Smartphones kan lede efter kosmisk stråling
Billede: ESO

Smartphones kan lede efter kosmisk stråling

13. apr. 2015 13:21Partikelfysik er normalt ikke det man forbinder med en smartphone, men med en ny app, der fortsat er i beta-stadiet, så er det muligt at indgå i et netværk, til detektering af stråling fra rummet.

Ved at udnytte CMOS-sensoren, der sidder i alle smartphones bag kameralinsen, så er det muligt at detektere resultatet af højenergi-stråling, der rammer Jordens atmosfære.

Idéen er udtænkt af en gruppe af astrofysikere fra University of California, der gerne vil registrere de kraftigste partikler, der rammer Jorden. For at kunne gøre dette, er det nødvendigt med et meget stort netværk af detektorer, og det er her smartphone-app'en kommer ind.

Projektet går under navnet CRAYFIS (Cosmic RAYs Found In Smartphones) og har allerede fået en række betatestere. Ønsker man at bidrage til forsøget, så kan det gøres på projektets hjemmeside. Her kan man også se, at der fra Danmark har været leveret 13 timers eksponering.

Du kan se en video herunder, der forklarer nærmere om projektet.

Klik på "Læs mere" nedenfor for at se hele teksten.

Næste Windowsopdatering efter Windows 10 bliver Redstone

9. apr. 2015 10:20Windows 10 er sat til at komme til sommer, hvorfor funktionaliteten nu er blevet låst fast og der primært arbejdes på at rette fejl inden udgivelsen. Funktioner der ikke nåede at komme med i denne omgang, bliver udskudt til næste opdatering, der i følge flere kilder, har kodenavnet Redstone.

Navnet Redstone stammer fra det populære Minecraft, et spil Microsoft købte i forbindelse med overtagelsen af firmaet Mojang sidste år. Microsoft bruger allerede navne fra spil til andre produkter, hvor navnene til den personlige assistent Cortana, og Microsoft's nye browser Spartan kommer fra Halo.

Microsoft har før udtalt, at de med Windows 10 vil komme med hyppigere opdateringer til operativsystemet. Redstone forventes at komme i to tempi, med en første frigivelse i juni 2016 og en lidt senere i oktober samme år.

Intel vil have RealSense kamera i smartphones

9. apr. 2015 09:28Intel har i et stykke tid haft teknologien RealSense, der er en 3D-kamerateknologi, der tillader registrering af bevægelser på samme måde som det er kendt fra eksempelvis Microsoft's Kinect.

Intel har indtil nu haft tablets og pc'er som målgruppe for RealSense teknologien, men har nu fået reduceret størrelsen så meget, at det også kan indbygges i en smartphone.

Intel's administrerende direktør Brian Krzanich, fremviste i Shenzhen, Kina, en prototype af en 6" smartphone med indbygget RealSense kamera. Det er ikke tilfældigt at Intel valgte Shenzhen til sin offentliggørelse, da mange af Kina's producenter af tablets og smartphones ligger i dette område.

Intel forventer at teknologien vil være tilgængelig i løbet af i år.

LIDAR 3D skanner kan blive almindelig i smartphones

8. apr. 2015 09:05For at kunne lave et 3D-print af et objekt, skal man have dens dimensioner i 3D. Inden for en nær fremtid, kan det blive muligt at skaffe disse oplysninger via sin smartphones kamera, ved brug af ny kamerachip udviklet af Caltech i USA.

Caltech har udviklet en lille chip med en såkaldt nanophotonic coherent imager (NCI), der kun er en kvadratmillimeter i størrelse og dermed nemt kan indbygges i en smartphone eller tablet.

Caltech's NCI enhed bruger en række af LIDAR kilder, der er en sammentrækning af ordene light og radar, til at skanne objekter med laserlys. Sensorer opfanger sammenhænge i bølgelængderne der reflekteres, til at aflæse dybdeinformation, der er præcis ned til en mikron, målt fra en afstand af 50 cm.

Den nuværende NCI skanner er kun på 16 pixels og kan kun klare højere opløsninger ved fysisk at flytte sensoren. Koncept er dog nemt at skalere, så forskerne ser en stor fremtid i, at teknologien kan komme ud til forbrugerne.

The small size and high quality of this new chip-based imager will result in significant cost reductions, which will enable thousands of new uses for such systems by incorporating them into personal devices such as smartphonesAli Hajimiri, Caltech

Opportunity sætter marathonrekord

7. apr. 2015 09:30Mars-roveren Opportunity har nu kørt en distance der svarer til et Marathon (42,195 km). Tiden blev på 11 år og 2 måneder. Det er også det første køretøj som har kørt marathondistancen udenfor Jorden.

Samtidigt har Mars-roveren også haft hukommelsesproblemer. I september 2014 startede problemerne, og efter et par formatteringer, uden resultat,
besluttede NASA, at skærme af for den pulje af flashhukommelse, ud af 7, som gav problemerne. Dette var kun muligt igennem en softwareopdatering.

Den 24. februar var en ny software klar til marsroveren, som nu er oppe på version R9.4. Efter opgraderingen meldte de grønt lys,
selvom de kun kørte på roverens RAM indtil endnu en komplet formattering kunne udføres.

Efterfølgende den 18. marts, valgte teamet at formattere hele hukommelsen, uden brug af den fejlede pulje, hvilket til slut giver 32 MB mindre hukommelse, så den samlet kapacitet bliver 192 MB.

Roveren er nu tilbage på sporet og bruger igen sin flash-hukommelse uden problemer.