mboost-dp1

Mike Willis

Internettets backbone under pres

- Via NewScientist - , redigeret af Pernicious

Imens kunderne nyder godt at forøgede hastigheder på deres internet, så ser det mindre godt ud for hele internettets backbone.

For når kunderne får mere hastighed, så betyder det også, at der skal transporteres mere data. Og nu er vi faktisk ved at nå grænsen for hvad den eksisterende backbone kan klare.

Der er ellers forsket meget i at forøge datakapaciteten i fiberkablerne, og man er kommet frem til at grænsen ligger på cirka 100 terabits per sekund. Med den nuværende udvikling, så vil vi nå den datamængde om 5 år.

Alt er dog ikke slut endnu, og andre teknologier kan komme i spil, så som fibre med flere kerner. Men der er stadig langt fra forskning til et faktisk kommercielt produkt, så vi vil måske snart opleve, at vores internet ikke er så hurtigt længere.





Gå til bund
Gravatar #1 - Amavin
21. maj 2015 16:16
Træk flere kabler?
Gravatar #2 - arne_v
21. maj 2015 16:38
#0

Mystisks tekst.

1) Der er ikke et officielt "internettets backbone". Der er et antal forbindelser mellem lande og kontinenter som tilsammen udgør internettets backbone.

2) Som påpeget i #1 så kan der trækkes og bliver trukket flere separate linier.
Gravatar #3 - Clauzii
21. maj 2015 16:38
#1
Det kunne man da godt - men et enkelt søkabel kan nemt løbe op i 5-10 milliarder kroner, så det er desværre ikke noget man bare lige gør ;)
Gravatar #4 - arne_v
21. maj 2015 17:37
#3

Det er da en del penge.

Men hvis vi siger at der er 500 millioner husstande som betaler gennemsnitligt 300 kroner om måneden for internet, så har ISP'erne en omsætning på 150 milliarder kroner om måneden.

Måske har de råd til at trække et nyt kabel en gang imellem alligevel.
Gravatar #5 - Hængerøven
21. maj 2015 17:48
arne_v (4) skrev:
Måske har de råd til at trække et nyt kabel en gang imellem alligevel.


en omsætning på 150 milliarder er ikke ensbetydig med et overskud.
Gravatar #6 - Jim Night
21. maj 2015 19:03
Hængerøven (5) skrev:
en omsætning på 150 milliarder er ikke ensbetydig med et overskud.


Jo, det er det, hvis de kan finde ud af at drive virksomhed...
Gravatar #7 - Atom
21. maj 2015 20:01
Som I andre er inde på at kan man jo bare trække flere kabler. Priserne på dette er peanuts i forhold til vigtigheden af et fungerende internet for den enkelte og for handelen generelt. Desuden finder jeg det underligt at kapaciteten synes tilstrækkelig de næste 5 år. Lyder som en grov forenkling af et meget kompleks system.

Hvis man har lavet en graf over den samlede stigning af datatrafik og tilsvarende stigning i udvidelse af kapacitet og kommet frem til at de 2 rammer hinanden om 5 år så gætter jeg på at der er god forretning i at sørge for at de 2 ikke rammer hinanden i god tid i forvejen via større investeringer. Dette bliver der plads til i budgetterne, tør jeg godt love. :)
Gravatar #8 - Hack4Crack
21. maj 2015 20:38
Jim Night (6) skrev:
Jo, det er det, hvis de kan finde ud af at drive virksomhed...

Det hedder TDC, og det er ikke altid at kunderne er glade for den forretningsmodel.
Gravatar #9 - Amavin
21. maj 2015 23:34
Clauzii (3) skrev:
#1
Det kunne man da godt - men et enkelt søkabel kan nemt løbe op i 5-10 milliarder kroner, så det er desværre ikke noget man bare lige gør ;)

Jah, søkabler koster, men nu nævnes der specifikt (i kilden) media consumption (youtube, netflix) som værende grunden til at internettet skulle være under pres, hvilket vil sige kontinent-lokalt traffik (fra CDNs).

Jeg tror nu mest på at det bare er en journalist der har forsøgt at lave en sensations artikel. Vi vil aldrig løbe tør for backbone bandwidth, der vil være visse links som er under pres (og dem er der nok mange af allerede idag), men end users vil altid bare komme til at betale det det koster at drive internettet i deres region.
Gravatar #10 - Jim Night
22. maj 2015 05:56
Hack4Crack (8) skrev:
Det hedder TDC, og det er ikke altid at kunderne er glade for den forretningsmodel.


Har TDC 500 millioner husstande som kunder? Det synes jeg ligegodt er imponerende i et land med 5,6 millioner indbyggere...
Gravatar #11 - inglorious bosterd
22. maj 2015 09:29
#10 Du skal huske at de også har haft eventyr i norge! Så der har du dine 500 mio.!!!
Gravatar #12 - lost-viking
22. maj 2015 10:09
Det er jo ikke bare at trække et nyt kabel. Kablet skal under vand. Der skal hyres folk til at ligge der i havet og der ud over skal kablet jo også forbindes med noget. Så det vil blive flere data centraler og bokse og meget andet. Det løber meget hurtig op og bliver dyrt. Og i stedet for at vi fylder havet med internet kabler er det nok mere smart at vi kigger på at nedgrave ny teknologi sådan at vi i stedet for at have en bunke kabler i vandet kan nøjes med at have meget få fordi båndbredden i kablet er meget meget højere. Og desuden har #9 nok lidt ret. For rigtig mange firmaer så som google og apple og sådan nogle der driver store hjemmesider og servere de placere servere i de forskellige verdens dele sådan at trafikken ikke skal transporteres over lange afstande og belaste kabler og lign. et godt eksempel er apples data center der kommer i Viborg. Det bliver jo servere der skal håndtere bla. App store. Sådan at folk i Europa ikke skal hente deres apps fra en server i usa og dermed belaste kablerne i havet osv. men at de kan hente deres apps fra ens server i Europa. Så hvor meget præs der egentlig er på backbone der ved jeg ikke :)
Gravatar #13 - TrolleRolle
22. maj 2015 10:17
Det værste er at 95% af båndbredden sikkert sluges af 13årige som ser en hjemmelavet vertikalt optaget video i 4K opløsning, igen og igen... bare for at høre musikken som er lagt på som baggrundsmusik.

Gravatar #14 - Dijkstra
22. maj 2015 10:24
Det går vel ikke langsommere - det holder bare op med at blive ved med at gå hurtigere!

#13 har dog en pointe. Vi får adgang til mere og mere båndbredde krævende ting - såsom 4k video. Og hvis det bruges bevidstløst så kan det da godt føles som om alt går langsommere. Men mon så ikke at disse "13 årige" finder en video i lavere opløsning med samme baggrundsmusik - bare for at undgå lag?
Gravatar #15 - Qw_freak
22. maj 2015 10:30
Dijkstra (14) skrev:
Men mon så ikke at disse "13 årige" finder en video i lavere opløsning med samme baggrundsmusik - bare for at undgå lag?

Nej, for det er ikke dem der oplever at det lagger, det er dig der rent faktisk skal bruge en forbindelse der ikke lagger der kommer til at opleve det... :)
Gravatar #16 - Witz
22. maj 2015 17:26
En af de store problemer herhjemme er vel muligheden for at få data ind og ud af landet i forbindelse med peering aftaler hvor store huller man kan få.
Normalt så er det vel 10gig peering aftaler der laves fordi til det er udstyr ikke "så" dyrt igen men skal man fx til ams i holland, så koster det snildt 40000kr om månenden bare for at være der.. og så skal du stadig have adgang til fysisk fiber, hvor man enten stikker en spade i jorden og graver eller lejer sig ind på fiber der allerede er trukket, hvilket igen koster en jævn slat penge..
Den lokale antenneforening her i byen fik tilbud om at få gravet en fiber ind til deres hovedestation, en opgave på ca 8km her ville prisen være små 1.8mill kroner - og så er der ikke sat udstyr og lavet aftaler omkring levering tjenester, så det er ikke billigt på nogen måde.

Gravatar #17 - Magten
22. maj 2015 19:17
lost-viking (12) skrev:
For rigtig mange firmaer så som google og apple og sådan nogle der driver store hjemmesider og servere de placere servere i de forskellige verdens dele sådan at trafikken ikke skal transporteres over lange afstande og belaste kabler og lign. et godt eksempel er apples data center der kommer i Viborg. Det bliver jo servere der skal håndtere bla. App store. Sådan at folk i Europa ikke skal hente deres apps fra en server i usa og dermed belaste kablerne i havet osv. men at de kan hente deres apps fra ens server i Europa. Så hvor meget præs der egentlig er på backbone der ved jeg ikke :)
Lur mig om ikke Apple allerede har globale løsninger på plads - hvis ikke i deres egne datacentre, så i andre.

Da iCloud startede ud, var der folk der tracede trafikken til Microsoft Azure (bl.a. blob storage) og AWS. Om det stadig er tilfældet, og hvilke tjenester der blev brugt skal jeg ikke kunne sige, men det er oplagt at de har brugt CDN tjenesterne for at distribuere indhold.
Gravatar #18 - duppidat
22. maj 2015 20:06
Sikke dog en sensationel titel.

http://www.submarinecablemap.com/

Her kan man se alle de store undersøiske kabler, og der kommer nye til hele tiden.

Der er intet der tyder på at vi rammer grænsen om 5 år. Lur mig om ikke det er en journalist der har læst at et specifikt kabel er ved at nå sin kapacitet, og så har omskrevet det til "hele internetet er ved at kollapse"
Gravatar #19 - angelenglen
23. maj 2015 11:35
Jeg var ellers under indtryk af at der var ret meget sort fiber i søkablerne - men det hele er måske taget i brug allerede?
Gravatar #20 - erchni
25. maj 2015 21:37
Der har vel altid været en stigning i internet trafik og en forøgelse af folks internetforbindelser. Det eneste der er nyt de sidste par år i større grad er vel Streaming. Streaming af video med (netflix, HBO....) og musik med Spotify og den slags. Noget som pluslig ikke kun gøres af få men hr. og fru. Danmark. Så folk undnytter mere af de linjer de nu køber som vel ikke er noget ISP'er havde forventet. Forbruget så siger hurtigere end forventet når de lagde deres udbygnings planer for måske 5 år siden. Teknologien har ikke fuldt med folks adfærds ændring så syntes de at være kommet i et mindre problem.

Kan være jeg er helt forkert på den, men lyder mere som en nyhed om at der er mere internet trafik, end ventet og teknologien er ikke tilstede til at give en let og billig løsning. Havde det store skift ikke sket, men bare mere komplekse hjemmesider og folk som brugte deres mobiler mere til internet, brugte mere sociale medier og sendte flere billeder til hinanden end før. Så tror jeg ikke det havde været et enlig problem. Men kan godt være det bare er mig der spekulere lidt for meget.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login