Newz.dk -

Billede: W3C

HTML5.2-udkast er klar

W3C (World Wide Web Consortium) har til opgave at stå for standardiseringen på nettet, og organisationen har nu offentliggjort første udkast til en version 5.2 af HTML-standarden.

Der er tale om en mindre opdatering til HTML5 - lige som HTML5.1, der endnu ikke er gjort til officiel standard.

Man kan se hyppigheden af opdateringerne som et tegn på, at W3C vil opdatere standarden hyppigere.

Hverken HTML5.1 eller HTML5.2 ser ud til at gøre udviklingsarbejdet markant anderledes for webudviklere, skriver Version2. Men der er dog stadig kun tale om et udkast.

W3C håber på, at en HTML5.2 kan nå næste stadie - en officiel anbefaling - i slutningen af 2017.

Newz.dk -

Billede: Google Inc.

Android 7 - Nougat - lanceres

Den endelige version af Android 7 med kodenavnet Nougat begynder nu at rulle ud til folket.

Der er blandt andet understøttelse af Virtual Reality headsets og tænkt på latops og desktops med lidt hjælp fra Chrome OS.

Til tablets og smartphones er der blandt andet understøttelse af split screen, et redesignet notifikationspanel og justerbar brugerflade.

Under 'overfladen' er der også opdateringer til f.eks. batterispare-tilstanden 'Doze', og udviklere kan gøre brug af Vulkan og Java 8 support.

Vulkan graphics API er Androids svar på Windows Direct X 12 og iOS' Metal API'er. OpenGL er stadig til rådighed for Androidudviklere, men de får nu muligheden for at bruge den hurtigere men også mere komplicerede Vulkan API. Java 8 giver blandt andet mulighed for mere letlæselig og 'ren' kode sammen med en række nye muligheder.


Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

Newz.dk -

Billede: SXC - Spy-Seth

Win 10 Anniversary Update får webcams til at crashe

Den seneste, store opdatering til Windows 10 - Anniversary update - fejrede styresystemets ét års fødselsdag. Og der er stadig børnesygdomme i systemet.

Opdateringen gør webcams ubrugelige i programmer som Skype og diverse CCTV-programmer (Close Circuit TV).

Problemet ligger i, at opdateringen ændrer på den måde, Windows håndterer webkameraer - både USB- og netværkstilsluttede. Tidligere har kun ét program ad gangen kunnet tilgå kameraet. For at ændre på dette oprettes der med Anniversay Update (eller update 1607) en Windows Camera Frame Server, som har forbindelse med kameraets datastrøm. Programmer tilgår ikke selve kameraet men i stedet denne Frame Server, som uderstøtter flere tilslutninger på en gang - men det er også her, problemet findes, melder Microsoft.

Anniversary Update-udgaven af Windows Camera Frame Server understøtter kun ukomprimeret data fra kameraet, men et webcam, der er tilsluttet via USB2, kan kun levere 1080p video ved at komprimere dataen. USB2 har ikke båndbredte nok til at levere dataen ukomprimeret.

Dette er et problem, når mere end ét program ønsker at bruge kameraet.

Det er endnu uvist, hvornår en rettelse kommer, men Microsoft melder, at selskabet arbejder på sagen.

Newz.dk -

Billede: Rejsekort A/S

Data fra Rejsekortet lå frit tilgængelige

Fra udsendelsen af en softwareopdatering til Rejsekortet den 3. juli og frem til 17. august lå blandt andet brugeres lokationsdata og oplysninger om hemmelige adresser tilgængeligt for uvedkommende.

I praksis har det betydet, at Rejsekort-brugere har kunnet tilgå oplysninger om, hvor andre brugere har befundet sig på specifikke datoer samt oplysninger om navn og adresse. Det var muligt, hvis man som bruger loggede ind på Rejsekortets selvbetjeningsløsning for at se fakturaer, kreditnota og rykkere.

Her har man kunnet ændre i browserens adressefelt og derved se andre brugeres data ganske enkelt fordi, der ikke var sat begrænsning på, hvilke fakturaer man kunne tilgå. En faktura har et nummer, og dette nummer vises i adressefeltet. Ændrede man fakturanummeret, fik man vist den givne faktura.

Den administrerende direktør for Rejsekort A/S, Bjørn Wahlsten, udtaler til Version2, at fejlen opstod i forbindelse med en software-leverance fra den franske leverandør af systemet, Thales, og kalder fejlen uacceptabel.

Newz.dk -

Billede: ICANN

USA slipper kontrollen med webadresserne

, indsendt af arne_v

Der bliver ikke længere en direkte forbindelse mellem kontrollen af navngivningssystemet DNS og USA. Indtil nu har det været styringsorganet ICANN (the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), der sammen med USA har administreret webadresser. Men fra 1. oktober skal dette ansvar alene overlades til non-profit organisationen ICANN.

Dermed bliver navngivningen via DNS (Domain Naming System) også overdraget til ICANN - noget republikanske politikere i USA har utrykt bekymring overfor. De frygter, at fremmede magter som f.eks. Kina eller Rusland får større magt. Kina har tidligere i år begyndt arbejdet med særregler for håndtering af domænenavne i landet.

Styringen af DNS forlader dog ikke USA rent fysisk, da Icann holder til i delstaten Californien.

Newz.dk -

Billede: Microsoft

Microsofts PowerShell bliver open source

, indsendt af arne_v

PowerShell, som er Microsofts scripting- og automatiserings-framework, bliver open source. Programmet bruges blandt andet af systemadministratorer til at opsætning og konfiguration af automatiske opgaver i systemer på hele .Net-platformen.

Dermed sender Microsoft nye versioner af PowerShell på gaden til Mac OS X og Linux - her særligt udviklet til Ubuntu, Centos og Red Hat. Det sker på en ny PowerShell GitHub-side, der findes her. Det er samtidigt stedet, hor Microsoft for fremtiden vil modtage bidrag til koden.

I første omgang er det dog kun Microsofts egne folk, der kan tilføje bidragene til systemet, men det skulle kun være et spørgsmål om tid, før andre får mulighed for dette.

Med de nye version til Linux og Mac er der åbnet for et mere flydende arbejde for systemadministratorer i såkaldte 'blandede miljøer', hvor der både bruges Windows, open source og Mac. Scripts, kommandoer og arbejdsgange vil kunne deles frit mellem de forskellige platforme.

Linux-udgaven er indtil videre i alpha-mode, og Microsoft forventer en fuld version næste år.

Newz.dk -

Billede: Cisco Systems Inc.

Indhold fra 'The Shadow Brokers' er ægte

Hackergruppen 'The Shadow Brokers' (TSB) hævder at have hacket en gruppe med tilknytning til NSA. Og nogle af gruppens fremlagte oplysninger er i hvert fald ægte.

Cisco melder nu, at to sikkerhedshuller med kaldenavnene 'EPICBANANA' og 'EXTRABACON' er ægte. Mens det ene blev fundet og lappet i 2011, er der lige nu ikke en patch til den anden sikkerhedsbrist. Det kan derfor bruges til 'remote code execution' på Firewallprodukter fra Cisco.

Dette sikkerhedshul - EXTRABACON - har som minimum været i Ciscos Firewallprodukter siden 2013, uden selskabet er blevet gjort opmærksom på problemet.

EXTRABACON bruger en SNMP fejl til at udnytte en 'buffer overflow' sårbarhed i Ciscos ASA, PIX og Firewall Services Module. For at hacket kan virke, skal enheden have slået SNMP til, og angriberen skal have kendskab til enhedens SNMP kodeord (community string). Enheden er derefter sårbar overfor IPv4 trafik. Hvis hackeren har held med at skaffe sig adgang, kan malware installeres, og al trafik monitoreres.

Newz.dk -

Billede: AMD

Med Zen vil AMD ind på markedet for high-end CPU'er

, indsendt af modgaard

Ikke langt fra Intels Developer Forum i San Fransisco, var konkurrenten AMD i går klar til at tage kampen op og prøve at stjæle opmærksomheden.

Her løftede de mere af sløret for deres kommende Zen-processorarkitektur, og modsat deres seneste CPU'er, der har været prisvenlige, 'mid-range' chips, vil AMD med Zen gå efter at levere kraftige CPU'er til krævende PC-spillere.

Zen bruger 14nm FinFET 3D-transistorer til at få 40 procent flere instruktioner pr. cycle end deres seneste CPU, 'Excavator', der er fjerde generation af chip på Bulldozer-arkitekturen.

Med den nye arkitektur går AMD væk fra 'clustered multithreading' og over til 'simultaneous multithreading' lig Intels HyperThreading-teknologi.

Den første CPU til at bruge Zen-arkitekturen bliver 'Summit Ridge'; en 8-kerne chip med 16 tråde, der skulle komme på markedet i første kvartal af 2017.

Summit Ridge vil bruge AMDs AM4-socket, der understøtter DDR4 ram, PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen2 10Gbps, NVMe og SATA Express.

Men AMD satser bredt med deres nye arkitektur.

Zen skal dække hele vejen fra mobile enheder til store servere, og AMD er blandt andet på vej med den Zen-baserede 'Naples'; en server-CPU med 32 kerne og 64 tråde.

Server CPU'erne skulle begynde at komme andet kvartal 2017, mens Zen-baserede laptops kommer en gang i anden halvdel af næste år.

AMD vil give flere detaljer om Zen-arkitekturen på 'Hot Chips 28' i næste uge.

Newz.dk -

Billede: Apple Inc.

Bankers krav om adgang til Apples NFC-chips sendt til hjørne

I Australien har fire banker bedt myndighederne se på, om Apple kunne tvinges til at give adgang til NFC-chippen i selskabets iPhones og iPads. Som det er nu, kan NFC kun bruges til Apple Pay, og bankerne stillede spørgsmålet, om der var tale om kartelvirksomhed fra Apples side.

Apple argumenterede for, at bankerne i virkeligheden bare ønsker at beskytte et lukrativt forretningsområde.

Den australske forbruger- og konkurrencemyndighed (Australia's Competition and Consumer Commission - ACCC) har nu set på sagen og bestemt, at der er brug for mere tid til at undersøge problemstillingen.

Det forventes, at ACCC kommer frem til en afgørelse enten kort før jul eller i begyndelsen af det nye år. Den afgørelse kan blive rettesnor for lignende sager i andre lande.

Newz.dk -

Billede: Twitter

Twitter lukker 235.000 konti med forbindelse til terrorisme

I løbet af de seneste seks måneder har Twitter lukket 235.000 brugerkonti med forbindelse til terrorisme - eller voldelig ekstremisme - melder selskabet. Dermed er der lukket 360.000 konti siden midten af sidste år.

Meldingen kommer få dage efter selskabet slap for straf i en sag, der skulle tage stilling til, om hvor vidt Twitter har ansvar for terroristers brug af mediet til propaganda eller ej.

Ifølge Twitter er der desværre ingen 'magisk algoritme' til at monitorere og slette brugerkonti, der har forbindelse til terroraktivitet. I stedet bruges forskellige programmer til bekæmpelse af spam sammen med inputs fra Twitters brugere. Den blanding af værktøjer har identificeret flere end en tredjedel af de konti, der i sidste ende er blevet lukket pga. sammenhæng med terrorisme.