Annonce

Indsend nyhed

Del dine opdagelser!

Afstemning

Har du et smartwatch eller overvejer du at anskaffe dig et?

  • 35%Nej. Konceptet interesserer mig generelt ikke
  • 30%Måske. Nogle koncepter ser lovende ud
  • 27%Nej. Går aldrig med ur
  • 8%Ja

Endnu en standard for Internet of Things ser dagens lys

16. jul. 2014 12:10Internet of Things (IoT), er et begreb der dækker over, at snart sagt alt der bruger strøm er på nettet. Dette gælder alt fra køleskabe og termostater til lyspærer.

Samsung, ARM og det Google ejede Nest, er gået sammen om at danne en standard for, hvordan IoT enheder skal snakke sammen, via en netværksprotokol de kalder for Thread.

Der er sat tre kriterier op for hvad Thread skal levere. Det skal være simpelt for brugerne, altid være sikker og være strømeffektivt. Thread vil blive en åben protokol der bruger IPv6, og arbejder på 802.15.4 radiostandarden.

For at sikre sig mod single point of failure i kommunikationen mellem enhederne, vil der blive brugt en mesh netværksteknologi, så alle enheder kan kommunikere med hinanden, uden en central enhed.

Samsung, ARM og Nest er dog langtfra de eneste til at finde på en standard for kommunikation mellem IoT enheder. Qualcomm har lavet open source protokollen AllJoyn, som 50 virksomheder har valgt at støtte, bl.a. Microsoft, LG, Panasonic og Sharp.

Så sent som i sidste måned meldte endnu et bud sig på banen i England, for hvilken netværksprotokol, der bør være standarden inden for IoT kommunikation. Denne kaldes for Hypercat og har 40 firmaer bag sig, bl.a. Intel, IBM, BT og ikke mindst ARM, der dermed satser på to forskellige idéer til en standard.

Nanopixels giver ekstrem skærmopløsning
Billede: Oxford University

Nanopixels giver ekstrem skærmopløsning

15. jul. 2014 13:20De fleste smartphones har i dag skærme, med en pixeltæthed på over 300ppi, hvor det menneskelige øje har svært ved at se de individuelle pixels. Apples retinaskærm, brugt i iPhone 4 og iPhone 5, er eksempelvis på 326 PPI, hvor den enkelte pixel måler 78 mikrometer.

Billedet til denne nyhed, viser en række små billeder, der hver kun måler 70 mikrometer. De er lavet af pixels der måler 300 x 300 nanometer.

Det er et hold af forskere ledet af Oxford University, der under forskningen i Phase Change Materials (PCM), stødte ind i den alternative brug af teknologien som højtopløseligt display.

We didn't set out to invent a new kind of display. We were exploring the relationship between the electrical and optical properties of phase change materials and then had the idea of creating this GST 'sandwich' made up of layers just a few nanometers thick. We found that not only were we able to create images in the stack but, to our surprise, thinner layers of GST actually gave us better contrast. We also discovered that altering the size of the bottom electrode layer enabled us to change the color of the image.Harish Bashkaran, Professor Oxford University

Ifølge Bhaskaran vil industriel produktion kunne gøres billigt, da materialerne ikke koster ret meget. Skærmene vil kunne laves fleksible, da man bruger en teknik kaldet "sputtering", der gør det muligt at påføre det som en tynd film på næsten enhver overflade. Holdet har allerede demonstreret materialet, påført et stykke 200 nm tykt Mylar, der er fleksibelt.

PCM-skærmen bruger desuden meget lidt energi, da den som e-ink, kun bruger energi når en pixel skal ændres. Forskerne regner med, at teknologien kan bruges til alt fra traditionelle skærme med ekstrem opløsning og langt bedre smart glasses, til en syntetisk nethinde.

Teknologien er stadig i sin vorden, men baseret på potentialet har holdet ansøgt om et patent. Indledende samtaler med interesserede firmaer og investorer er allerede startet.

Vantablack er det nye sort
Billede: Surrey NanoSystems

Vantablack er det nye sort

15. jul. 2014 12:24Når folk tænker på "farven" sort, så opfatter de fleste det som fraværet af lys, men bortset fra et sort hul, så findes der ikke noget ægte sort i vores normale hverdag.

Det engelske firma Surrey NanoSystems kommer dog meget tæt på, da de har lavet et materiale af kulstofnanorør kaldet Vantablack, der absorberer næsten alt lys bortset fra 0,035 %, hvilket er en ny rekord. Materialet er lavet ved, at have utallige nanorør tilpas tæt på hinanden, til at fotoner kan komme ind i mellemrummene, hvor de så ikke kan komme ud igen og absorberes af materialet.

Når materialet er påført et stykke krøllet stanniol, er det umuligt at se nogen former for konturer, da alt går i et og det bare ligner et sort hul.

"You expect to see the hills and all you can see … it's like black, like a hole, like there's nothing there. It just looks so strange.Ben Jensen, Teknisk chef Surrey NanoSystems

Vantablack kan bruges inden for astronomi og andre optiske systemer, hvor man ønsker at have så lidt lysforurening som muligt. Dertil kommer der militære formål, som Surrey NanoSystems ikke kan udtale sig om.

Raspberry Pi model B+
Billede: Raspberry Pi Foundation

Raspberry Pi model B+

15. jul. 2014 11:31Raspberry Pi er udkommet i en ny redesignet udgave med navnet Raspberry Pi model B+, som kan byde på følgende ændringer:

* Redesignet layout: Der er nu kun stik ud mod to af de fire sider, hvilket gør det væsentligt nemmere at lave en kassen til enheden. Analog video er nu bygget ind i mini-jackstikket. SD-slottet er nu Micro SD.

* Flere USB porte: Der er nu 4 i stedet for 2 USB porte. De er stadig i samme chip som netkortet.

* Mindre strøm-forbrug: Den gamle model brugte linær regulatorer til at lave 3,3V og 1,8V. De er nu erstatte med switch mode, som er væsentlige mere effektive.

* Flere GPIO pins: Der er nu 40 i stedet 26 pins. De gamle pins har samme placering, så de er kompatible med eksisterende shields.

* Bedre Lyd: Lyd-delen har nu sin egen low-noise strømforsyning.

Den gamle model B vil stadig produceres, så længe der er efterspørgsel.

LG fremviser 18" fleksibel OLED-skærm

11. jul. 2014 12:52Fleksible skærme er ikke noget nyt, men LG's nye af slagsen adskiller sig markant i form af størrelsen, som LG har fået op på 18 tommer.

Skærmen er lavet ved brug af polyamid i stedet for plastik, hvilket gør skærmen tyndere og dermed endnu mere fleksibel. Skærmen kan rulles sammen til et rør på 3 cm i diameter. Opløsningen på skærmen er moderate 1200 * 810 pixels.

LG har også fremvist en transparent OLED-skærm, der har et markant bedre billede end tidligere, da den har en 3 gange højere transmittans.

Chefen for LG's forskningsafdeling In-Byung Kang forventer, at LG i 2017, kan producere en transparent og fleksibel Ultra-HD skærm på 60 tommer.