SSD holdbarhed er langt over det oplyste

16. mar. 2015 15:40SSD'er havde specielt i deres vorden et dårligt ry for, at holdbarheden ikke var fantastisk. Nyere SSD'er har ikke længere dette problem og giver helt op til 10 år garanti. De kan dog stadig gå i stykker, da det er en uundgåelig del af flashteknologien, at de enkelte flashceller langsomt nedbrydes.

Tech Report valgte for 1½ år siden, at starte en torturtest af 6 forskellige SSD'er, for at se hvor meget data de egentlig kunne skrive til dem, før de begyndte at fejle. De seks SSD'er var Corsair's Neutron GTX 240GB, Intel's 335 Series 240GB, Kingston's HyperX 3K 240GB, Samsung's 840 Series 250GB, og Samsung's 840 Pro 256GB.

Alle seks diske leverede skrivninger langt over det de var angivet til, inden de stod af. De fleste personer skriver ikke mere end 1-2 TB data om året hvilket bliver til mange års drift, selv for den "dårligste" af de testede SSD'er.

Samsung's 840, der bruger TLC-flash, var som forventet den første der begyndte at komme med fejl, da TLC-flash ikke er så godt som MLC-flash brugt i resten af modellerne. Den første fejl skete dog først efter 200 TB skrevet data og kunne fikses ved at reallokere sektorer. Ved at bruge denne metode, fortsatte driften uden problemer op til knap 900 TB skrivninger, hvorefter Samsung's 840 stod af.

Den bedste var Samsung's 840 Pro, der kunne klare 2,4 PB skrivninger, før denne måtte opgive. Fire af de testede SSD'er kunne slet ikke kontaktes da de stod endeligt af, nogle var designet til at gøre dette.

Testen omfattede kun seks SSD'er, så den skal tages med et gran salt, men viser, at der skal mange skrivninger til før, at en SSD opgiver gejsten på grund fejlede flashceller.

CERN gør klar til at starte Large Hadron Collider op igen

13. mar. 2015 15:20Efter en gennemgribende opgradering, der har varet godt to år, gør CERN nu klar til, at starte verdens største partikelaccelerator, Large Hadron Collider (LHC) op igen.

LHC blev lukket i februar 2013, for at gennemgå en planlagt opgradering, der øger energien i de protonstråler, der sendes rundt i den 27 km lange partikelaccelerator, med en hastighed på 99,9% af lyset. Før opgraderingen kunne LHC yde 8 TeV og kan nu komme op på 14 TeV. Før nedlukningen nåede LHC, at komme med målinger, der menes at påvise eksistensen af Higgs bosonen.

CERN har begyndt de indledende tests, der vil føre til en fuld genstart af LHC. LHC kan ikke bare tændes som en lampe, men skal langsomt startes op over flere uger før den når fuld kapacitet.

Med den opgraderede LHC, vil forskerne nu til at undersøge en række nye emner, så som mørkt stof, supersymmetri og ekstra dimensioner.

Star Citizen runder 75 millioner dollars i crowdfunding

13. mar. 2015 11:36Det crowdfundede spil Star Citizen fortsætter ufortrødent med, at hive penge ind i stor stil og er nu oppe på at have indsamlet 75 millioner dollars. I oktober 2013 rundede spillet 25 millioner dollars og i august 2014 50 millioner dollars. Chris Roberts, der står bag Cloud Imperium Games, som laver Star Citizen, håber på, at man vil runde 100 millioner dollars omkring det tidspunkt, hvor spillet får en endelig udgivelse i slutningen af 2016.

Star Citizen udgives i etaper, efterhånden som de enkelte dele bliver færdig til frigivelse. Pt. er det muligt at flyve rundt i rumskibe beregnet til en person i nogle lukkede baner og inden for nogle uger kommer den første frigivelse af FPS-delen. Senere på året frigives muligheden for at flyve i rumskibe, der kan have mere end et besætningsmedlem, ligesom første kapitel Squadron 42 singleplayer/coop delen frigives i år og sidst på året kommer første alphatest af den onlineverden spillet vil tage plads i.

Med de meget ambitiøse mål Cloud Imperium Games har for Star Citizen, skal man også forvente, at spillet kommer til at fylde rigtig meget på ens computer. Jeremy Masker, Star Citizens director of game operations har netop udtalt, at man skal regne med, at det færdige spil vil kræve en installation på 100 GB.

DRAM hack kan give øgede systemrettigheder
Billede: Hypertec

DRAM hack kan give øgede systemrettigheder

12. mar. 2015 08:56Forskere fra Google's Project Zero har udnyttet en svaghed i DDR3-moduler, hvor nyere RAM-moduler pga. af deres opbygning er sårbare overfor manipulation med indholdet af data.

RAM-moduler er opbygget i rækker og kolonner, hvor hver celle bestående af en bestemt række og en bestemt kolonne gemmer en bit. Ved at adressere de omkringliggende rækker, kan forskerne ændre på bestemte celler, da afstanden mellem de enkelte celler er blevet mindre og mindre. I dag er det umuligt at sikre sig, at ladninger i en celle ikke påvirkes af ændringer i nabo-celler.

Ved hjælp af software kan forskerne ramme de enkelte rækker, der kræves for at ændre den ønskede celle. Dette kræver at to, nøje udvalgte, rækker omkring den række man ønsker ændringer i, tilgås over 540.000 gange på 64 millisekunder. Teknikken kaldes også for 'bit-flipping'.

Ved udnytte denne svaghed har forskerne kunne højne et programs privilegier. For eksempel har de fået en native process i Chrome opgraderet til system-privilegier, og de har også fået linux-process opgraderet til kernel-privileger.

Indtil videre kræver dette hack fysisk adgang samt at ram-modulerne ikke har indbygget fejlkorrektion, hvorfor det er svært at bruge til noget i større omfang, men metoden er svær at beskytte sig imod.

Software Development Camp for unge i sommerferien

10. mar. 2015 08:58For 4. gang afholder Ungdommens Naturvidenskabelige Forening deres Software Development Camp, som har til formål at give gymnasieelever fra hele landet et indblik i softwareudvikling.

I år afholdes campen på Danmarks Tekniske Universitet fra den 25. juli til den 2. august 2015.

På en uge undervises der i grundlæggende programmering, hvilket til sidst ender ud i, at eleverne skal lave deres egen Android app. Tidligere apps fra campen kan ses her.

Campen tilbyder en unik social oplevelse og praktisk undervisning i softwareudvikling til Android, uden at kræve faglig erfaring, bare lysten er til stede.

Tilmeldingen er nu åben og kan findes på software.unf.dk.