammer Jorden. For at kunne gøre dette, er det nødvendigt med et meget stort netværk af detektorer, og det er her smartphone-app'en kommer ind.

Projektet går under navnet CRAYFIS (Cosmic RAYs Found In Smartphones) og har allerede fået en række betatestere. Ønsker man at bidrage til forsøget, så kan det gøres på projektets hjemmeside. Her kan man også se, at der fra Danmark har været leveret 13 timers eksponering.

Du kan se en video herunder, der forklarer nærmere om projektet.

Klik på "Læs mere" nedenfor for at se hele teksten.

Næste Windowsopdatering efter Windows 10 bliver Redstone

9. apr. 2015 10:20Windows 10 er sat til at komme til sommer, hvorfor funktionaliteten nu er blevet låst fast og der primært arbejdes på at rette fejl inden udgivelsen. Funktioner der ikke nåede at komme med i denne omgang, bliver udskudt til næste opdatering, der i følge flere kilder, har kodenavnet Redstone.

Navnet Redstone stammer fra det populære Minecraft, et spil Microsoft købte i forbindelse med overtagelsen af firmaet Mojang sidste år. Microsoft bruger allerede navne fra spil til andre produkter, hvor navnene til den personlige assistent Cortana, og Microsoft's nye browser Spartan kommer fra Halo.

Microsoft har før udtalt, at de med Windows 10 vil komme med hyppigere opdateringer til operativsystemet. Redstone forventes at komme i to tempi, med en første frigivelse i juni 2016 og en lidt senere i oktober samme år.