mboost-dp1

sxc.hu - woodsy

Mange ældre benytter ikke IT

- Via EPN.dk - , indsendt af thimon

Det kommer måske ikke som en overraskelse for alle, men i en ny stor undersøgelse om it-færdigheder i 19 lande, foretaget af OECD, så er der mange danske ældre, som ikke er vant til at bruge en computer. Det skriver EPN.

Rapporten putter Danmark ind på en 5.-plads når det kommer til udbredelsen af it-færdigheder, under de lande vi normalt sammenligner os med.

Normalt er Danmark med helt fremme i sådanne undersøgelser, men især ældre borgere og personer med kortere uddannelser kan ikke følge med, når det kommer til it-færdigheder.

Undersøgelsen viser desuden, at ud over at alderen er en faktor, så er der en klar sammenhæng mellem personer, som har nemt ved læsning og regning, at de også har gode it-færdigheder.

Femtepladsen er et udtryk for, at blandt andet 71 % af danskerne bruger e-mail hver dag, og 75 % handler på nettet eller anvender netbank mindst en gang om måneden.





Gå til bund
Gravatar #1 - ibyte_dk
10. okt. 2013 07:30
99,9 % af tiden kræver IT ikke specielle færdigheder. børn i 2-3 års alderen finde ingen problemer i at anvende en iPad.

Det er primært fordi disse personer ikke vil. Det kan være i protest eller af andre psykologiske årsager. Men det har ingen ting med færdigheder at gøre.
Gravatar #2 - mfriis
10. okt. 2013 07:42
Det er heldigvis et problem der løser sig selv. Hver dag bliver der færrer ældre der ikke bruger IT.

Jeg kan stort set garantere at problemet er så tæt på ikke eksisterende om 20-30 år.
Gravatar #3 - TriGGy
10. okt. 2013 07:45
#1
Du kan ikke sammenligne børn og ældre, når det kommer til indlæring.

Der er selvfølgelig nogle der ikke vil, men der er også mange der ikke evner at sætte sig ind i det. Og hvorfor skulle de dog også det ?

Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi som samfund har så travlt med at alle de ældre skal bruge IT. Lad dem nu nyde deres alderdom, i stedet for at skulle sidde og bøvle med computeren i to timer, for at betale en regning.

Om få år, vil stort set alle bruge IT i takt med generationsskiftet.
Gravatar #4 - Bifrost
10. okt. 2013 08:00
ibyte_dk (1) skrev:
Det er primært fordi disse personer ikke vil. Det kan være i protest eller af andre psykologiske årsager. Men det har ingen ting med færdigheder at gøre.


Så fordi at børn i 2-3 års alderen kan finde ud af at trykke på et ikon på en skærm, så konstatere du at gamle mennesker ikke vil lære IT?

Nu er der jo mange gamle mennesker der ikke har råd til en iPad, men har en gammel maskine.

Jeg gad godt se dig lære en 2-3 årig at bruge netbank på gammel stationær, (inkl. installere office, have styr på antivirus/firewall + alle browsere og deres forskellige java)..

En gratis iPad med tilhørende internet til alle ældre ville hjælpe ret meget på statistikken ^^
Gravatar #5 - dprocs
10. okt. 2013 08:04
#3

Min bedstemor på ~84 havde aldrig rørt en computer eller bare en telefon uden drejeskive....
Hun kunne lige nøjagtig finde ud af at skifte imellem DR1 og TV2 på fjernsynet fordi hun kun havde én fjernbetjening, og alle knapperne undtagen dem hun skulle bruge var dækket.


For at se hvad der ville ske, så gav vi hende en computer og oprettede en facebook konto til hende.

Der gik max 2 mdr. så brugte hun facebook mere end hendes børnebørn...

Hvis der er noget som motivere ældre(nok primært kvinder), så er det muligheden for sladder og at kunne holde øje med deres børn/børnebørn/oldebørn...
Gravatar #6 - Zipper
10. okt. 2013 08:11
Hvorfor er det et mål, at ældre skal benytte IT?
Gravatar #7 - Bacon
10. okt. 2013 08:28
# 5
Jeg har fuldstændig samme oplevelse. Havde heller ikke troet at det skulle lykkes.
Det er en psykologisk barriere.

#6
Fordi IT kan gøre (ja, KAN gøre) offentlig forvaltning og lign. meget smartere og mere effektivt og derfor i sidste ende billigere.
Gravatar #8 - TriGGy
10. okt. 2013 08:43
#5
Jamen, tillykke til din bedstemor :)

Jeg skærer ikke alle ældre over en kam, og siger de ikke har evnerne.
Men der er altså bare nogen der ikke evner det, og der er nogen der ikke har interessen for det, og derfor ikke ønsker at bruge tid på det.

Og det er her jeg ikke forstår, at vi som samfund SKAL tvinge dem til at bruge det.

#7
Puuuha... Don't get me started :)
Der er mange, mange, mange andre steder i det offentlige der kan effektiviseres og spares penge. Men det er en helt anden politisk snak, som jeg ikke vil nærmere ind på i dette forum.

Men IT effektiviseringen kommer helt af sig selv, inden for de næste 10 år.
Så bliver det i stedet borgerne der kræver IT løsninger til kommunale og statslige forespørgsler/inberetninger mm. fremfor at det er det offentlige der tvinger de ældre til at bruge det.
Gravatar #9 - binderup
10. okt. 2013 08:53
#6, #7

Det er ikke et mål, det er et mål at få de personer der _kan_ bruge IT til selvbetjening til at bruge det for netop at frigøre ressourcer til at hjælpe dem der har brug for hjælpen. Folk der ikke _vil_ vil der altid være, og der må jeg indrømme at de nok ikke skal forvente den store medfølelse fra min side af.

At kommunerne presser så meget på digitalisering, som de (jeg arbejder selv med IT udvikling i en kommune) gør skyldes primært at de penge staten forventer kommunerne vil kunne spare allerede er trukket fra kommunernes bloktilskud - derfor er der et pres på digitaliseringen.

Paradoksalt nok er det faktisk ikke de ældre der er problemet - det er de helt unge der måske kommer i kontakt med det offentlige første gang når der skal søges SU eller meldes flytning eller andre ydelser. Deres IT forbrugsmønster er markant anderledes end den måde systemerne er skruet sammen på (og systemerne er ofte underlagt så meget snørklet lovgivning, at det er en Sisyfos opgave at ændre). Og de kan potentielt være meget dyre at få igennem det offentlige system end de ældre, der typisk har en større forståelse/indsigt i hvordan det offentlige fungere (eller ikke gør).

Udfordringen med de ældre og IT vil gradvist blive et mindre og mindre problem, og i og med at der i digitaliseringsprocessen er mulighed for at blive fritaget hvis man ikke er i stand til at betjene sig via digitale selvbetjeninger, så ser jeg ikke de ældre som en byrde der skal tvangdigitaliseres.
Gravatar #10 - XxStarIightxX
10. okt. 2013 09:03
Kender ikke evnen eller viljen af ældre mennesker, men synes også at der bliver tvunget alt for meget IT over borgerne. Som suplerende middel er det en fin ting og tror at alle dem der allerede nu benytter sig af det har frigjort nogen ressourcer hos kommuner.

At min bank f.eks har skæret ned på åbningstider pga de vil ha deres kunder at bruge mere og mere netbank er for mig en katastrofe. Sidder tit med nogen spørgsmål som jeg vil ha drøftet med reale personer men det bliver sværere efter jeg hele tiden får at vide "det kan du se på vores hjemmeside".
Gravatar #11 - atrox
10. okt. 2013 09:06
Husk på at en person der f.eks. er født i 1937, var 37 år gammel da den første PC dukkede op (SCELBI, 1974). Her var der vel at mærke slet ikke tale om en computer man bare lige tændte og gav sig til at spille 7-kabale på. Den var tiltænkt hobbyfolket og man skulle bruge uger på at sætte sig ind i hvordan den fungerede.

Tænk på hvordan i selv har det. Når i rammer de 37 år, så er jeres holdning til verdenen godt cementeret fast i jeres bevidsthed. Jeg er selv 29 år gammel og for mit vedkommende kan nævnes:

- PDF filer er rigtige dokumenter, papir er ikke nødvendigt.
- E-mail er en anelse gammeldags, men har sine fordele.
- Rigtig musik kommer på CD eller Vinyl, ikke MP3 eller stream.
- Fastnet telefoner er tjener intet formål.

Ovenstående er et par eksempler på holdninger jeg har og som er blevet plantet i min bevidsthed. Det hele vil jeg mene kan forbindes med den årgang jeg er fra (1984) og de ting jeg blev præsenteret for da jeg voksede op. Der er ingen egentlig grund til at jeg synes papir ikke er nødvendigt eller at E-mail er lidt gammeldags, "sådan er det bare".


For en person der er født i 1937, vil det første møde med en computer (f.eks. via avis artikel) være noget man ikke rigtigt har kunnet forholde sig til. Computeren var dengang noget meget få brugte, der var endda tvivl om computerens eksistensberettigelse. Dvs. mange af de som nu betegnes som ældre, aldrig har set computeren som en del af deres hverdag og derfor har den ikke været noget man brugte energi på. Hvorfor bruge energi på noget der er irrelevant for ens hverdag?


Det betyder i 2013, at man er bagud hvad angår IT. Ikke fordi de er fjendske overfor IT, men ganske enkelt fordi de ikke helt forstår hvad det er, hvad det kan, hvorfor de skal bruge det og hvor meget nemmere det er blevet at bruge. For manges vedkommende er IT stadig noget ekstremt avanceret som de ikke selv kan bruge, fordi indtrykket fra 1970'erne stadig sidder brændt fast i hukommelsen. IT er noget for mænd i hvide kitler eller ekstreme hobbyister som har alt for meget fritid.


Jeg siger ikke at det er sådan situationen er for alle, men jeg har ofte oplevet denne her "Kan du ikke hjælpe mig med det her? Jeg har aldrig kunnet finde ud af de der computere". Hvor den indstilling kommer fra, tror jeg har rigtigt meget at gøre med ovenstående.
Gravatar #12 - ibyte_dk
10. okt. 2013 09:07
TriGGy (3) skrev:
#1
Du kan ikke sammenligne børn og ældre, når det kommer til indlæring.

Der er selvfølgelig nogle der ikke vil, men der er også mange der ikke evner at sætte sig ind i det. Og hvorfor skulle de dog også det ?

Jeg kan simpelthen ikke forstå, at vi som samfund har så travlt med at alle de ældre skal bruge IT. Lad dem nu nyde deres alderdom, i stedet for at skulle sidde og bøvle med computeren i to timer, for at betale en regning.

Om få år, vil stort set alle bruge IT i takt med generationsskiftet.


Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre. Så dit argument holder overhovedet ikke i det tidsperspektiv.

Og det holder slet ikke, når det handler om at kunne betjene en tænd/sluk knap, og ramme bogstaver på en plade. Det burde ikke kræve evner, som man ikke allerede er i besiddelse af. Men mindre man er lam eller på anden måde handikappet.
Gravatar #13 - Cain
10. okt. 2013 09:19
Tjah min mor på 65 downloader sku flere torrents end mig og bettebror tilsammen.
Gravatar #14 - TriGGy
10. okt. 2013 09:27
#12
Nej, men for 20 år siden har de stadig været 55+
Og hvis de igennem deres job, ikke har haft behov for at bruge IT, hvad skulle deres indgangsvinkel så være til det ?

Og da jeg kom på nettet for første gang i 95 var det stadig forbundet med noget nørdet noget som os "geeks" sad og rodede med derhjemme i aftentimerne.
Gravatar #15 - troldefar
10. okt. 2013 10:09
Jeg arbejder i en servicedesk på et universitet til hverdag og jeg kan nikke genkendende til det TriGGy vil frem til.
Der er masser af unge mennesker, men også en del helt gamle og begge grupper kan faktisk have ret store problemer med IT.
Det har som sagt intet med alderen som sådan at gøre, men den bevidsthed folk har om deres hverdag.
Bare det at komme på vores trådløse netværk hvor de skal bruge deres email og et kodeord, kan være en stor mundfuld for begge grupper.
Og så er der det med at folk kun bruger bestemte dele af et program eller en hjemmeside, alt andet end lige det de arbejder med har de intet forstand på.
Gravatar #16 - gentox
10. okt. 2013 11:17
Er egentlig ret glad for at jeg er opvokset i tiden, hvor de første computere kom frem, der faktisk ikke rigtigt kunne noget, med mindre du lærte dig selv at programmere, ved at læse de bøger der var om emnet, eller bare prøve dig frem.
For det giver en forståelse for tingene, som jeg tror både mange ældre og unge ikke har.

Så selvom de fleste unge er på nettet, og bruger computere til rigtigt mange ting, så er der en stor del der ikke har en anelse om hvad, eller hvorfor det fungerer som det gør.

Det er så heller ikke nødvendigt, fordi IT et langt stykke af vejen er ret let i dag, men siger meget om at det er ens interesse der driver det, og hvis man ikke ved hvad man skal med mere viden, eller er nysgerrig, som mange ikke er, ja så lærer man det heller ikke, uanset alder.
Gravatar #17 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
10. okt. 2013 11:31
atrox (11) skrev:
- Fastnet telefoner er tjener intet formål.


Jeg er 26, og jeg vil nødigt undvære min!
Gravatar #18 - Bifrost
10. okt. 2013 11:34
ibyte_dk (12) skrev:

Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre.


For 20 år siden havde man Windows 3.1, computere kostede mindst 10.000kr, og man havde i bedste fald et ekstremt langsomt modem, google fandtes ikke..

At sige at folk har haft 20 år til at "lære IT" er da lidt af en overdrivelse
Gravatar #19 - ibyte_dk
10. okt. 2013 12:29
Bifrost (18) skrev:
ibyte_dk (12) skrev:

Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre.


For 20 år siden havde man Windows 3.1, computere kostede mindst 10.000kr, og man havde i bedste fald et ekstremt langsomt modem, google fandtes ikke..

At sige at folk har haft 20 år til at "lære IT" er da lidt af en overdrivelse


Nej, det er en underdrivelse. IT har været det meget længere. At sige at Google = IT, så er du vidst ualmindelig glad for Google.

Da jeg blev konfirmeret købte jeg en Amiga 500, før det havde vi C64. Der var både printer og tekstbehandling.

Dem der ikke har brugt en computer i dag, det er ikke late adopters. Det er laggerts. Det er den type, der kun købte en trykknap telefon, fordi de ikke kunne fåes med drejeskive længere. Og det har heller ikke noget med indlæring eller evner at gøre. Det har noget at gøre med psykologisk modstand mod forandringer. Og det ligger simpelthen i generne hos en procentdel af menneskeligheden.
Gravatar #20 - XorpiZ
10. okt. 2013 12:35
TriGGy (3) skrev:
Om få år, vil stort set alle bruge IT i takt med generationsskiftet.


Jeg tror virkelig du overvurderer hvor god den generelle unge person er til IT.
Gravatar #21 - Zombie Steve Jobs
10. okt. 2013 12:44
ibyte_dk (19) skrev:
Bifrost (18) skrev:
ibyte_dk (12) skrev:

Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre.


For 20 år siden havde man Windows 3.1, computere kostede mindst 10.000kr, og man havde i bedste fald et ekstremt langsomt modem, google fandtes ikke..

At sige at folk har haft 20 år til at "lære IT" er da lidt af en overdrivelse


Nej, det er en underdrivelse. IT har været det meget længere. At sige at Google = IT, så er du vidst ualmindelig glad for Google.

Da jeg blev konfirmeret købte jeg en Amiga 500, før det havde vi C64. Der var både printer og tekstbehandling.

Dem der ikke har brugt en computer i dag, det er ikke late adopters. Det er laggerts. Det er den type, der kun købte en trykknap telefon, fordi de ikke kunne fåes med drejeskive længere. Og det har heller ikke noget med indlæring eller evner at gøre. Det har noget at gøre med psykologisk modstand mod forandringer. Og det ligger simpelthen i generne hos en procentdel af menneskeligheden.


JA MEN DET GJORDE ALLE JO IKKE FOR DÆLEN, KØBTE EN AMIGA. Og det tog sgu da 100 år, før de var implementeret og integreret så godt i privat- og arbejdslivet, som de er nu, og der er mange, der har klaret sig glimrende uden.

Hvorfor fuck skal min morfar på 95 bruge en computer, at kalde ham en laggard og sige, at det er psykologisk modstand er det dummeste jeg har hørt siden jeg så kommentarene på nationen? Ja, jeg er vokset op med computere, men der er fanneme mange af mine jævnaldrende der er TOTALE MONGOLER og lige fatter babyPad og Facebook, men ellers "hurr durr se jeg er besøgende nummer 100.000.000.000 og jeg har vundet noget lort"
Gravatar #22 - ibyte_dk
10. okt. 2013 12:58
Zombie Steve Jobs (21) skrev:
ibyte_dk (19) skrev:
Bifrost (18) skrev:
ibyte_dk (12) skrev:

Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre.


For 20 år siden havde man Windows 3.1, computere kostede mindst 10.000kr, og man havde i bedste fald et ekstremt langsomt modem, google fandtes ikke..

At sige at folk har haft 20 år til at "lære IT" er da lidt af en overdrivelse


Nej, det er en underdrivelse. IT har været det meget længere. At sige at Google = IT, så er du vidst ualmindelig glad for Google.

Da jeg blev konfirmeret købte jeg en Amiga 500, før det havde vi C64. Der var både printer og tekstbehandling.

Dem der ikke har brugt en computer i dag, det er ikke late adopters. Det er laggerts. Det er den type, der kun købte en trykknap telefon, fordi de ikke kunne fåes med drejeskive længere. Og det har heller ikke noget med indlæring eller evner at gøre. Det har noget at gøre med psykologisk modstand mod forandringer. Og det ligger simpelthen i generne hos en procentdel af menneskeligheden.


JA MEN DET GJORDE ALLE JO IKKE FOR DÆLEN, KØBTE EN AMIGA. Og det tog sgu da 100 år, før de var implementeret og integreret så godt i privat- og arbejdslivet, som de er nu, og der er mange, der har klaret sig glimrende uden.

Hvorfor fuck skal min morfar på 95 bruge en computer, at kalde ham en laggard og sige, at det er psykologisk modstand er det dummeste jeg har hørt siden jeg så kommentarene på nationen? Ja, jeg er vokset op med computere, men der er fanneme mange af mine jævnaldrende der er TOTALE MONGOLER og lige fatter babyPad og Facebook, men ellers "hurr durr se jeg er besøgende nummer 100.000.000.000 og jeg har vundet noget lort"


Af samme årsag som han skal bruge en bil, en telefon, et køleskab, en vaskemaskine. Der er absolut ingen forskel. Den er udelukkende psykologisk.
Gravatar #23 - Zombie Steve Jobs
10. okt. 2013 13:12
ibyte_dk (22) skrev:
Zombie Steve Jobs (21) skrev:
ibyte_dk (19) skrev:
Bifrost (18) skrev:
ibyte_dk (12) skrev:

Det interessante er bare at de har haft 18-20 år til det. Og for 20 år siden var de ikke allesammen ældre.


For 20 år siden havde man Windows 3.1, computere kostede mindst 10.000kr, og man havde i bedste fald et ekstremt langsomt modem, google fandtes ikke..

At sige at folk har haft 20 år til at "lære IT" er da lidt af en overdrivelse


Nej, det er en underdrivelse. IT har været det meget længere. At sige at Google = IT, så er du vidst ualmindelig glad for Google.

Da jeg blev konfirmeret købte jeg en Amiga 500, før det havde vi C64. Der var både printer og tekstbehandling.

Dem der ikke har brugt en computer i dag, det er ikke late adopters. Det er laggerts. Det er den type, der kun købte en trykknap telefon, fordi de ikke kunne fåes med drejeskive længere. Og det har heller ikke noget med indlæring eller evner at gøre. Det har noget at gøre med psykologisk modstand mod forandringer. Og det ligger simpelthen i generne hos en procentdel af menneskeligheden.


JA MEN DET GJORDE ALLE JO IKKE FOR DÆLEN, KØBTE EN AMIGA. Og det tog sgu da 100 år, før de var implementeret og integreret så godt i privat- og arbejdslivet, som de er nu, og der er mange, der har klaret sig glimrende uden.

Hvorfor fuck skal min morfar på 95 bruge en computer, at kalde ham en laggard og sige, at det er psykologisk modstand er det dummeste jeg har hørt siden jeg så kommentarene på nationen? Ja, jeg er vokset op med computere, men der er fanneme mange af mine jævnaldrende der er TOTALE MONGOLER og lige fatter babyPad og Facebook, men ellers "hurr durr se jeg er besøgende nummer 100.000.000.000 og jeg har vundet noget lort"


Af samme årsag som han skal bruge en bil, en telefon, et køleskab, en vaskemaskine. Der er absolut ingen forskel. Den er udelukkende psykologisk.


Jamen kan du så fortælle mig, hvad de årsager er? Du har nogle ret lade argumenter.
Gravatar #24 - TriGGy
10. okt. 2013 13:34
XorpiZ (20) skrev:
Jeg tror virkelig du overvurderer hvor god den generelle unge person er til IT.

Jeg er godt klar over, at der også er unge mennesker der ikke er skarpe til IT. Men i en eller anden grad kan de fleste unge mennesker vel betjene en PC?

At vi andre så sidder og krummer tæer ved siden af, når de går på Google for at indtaste www.youtube.com i søgefeltet, er en anden sag :)
Gravatar #25 - Slettet Bruger [1929877705]
10. okt. 2013 13:52
Sålænge Solitare ikke har IRL Grafik og Physx support, kan i unge holde jeres harddiske for jer selv.
Gravatar #26 - HenrikH
10. okt. 2013 14:50
Bifrost (18) skrev:
google fandtes ikke..

Vi havde jo Altavista! Hvad mere kunne man ønske sig?
TriGGy (24) skrev:
Men i en eller anden grad kan de fleste unge mennesker vel betjene en PC?

Der er ret stor forskel på at kunne tænde en iPad, og rent faktisk kunne bruge en computer a la C64 (eller bare en med DOS... OK, C64'eren er lettere >_<).
Gravatar #27 - molokyle
10. okt. 2013 15:04
Citat:

[ Femtepladsen er et udtryk for, at blandt andet 71 % af danskerne bruger e-mail hver dag, og 75 % handler på nettet eller anvender netbank mindst en gang om måneden. ]

Hm... jeg er 'kun' midaldrende og besidder udmærkede IT-kompetencer, som uddannet Datamatiker.

JEG benytter IKKE email HVER DAG og jeg handler IKKE på nettet 'mindst' een gang om måneden.

NETBANK ? Vor Herre bevare os !!!
NEJ det har jeg (heller) ikke ;-)

</molo>
Gravatar #28 - Magten
10. okt. 2013 15:26
PHP-Ekspert Thoroughbreed (17) skrev:
Jeg er 26, og jeg vil nødigt undvære min!
But why? Jeg kontakter altid folk på deres mobil selvom de har fastnet, jeg gider ikke ringe på deres fastnet for jeg ved jo alligevel ikke om de er hjemme.
Gravatar #29 - Remmerboy
10. okt. 2013 16:50
Magten (28) skrev:
But why?

den løber aldrig tør for strøm, og hvis man har en 100m lang ledning, er den lidt mobilt :)
Gravatar #30 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
10. okt. 2013 17:31
#28

Lydkvalitet, ergonomisk.

Jeg er lykkelig over min telefon, den er trådløs, og bruger den ofte. Desuden er det billigere udenlands og gratis indenlands
Gravatar #31 - DrHouseDK
10. okt. 2013 17:35
PHP-Ekspert Thoroughbreed (30) skrev:
#28

Lydkvalitet, ergonomisk.

Jeg er lykkelig over min telefon, den er trådløs, og bruger den ofte. Desuden er det billigere udenlands og gratis indenlands


Har du luret at fri tale indlands fåes til under 149 kr. om måneden nu - inkl. 1 gb data og fri mms/sms?

(Lydkvalitet - TRUE THAT!)
Gravatar #32 - markjensen
10. okt. 2013 17:46
PHP-Ekspert Thoroughbreed (30) skrev:
Lydkvalitet, ergonomisk.


Du ved jo godt at du skal bruge FaceTime stemmeopkald :)
Gravatar #33 - PinHigh
10. okt. 2013 18:17
ibyte_dk (22) skrev:
Af samme årsag som han skal bruge en bil, en telefon, et køleskab, en vaskemaskine. Der er absolut ingen forskel. Den er udelukkende psykologisk.


Ked af at sige det, men du har ikke megen indsigt i sagen, når du udtaler dig som du gør. Eller du gør den fejl, at overføre din egen situation på alle andre, hvilket man altid skal være overordentligt forsigtigt med.

Indlæringsevnen falder MARKANT med alderen. Dette er et uomtvisteligt faktum, der ikke kan pilles ved.
Tro mig..... Allerede i en alder af 51, kan jeg mærke det starte.....

At nogle, på trods af høj alder, stadig magter at tillære sig IT-færdigheder, betyder langt fra, at alle vil være i stand til dette.

Personligt mener jeg at den tvungne digitalisering, er dybt urimeligt, upåagtet at det kan spare staten/kommunerne nogle håndører.
Det er startet mindst 15-20 år for tidligt.
Gravatar #34 - kuri
10. okt. 2013 18:36
Jeg arbejder hos dukaPC som kundeservicemedarbejde. Så jeg sidder og hjælper de gamle dagligt. Og ja for nogle få er det fordi de ikke vil.

Men de fleste af dem vil sgu gerne lærer det når de først kommer igang. Problemet er at det er en verden de ikke forstå og at det ikke minder om noget de kender.

At lærer dem at send en mail, at log på nemID osv. er som sådan ikke svært. Men som vi alle ved fejler teknologi ofte også har de ingen ide om hvad de skal gøre. Også er de sgu på røven hvis de ikke har nogen til at hjælpe
Gravatar #35 - OxxY
10. okt. 2013 20:57
Det handler også meget om støtte fra baglandet, og komme med incitament om hvorfor det er smart, hvis man kun ser det som noget besværligt der SKAL gøres, så kan jeg godt forstå hvorfor man ikke vil.

Vi fik lokket min mormor over på en pc da hun var over 80, og det er 10+ år siden, en af de grunde der fik hende over på det tidspunkt var hun var træt af absolut skulle i banken og ned fra 5 sal af trapper for at betale en regning. Vi fik vendt hele teknofobien til noget sådan IT kunne bruges praktisk, og ikke bare var noget moderne man skulle bruge.

Ja mange ældre har problemer når der er noget der går galt, men for at være ærlig jeg tror sku mine kammerater og søster på omkring de 30 oftere ringer over tingene ikke duer end min gamle mormor på 90+ :)

Så ja bottom line, så længe man siger det er noget man skal, så forstår jeg godt hvorfor indlæringen er langsom.
Gravatar #36 - TriGGy
10. okt. 2013 21:15
HenrikH (26) skrev:
Vi havde jo Altavista! Hvad mere kunne man ønske sig?
TriGGy (24) skrev:
Men i en eller anden grad kan de fleste unge mennesker vel betjene en PC?

Der er ret stor forskel på at kunne tænde en iPad, og rent faktisk kunne bruge en computer a la C64 (eller bare en med DOS... OK, C64'eren er lettere >_<).

Er ikke helt sikker på, om jeg skal rate sjov, eller irrelevant.
Men hvordan DOS og C64 lommer ind i en diskussion om IT de næste 5-10 år, har jeg svært ved at se :)
Gravatar #37 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
11. okt. 2013 05:28
DrHouseDK (31) skrev:
Har du luret at fri tale indlands fåes til under 149 kr. om måneden nu - inkl. 1 gb data og fri mms/sms?

(Lydkvalitet - TRUE THAT!)




markjensen (32) skrev:
Du ved jo godt at du skal bruge FaceTime stemmeopkald :)


FaceTime bruger alt for meget strøm, og der er kvaliteten også MEGET svingende. Mht til fri tale for 149 - jaja, meget godt, men så har jeg "kun" 1GB data, hvilket ikke altid er nok til mit forbrug.

Desuden, så skal jeg skifte teleselskab, er godt tilfreds med Telenor allerede nu, god kundeservice og god LTE dækning hvor jeg bor.

- desuden er den fri indenlands gratis, da telefonen følger automatisk med mit fiber hos SydEnergi :)

http://soerig-design.dk/images/beocom4/4.jpg

http://www.minhembio.com/bilder/bild/?pic_id=35769...

Bedre telefon skal man lede længe efter - og endelig en trådløs der ikke ligner 249 kr i Aldi
Gravatar #38 - binderup
11. okt. 2013 06:19
PHP-Ekspert Thoroughbreed (37) skrev:
men så har jeg "kun" 1GB data, hvilket ikke altid er nok til mit forbrug.


Skift til TDC - der er dækningen så ringe at du det meste af tiden alligevel er på Edge og ikke er i nærheden af at kunne bruge 1 GB ;-)
Gravatar #39 - Magten
11. okt. 2013 07:31
binderup (38) skrev:
Skift til TDC - der er dækningen så ringe at du det meste af tiden alligevel er på Edge og ikke er i nærheden af at kunne bruge 1 GB ;-)
Jeg synes sjældent jeg har været på Edge i de år jeg har haft TDC. Selv langt ude på landet har de dækket bedre end de fleste andre.

3 er tilgengæld blevet dårlige synes jeg. Jeg ryger konstant på Edge :(
Gravatar #40 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
11. okt. 2013 09:43
Edge ... Hvad er Edge?

(spøg til side, det kan ske i områder som f.eks Horsbyg eller Rangstrup at 3G forsvinder kort)
Gravatar #41 - TheAvatar
14. okt. 2013 18:32
#39/#40
Jeg har TDC, og vil tro, at jeg oftere er på Edge end 3G/HSPA. Det er Midtfyn og Kolding og motorvejen derimellem.


Jeg er også af den holdning, at alle (næsten da!) kan lære IT hvis de vil. Som andre siger så skal de bare have en god grund til at begynde på det - og NemID er dog ikke én af dem. Men Skype, Facebook, email (kontakt til børn/børnebørn/oldebørn) er en rigtig rigtig god ting til at overtale ældre til at benytte IT.
Min farmor er 84 år, og vil ikke bruge IT. Men for år tilbage, ville hun nærmest ikke røre elektronik, men nu har hun da både digital box, satellitmodtager, DVD, anlæg med CD. Og hun kan fint betjene de funktioner hun har brug for.
At hun ikke vil bruge computere er bare fordi hun er stædig, ikke mener hun har et formål med det, og selvfølgelig den klassiske "det kan jeg ikke finde ud af". Gu fanden kan hun så - hvis hun vil! Men ingen har nogensinde fortalt hende alt det den kan, og hvad hun kan bruge den til - og nå ja, alle hendes børn, børnebørn og oldebørn bor mere eller mindre under 25 minutters kørsel væk.

Vi har en del ældre kunder (arbejder med support), og de kan fint finde ud af de opgaver de har brug for. De ringer faktisk ikke så tit, måske på linje med så mange andre, eller mindre. Jeg vil ikke sige, at de er værre til at få virus mv. end andre, nok fordi de tænker sig lidt mere om, og det går knapt så hurtigt som "de smarte unge".

IT er ikke svære end man gør det til, selvfølgelig kan der være situationer, hvor det gør anderledes end forventet, men så må man spørge om hjælp, eller slukke og tænde igen, og ofte er problemerne rimelig ligetil.

Det er rigtigt unge mennesker er født ind i en IT-verden forskelligt fra ældre, men helt ærligt - mennesker på 80-90 år blev født før TV, før mobiltelefoner, før bilen (deromkring), og de fleste har da trods alt tilpasset sig.
Bor i en landsby, men der er ganske langt imellem ældre mennesker, som kører til bageren i deres hestevogn :)

Jeg siger ikke det er nemt, men hvor der er vilje er der vej - og det gælder altså de fleste.

Og nogen nævner, at folk ikke kan finde ud af at installere antivirus, Office osv. Og? Så må de få andre til det?
Jeg kan heller ikke selv skifte hjul/dæk på min bil (kunne jeg nok lære :P), og jeg kan heller ikke selv lave service og opdateringer på den, så det må jeg få andre til. Hvad er forskellen?
Jo, jeg er ikke tvunget til at have bil, men det er ikke min pointe med indlægget (tvang vs. ikke-tvang).

Så hjælp de ældre i gang hvor de kan, og giv dem et formål med det, så må kommunerne hjælpe de sidste få procenter om nødvendigt.

Gravatar #42 - gramps
14. okt. 2013 20:14
Ang. diskussionen om unge computerebenyttere:

http://coding2learn.org/blog/2013/07/29/kids-cant-...
Gravatar #43 - TheAvatar
14. okt. 2013 22:35
#42
Ganske spændende blogindlæg. Han har godt nok fat i nogle ganske gode pointer. Når det så er sagt, så har han desværre skræmmende meget ret i hans udsagn.

I relation til hans artikel, så mener jeg, at alle* har mulighed for at lære general purpose computing. Det synes jeg trods alt er bedre end ingenting, især når vi snakker den ældre generation.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login