mboost-dp1

ICANN

ICANN overtager tidszonedatabase efter retssag

- Via ajc.com - , redigeret af Emil

ICANN har overtaget kontrollen med den database, som bruges af computere verden over til at holde styr på de forskellige tidszoner. Det sker, efter at databasen for nyligt blev fjernet fra den amerikanske stats servere, da operatørerne blev sagsøgt af et firma, som mener, databasen benytter data fra deres software.

Databasen benyttes af blandt andet Oracle og i Apples OS X samt i Unix og Linux. Serverne gør det muligt at finde ud af, hvad klokken er ved at vælge en by og holder styr på ting, som at New York normalt er fem timer efter London, bortset fra et tidspunkt hvert år, hvor USA stadig benytter sommertid, mens London er gået tilbage til normaltid.

De frivillige operatører af databasen blev sidst i september sagsøgt af firmaet Astrolabe Inc., som mener, at databasen bryder deres ophavsret, og at der derfor skal betales licensafgift. Operatørerne forsvarer sig med, at dataene er offentlig ejendom og derfor ikke ophavsretsbeskyttede.

Kim Davies, ICANN skrev:
We are aware of the lawsuit. We believe it’s important to continue the operation of the database. We’ll deal with any legal matters as they arise.

ICANN har været i samtaler om en overtagelse af databasen i flere måneder, men processen er blevet fremskyndet, således at databasen, der har ledt efter et nyt hjem siden 2009, nu kan findes på www.iana.org/time-zones.





Gå til bund
Gravatar #1 - HerrMansen
18. okt. 2011 10:05
Det var da en lidt en Y2K agtig situation..

Håber da godt nok at de services der bruger databasen har support for andre indbygget. Ellers så bliver det da interessant at se hvad der sker.
Gravatar #2 - HenrikH
18. okt. 2011 10:55
Det værste er jo, at firmaet sagtens kan sidde på et software patent der beskriver funktionen at finde ud af hvad klokken er, baseret på databaseopslag der sammenholder lokation med tidsforskel ift. UTC?
Gravatar #3 - mireigi
18. okt. 2011 10:57
HerrMansen (1) skrev:
Det var da en lidt en Y2K agtig situation..

Håber da godt nok at de services der bruger databasen har support for andre indbygget. Ellers så bliver det da interessant at se hvad der sker.

Tvivler på det. Hvis du forventer at en tjeneste altid er tilgængelig, tager du sjældent forbehold for at den kan forsvinde. Så sidder man med krampe i løgposen bagefter, når man skal til at kode alting om til at benytte en anden tjeneste med et andet interface.
Gravatar #4 - arntc
18. okt. 2011 11:08
HenrikH (2) skrev:
Det værste er jo, at firmaet sagtens kan sidde på et software patent der beskriver funktionen at finde ud af hvad klokken er, baseret på databaseopslag der sammenholder lokation med tidsforskel ift. UTC?


Der er tale om brud på ophavsret, ikke et patent. Astrolabe har et ACS atlas med historiske tidspunkter baseret på lokation.

Eksempel (bare tal, ikke fakta, men princippet er ok):

Den 23/10/1999 er klokken 20 i London og 15 i New York
Den 24/10/1999 er klokken 20 i London og 14 i New York
Den 10/11/1999 er Klokken 19 i London og 14 i New York

For at kende til denne forskel, må man jo nødvendigvis gemme lokale tidszoner og modifiers i en database. Den formel der udregner tidsforskel mellem 2 lokationer i dag, er ikke den samme som ville have givet et korrekt svar for 10 eller 100 år siden.

Det er dé data som Astrolabe mener at have copyright på: http://www.scribd.com/doc/67760407/ASTROLABE-INC-V...
Gravatar #5 - HenrikH
18. okt. 2011 13:19
Ah, interessant link #4, og netop det at data'ene efter dokumentet skulle være tydelige kopier af ACS' atlas gør det vel til en ok reel sag.
Gravatar #6 - Anakardian
18. okt. 2011 18:27
Hvorfor kan man have copyright på en naturligt forekommende ting?

Tror jeg vil have copyright på tyndgekraften. Så skal alle betale licens for at blive på jordens overflade muahahahahah

Seriøst, formlen for hvor stor tidsforskel der er mellem to punkter på jorden er jo forholdsvis simpel matematik. Hvordan kan man få copyright på det?
Jeg kan lave den udregning mellem to vilkårlig punkter så længe jeg kender deres længdegrad og hvilket land de hører til.
Gravatar #7 - Justin
18. okt. 2011 18:50
endnu en til listen over sindsyge retsager ...
Gravatar #8 - kasperd
18. okt. 2011 21:21
HerrMansen (1) skrev:
Håber da godt nok at de services der bruger databasen har support for andre indbygget. Ellers så bliver det da interessant at se hvad der sker.
At kalde det en database kræver godt nok en meget bred definition af ordet database.

Der er tale om at man kan downloade en .tar.gz file med en stak tekstfiler i. De filer der rent faktisk bruges på et kørende system er binære filer som er genereret fra de tekstfiler. De installeres sammen med operativsystemet og filerne bliver kun ændret når der kommer en opdateret version.

Anakardian (6) skrev:
Hvorfor kan man have copyright på en naturligt forekommende ting?
Nu er der jo intet naturligt forekommende ved tidszoner.

Så vidt jeg har forstået kan man i Danmark ikke have ophavsret på et faktum, men man kan have ophavsret på en database, og jeg tror at det juridisk set vil blive betragtet som en database.

Det vil sige, at hvis man gør arbejdet med at samle alle disse data ind, så vil man have ophavsret på de samlede data.

To personer kan altså godt have ophavsret på hver sin database hvor man har indsamlet de samme facts. Sandsynligvis vil de to databaser ikke være komplette og fejlfri, så der kan nemt være forskelle.

Man må ikke kopiere en anden database, men man må gerne selv lave en database med de samme oplysninger som man selv har indsamlet.

Det minder meget om situationen med kortoplysninger, bortset fra at antallet af vejnavne der skal til for at have et tilnærmelsesvis komplet kort er langt større end antallet af indgange i en tidszonefil.

Nogle kortleverandører har bevidst efterladt fejl i deres data for at kunne opdage uautoriserede kopier. Med tidszonedata, hvor den samlede mængde data er mindre er der større sandsynlighed for at det lykkes at producere en komplet og korrekt database. Dermed er sandsynligheden for at de to databaser er ens uden at have kopieret fra hinanden betydelig.

Hvis man gerne vil have så præcise data som muligt giver det mening at sammenligne forskellige databaser for at finde ud af om der er fejltagelser. Men juridisk er det meget problematisk.

Hvis en tredjepart sammenligner databaserne og giver leverandørerne hints om hvilke indgange de bør dobbeltchecke kommer man ud i en gråzone.

Endeligt er der tale om data som løbende bliver ændret da diverse regeringer ikke kan lade være med at pille ved reglerne i deres land. Samlet set kommer der mange ændringer. Selv hvis de to datbaser har været ens er det ikke sikkert at de får de samme opdateringer.

Alt i alt er det næsten umuligt at afgøre om der er sket kopiering ved at sammenligne sådan to databaser. Den nemmeste måde ville nok være ved at indføre nogle ekstra ikke eksisterende tidszoner og så håbe på at uautoriserede kopier kopierer dem med.
Gravatar #9 - arntc
18. okt. 2011 23:30
Yes, bortset fra at Astrolabes "Database" indholder historiske tidszone modifiers for alle længdegrader tilbage i tiden. Dette er ikke "bare" nogle tal, men sandsynligvis et produkt at meget historisk research.

Prøv at stille dit ur tilbage til år 1900 og se om du kan udregne tidsforskellen mellem Odense og Timbuktu den 25. oktober kl. 00.00.

Det er samlingen af disse historiske data, der er direkte kopieret uden skelen til rettigheder.

Sagen er vel fair nok?
Gravatar #10 - Tore
18. okt. 2011 23:47
#9, 2 timer :)
Gravatar #11 - arntc
19. okt. 2011 22:54
Tore (10) skrev:
#9, 2 timer :)


Ok, så Tibet da! Det var en engelsk koloni, så den er sværere. Eller hvad med alle tysk-besatte lande 1943 ;)
Gravatar #12 - BurningShadow
20. okt. 2011 12:58
Hvad skulle man dog gøre uden Newz? :-)
Jeg fandt lige ud af, at jeg manglede dette lille stykke software + data :-)
Gravatar #13 - kasperd
20. okt. 2011 13:03
BurningShadow (12) skrev:
Jeg fandt lige ud af, at jeg manglede dette lille stykke software + data
Det overrasker mig, at man kan installere et operativsystem uden at få det med.
Gravatar #14 - BurningShadow
20. okt. 2011 13:08
#13

Jeg sidder og laver et operativsystem.
Så nu får man det så også med der :-)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login