mboost-dp1
Rådighedsbeløb på SU
- Forside
- ⟨
- Forum
- ⟨
- Tagwall
Hej, til sommer skal jeg flytte sammen med en ven. Da vi begge starter på uni. Vi regner med kun at skulle leve af SU. Hvor dyr en lejlighed kan man sætte sig i. Eller sagt på en anden måde, hvor mange penge er det realistisk at give for en lejlighed, hvis vi også skal have råd til mad osv?
Hvis I kører lidt fællesøkonomi og deler husudgifterne så giver det en større bolig. Fruen og jeg har en 2 vær i Odense som koster 3600 kr. med boligstøtte. 2 x SU giver 10.000 kr. udbetalt (såfremt I bruger hovedkort og ikke har anden indtægt).
Det er jo forskelligt fra person til person hvor meget man spiser og går i byen. Og hvor står ens telefonregning er. Nogen bruger faste udgifter for 2500 kr og andre bruger 6000 kr. :)
Læg et budget - evt. brug en online ting fra de store banker. :)
Det er jo forskelligt fra person til person hvor meget man spiser og går i byen. Og hvor står ens telefonregning er. Nogen bruger faste udgifter for 2500 kr og andre bruger 6000 kr. :)
Læg et budget - evt. brug en online ting fra de store banker. :)
Prøv at regne den anden vej. Hvis du lever af din S.U. et helt år, kommer du til at betale skat af den på et tidspunkt. Jeg får ca. 4.800 kr. udbetalt af min S.U., så du vil vel få omkring det samme (går jeg ud fra).
Så trækker du bare dine faste månedlige udgifter fra, f.eks. telefonudgifter, forsikringer, evt. medicin, ca. beløb til mad, et ca. rådighedsbeløb (som dækker byture, tøj, gaver osv.) og så må du jo se hvilket tal du ender med.
Det giver dig da i alt fald et fingerpeg om hvor du er henne af, da du jo ikke lige sådan kan afskaffe de faste udgifter ;)
Så trækker du bare dine faste månedlige udgifter fra, f.eks. telefonudgifter, forsikringer, evt. medicin, ca. beløb til mad, et ca. rådighedsbeløb (som dækker byture, tøj, gaver osv.) og så må du jo se hvilket tal du ender med.
Det giver dig da i alt fald et fingerpeg om hvor du er henne af, da du jo ikke lige sådan kan afskaffe de faste udgifter ;)
Jeg deler en 3-værelses med kæresten. Vores husleje er på ca 4000, og vi sætter hver ca 3700 ind på en fælleskonto hver måned. Det dækker husleje, mad, forsikring, gas og strøm. Og en middag en gang i mellem. :)
Det afgørende er uden tvivl om i kan finde en bolig der kan betales - og det kræver nogen gange mere held end forstand.. Hvor skal i læse?
Det afgørende er uden tvivl om i kan finde en bolig der kan betales - og det kræver nogen gange mere held end forstand.. Hvor skal i læse?
Hjemme hos mig kører vi fællesøkonomi, og giver lige under 4000 for en toværelses i Odense, med boligstøtte. Vi får lige omkring 9000 udbetalt i SU pr måned. Med omkring 3000 til mad (bor alt for centralt), så er rådighedsbeløbet ikke det højeste (men hurra for SU-lån!).
Et kollegieværelse er i dag oppe på mellem 2200-2500 om måneden i Århus.coday (1) skrev:Eller sagt på en anden måde, hvor mange penge er det realistisk at give for en lejlighed, hvis vi også skal have råd til mad osv?
Så dobbelt op på det, så snakker vi 4500 kr. om måneden for lejlighed + aconto udgifter (vand, varme, strøm, internet)
Efter de skal du huske på at det er stort set ligeså dyrt at lave mad til én person, som til to, pga. spild.
Så realistisk snakker vi 4500-5000 kr. max om måneden. Dvs. selve huslejen skal være 3000-3800 kr.
Flatrate, anyone? :PWindcape (7) skrev:Så dobbelt op på det, så snakker vi 4500 kr. om måneden for lejlighed + aconto udgifter (vand, varme, strøm, internet)
Pfft, du må "spilde" meget i så fald.Windcape (7) skrev:Efter de skal du huske på at det er stort set ligeså dyrt at lave mad til én person, som til to, pga. spild.
Du skal stadigvæk betale for det, men det er rigtigt det er en mere stabil pris, end vand og el.Daniel-Dane (8) skrev:Flatrate, anyone? :P
Det sker faktisk at jeg smider mad ud, fordi at det var billigere at købe så meget at det bliver fordærvet inden det kan blive brugt.Daniel-Dane (8) skrev:Pfft, du må "spilde" meget i så fald.
Supermarkederne sælger primært til kernefamilien, far, mor og 2 børn, altså 4 personer. Kød kan dog findes i potionsmængder til 2 personer.
Alternativet er at du spiser det samme flere dag i træk. Det bliver hurtigt et strategisk problem når der skal indkøbes grønsager, og for at undgå fordærv, specielt med kvaliteten om vinteren.
F.eks. porre sælges sjældent i løsvægt, og derfor er minimum et antal som vil dække et måltid til 4 personer (som et led i retten, of course).
Det er betydeligt nemmere at indkøbe, og lave mad til mindst to personer. Pastaretter er måske noget der skalere bedst, men det er ikke sundt kun at leve af pasta.
Jeg skulle måske præcisere: Det er stort set ligeså dyrt at lave god mad til én person, som til to.
I kan selv prøve at lave hjemmelavet bearnaise sauce til én person. Det kan ikke lade sig gøre ;-)
At i kan købe en elendig frysepizza, eller andet junk, hvor prisen skalere linært per person, er ikke relevant!
I kan selv prøve at lave hjemmelavet bearnaise sauce til én person. Det kan ikke lade sig gøre ;-)
At i kan købe en elendig frysepizza, eller andet junk, hvor prisen skalere linært per person, er ikke relevant!
Windcape (10) skrev:Det bliver hurtigt et strategisk problem når der skal indkøbes grønsager, og for at undgå fordærv, specielt med kvaliteten om vinteren.
Det problem har jeg aldrig haft. Jeg kan sagtens lave god mad uden at smide tingene ud igen. Og ja, man kommer nok til at spise det samme to dage i træk, men det er ikke noget at pive over (hvis nogen gør det).Windcape (12) skrev:Det er stort set ligeså dyrt at lave god mad til én person, som til to.
Dvs. du kan spise 2 kilo gullerødder på 5 dage?Daniel-Dane (13) skrev:Det problem har jeg aldrig haft.
Jeg kan knap nok bruge 1 kilo, men prismæssigt er det billigere at købe 2 kilo (da de koster mindre end 1 kilo poserne).
Så derfor vil 2 personer kunne bruge samme mængde, til samme pris.
Spørgsmålet er vel mere om du har prøvet at lave mad til flere personer, og sammenlignet udgifterne.
Jeg kan spise en pose på en dag, hvis det skulle være. Et par rå i madpakken og resten grindes så med et æble, lidt citron og olie til aftensmaden. (Kan sagtens klares på to dage.)Windcape (14) skrev:Dvs. du kan spise 2 kilo gullerødder på 5 dage?
"en pose" er typisk 1 kilo.Daniel-Dane (15) skrev:Jeg kan spise en pose på en dag, hvis det skulle være.
Deruover kan vi tage argumentet videre. Hvad med 5 kilo? Det er endnu billigere, kilo mæssigt.
Ligeledes med rød/hvid-kål, blomkål. eller selleri. De sælges kun i så store mængder at du skulle bruge dem som hovedingrediens 5-7 dage, for at få dem brugt.
Argument invalid...
Det i snakker om her er aftensmad, et måltid der skal være let. Her kommer man langt med fuldkornspasta, salat og frugt.
Middagsmåltidet derimod... er ofte ét hvor man alligevel ikke befinder sig hjemme, så er det nemlig det skalere linært.
Det i snakker om her er aftensmad, et måltid der skal være let. Her kommer man langt med fuldkornspasta, salat og frugt.
Middagsmåltidet derimod... er ofte ét hvor man alligevel ikke befinder sig hjemme, så er det nemlig det skalere linært.
Altså det er nemt at argumentere for at alle retter er billigere at lave til to personer, fordi at det giver et større rådighedsbeløb, bedre udnyttelse af storkøb, og mindre spild.SlettetBruger (18) skrev:Det i snakker om her er aftensmad, et måltid der skal være let. Her kommer man langt med fuldkornspasta, salat og frugt.
Men faktisk var det oprindelige postulat (som jeg stadigvæk står ved), at min typiske aftensmad kunne opskaleres til to personer, stort set uden yderlige omkostninger.
Ud af 30 kroner's råvarer, vil jeg mene at forskellen på én og to personer er cirka 5 kroner.
Måske skulle man forske lidt i emnet. Jeg kender ihvertfald et par piger som gerne vil være forsøgskaniner.
Windcape (21) skrev:#20
Måske skulle man stille det som krav? Free food, if you eat in a bunny suit.
LOL! Jeg er klar :p
Da de kan holde sig i mindst en uge i køleskabet (faktisk kan mit holde sig 2-3 uger, hvis jeg af en eller anden årsag ikke spiser det), har jeg aldrig oplevet at skulle smide gulerødder ud.Windcape (16) skrev:Deruover kan vi tage argumentet videre. Hvad med 5 kilo? Det er endnu billigere, kilo mæssigt.
Granted. Kål kan være svært at få kål på, men det spiser/køber jeg alligevel ikke, og hvis jeg gør, så bliver det hovedret i to-tre dage. Done.Windcape (16) skrev:Ligeledes med rød/hvid-kål, blomkål. eller selleri. De sælges kun i så store mængder at du skulle bruge dem som hovedingrediens 5-7 dage, for at få dem brugt.
Du kommer bare.Caek of Doom (22) skrev:Windcape (21) skrev:#20
Måske skulle man stille det som krav? Free food, if you eat in a bunny suit.
LOL! Jeg er klar :p
Jeg er enig med Windcape her. Selv om vi er 2 personer så må vi tit smide mad ud. Sådan noget som peberfrugt er altid billigere at købe 3 af gangen og vi får som regel kun brugt 2. Ting som broccoli, løg og kartofler synes jeg også tit vi smider ud.
Jeg kan forresten anbefale at kigge på forskellige ris retter hvis man gerne vil bruge de sidste grøntsager man har.
Jeg kan forresten anbefale at kigge på forskellige ris retter hvis man gerne vil bruge de sidste grøntsager man har.
Opret dig som bruger i dag
Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.
Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.