mboost-dp1

Berlingske Media

Berlingske satser på Google og OpenOffice

- Via Version2 - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Magten

Hos Berlingske Media har man netop besluttet, at de op mod 2.850 ansatte ikke længere skal benytte Microsofts officepakke. I stedet har koncernen valgt at satse på en løsning fra Google.

Alle brugerne vil i løbet af de næste måneder skifte til Google Apps, der bl.a. indeholder Gmail, Google Docs, Google Calendar og Google Talk. Det betyder, at alt arbejdet, der tidligere blev lavet lokalt i officepakken, nu laves via browseren i Googles sky.

Det bliver også hos Google, at alle dokumenter og mail fremover vil blive gemt. Det giver bl.a. medarbejderne den fordel, at de nu får langt mere plads i deres indbakke, hele 25 GB, hvor de nu har 250 MB.

For også at kunne lave noget, skulle der ikke være adgang til internettet, bliver der også installeret OpenOffice.org på computerne. Kun i tilfælde, hvor en unik funktion fra Microsofts officepakke er påkrævet, kan man få lov at beholde Microsofts software.

Årsagen til skiftet er først og fremmest økonomisk, men i en intern mail til medarbejderne, som Version2 er kommet i besiddelse af, fremgår det også, at det vil give højere oppetid. Der står videre, at erfaringer viser, at medarbejdere andre steder er blevet gladere for Googles løsning end Microsofts.





Gå til bund
Gravatar #1 - vandfarve
14. jan. 2010 08:41
Det lyder fantastisk, men jeg håber da virkelig, at de også laver backups af alt data lokalt og ikke blot i Googles sky.

Jeg er sikker på, at Google kan fremvise oppetider på (næsten) over 100% og alt muligt lækkert, men man ved sgu da aldrig, hvad der sker i fremtiden. Desuden er der aldrig klogt at være afhængig af én kilde, leverandør eller lignende.
Gravatar #2 - CrueTrue
14. jan. 2010 08:45
Hvor dejligt. Så slipper jeg for at have det meget ressourcekrævende Outlook kørende på en computer, der dårligt kan trække det :/
Gravatar #3 - Windcape
14. jan. 2010 08:45
#1

Med Google Gears har du offline support, og ved at vælge Enterprise platformen, får du gode mulighed for backup og administration.

Den pro. løsning som Google sælger (ja, det er ikke gratis!) er lidt mere komplet end hvad de tilbyder til os private.

Men Google's strategi har da virket. Folk er glade for Google og deres produkter, fordi det virker godt i deres privatliv, og så er det nemt for virksomheden at skifte.

Det var sådan set også på tide med noget seriøst konkurrence til den MSO+Exchange+Sharepoint løsning som har været standard for mange organisationer i de sidste 10 år.
Gravatar #4 - Ramius
14. jan. 2010 08:54
#3 ikke nok med det er en standard, det er tung og besværlig standard for tit at løse nogle meget simple problemer. Selvfølgelig kan MS kombinationen en masse vidunderlige ting, men nogen gange er behovet altså bare at man kan modtage mails, skrive dokumenter og dele filer...
Gravatar #5 - zin
14. jan. 2010 08:54
Et interessant træk - så må vi håbe deres netværksafdeling er mere kompetent end deres mail/server-afdeling. :-)
Gravatar #6 - Thinq
14. jan. 2010 08:57
Har de brugt MS office tidligere? Meget underligt at journalisterne så aldrig har fundet ud af at slå stavekontrollen til...
Gravatar #7 - Windcape
14. jan. 2010 08:59
#4

Det bliver lidt nemmere med Windows Azure. Googles styrke i dag er at de allerede har en funktionel cloud, med tilhørende værktøjer.

Microsoft er bagud på det punkt. Selvom infrastrukturen til Azure er ved at være i orden, så mangler de hype og værktøjer.

Uden værktøjer er en cloud platform nyttesløs, og uden hype for man ingen kunder!
Gravatar #8 - mbp
14. jan. 2010 09:03
Ja jeg kan i hvert fald sige, at jeg som Berlingske ville være en tilfreds ansat. Det må da også være en mærkbar besparelse når man har 2.850 ansatte! Især hvis deres arbejdsgang bliver effektiviseret en smule i samme omgang.
Gravatar #9 - chann
14. jan. 2010 09:23
Første indskydelse er, at det et forståeligt, fornuftigt, moderne og logisk valg.
Der er åbenlyse fordele: medarbejdernes hverdag bliver endnu mere fleksibel, virksomheden sparer licensomkostninger og givetvis også egne driftsomkostninger på nuværende set-up. Så hvorfor er det nu jeg synes de skal tænke sig om en ekstra gang? Hvis man påfører sig 'Hvad-Nu-Hvis-Hatten', hvor det står en frit for at udtænke de utænkelige scenarier såsom: Google bliver sur på dig og lukker dig ned (ligesom med Kina) eller Google er underlagt USAs lovgivning og dermed først og fremmest udlever USAs egne interesser og lukker ned for dig fordi du har gjort USA sur, eller industrispioner får nemmere ved at hacke sig ind, eller stater som Kina hacker sig ind, eller du mangler backup af dine data, som du ikke selv ligger inde med osv. osv. Det er nok liiige at gå for vidt, at sige at det vi ske for Berlingske, og at man ikke kan hackes fordi det ligger hos en selv og alt det der. Der er dog forsat den ekstra risiko man skal have i tankerne, inden man lægger alle sine IT-æg ud i Google skyen, især hvis det er forskende virksomheder hvor viden og data skal beskyttes til enhver pris, da det ellers kan betyde døden for virksomheden. Personligt benytter jeg til dels selv Google Aps, men jeg frygter nu heller ikke at jeg er så interessant at der vil ske noget. Men det er et modigt valg Berlingske har gjort, bare det ikke kun er fordi de fattes penge og nu vender hver en sten.
Gravatar #10 - TriGGy
14. jan. 2010 09:31
Har google ikke også stadig et problem med at kunne dokumentere hvilke(t) datacenter filerne ligger på.
Følsomme oplysninger må jo ikke opbevares uden for EU
Gravatar #11 - zin
14. jan. 2010 09:32
#10: Jo, det vil de vel altid have. Hvorfor må følsomme oplysninger ikke opbevares uden for EU? Oo
Gravatar #12 - TriGGy
14. jan. 2010 09:54
#11
OK, jeg kan ved nærmere eftersyn se at oplysningerne godt må gemmes uden for EU.

Det kan bare være svært at definere om google opfylder kravene til behandling af personfølsomme oplysninger.

Sakset fra fdih.net
Ifølge loven skal der indgås en databehandlingsaftale med leverandøren med et ganske bestemt indhold, kunden skal føre kontrol med leverandørens overholdelse af lovens krav til it-sikkerhed, ligesom leverandøren skal være anmeldt til Datatilsynet.


En yderligere juridisk problemstilling er, hvor kundens data lagres, idet persondatalovens regler indeholder særlige regler for behandling af oplysninger uden for EU. Leverandørens fysiske placering af den server, hvorpå kundens data opbevares, kan derfor have betydning for, om kunden opfylder persondataloven.

dvs. google's pågældende datacenter (dvs alle deres datacentre) skal være registreret hos datatilsynet, samt at man er forpligtet til selv at undersøge om de overholder det... hvordan kan man det ?
Gravatar #13 - onetreehell
14. jan. 2010 10:45
Advarsel: hele dette indlæg er off-topic.
#6
Stavekontrol er altså ikke så godt som folk tror. Det giver en vis følelse af 'sikkerhed' for at man har stavet rigtigt, men der er tit "falske positiver", altså et ord der er stavet forkert, men ikke giver fejl fordi det faktisk også er et andet ord eller problemer med orddeling er også et stort problem. Folk deler efterhånden alle ord op. Det er så grimt, forkert og forvirrende!
Bedste mor boller til 10 kr, nej bedstemorboller til 10 kr. Det er et bageri, ikke et bordel for folk med mødrefetischer
Gravatar #14 - Nize
14. jan. 2010 10:45
#9

Chann skrev:
Google bliver sur på dig og lukker dig ned (ligesom med Kina)


Du laver jo en juridisk bindende kontrakt med Google, så de lukker dig ikke ned.

Det er en virksomhed der køber en ydelse ved en virksomhed. Domstole tager sig af tvister.

Det er den private, gratis, offentligt tilgængelige google de lukker ned i Kina.

Gravatar #15 - cryo
14. jan. 2010 11:19
Cool, 250MB? :-p.. Har de ikke hørt at harddiskpriserne er faldet gennem de sidste 10 år, hos Berlingske?
Gravatar #16 - Nize
14. jan. 2010 11:35
#15

hvad tror du en GB plads koster når du har:

- HBA'er (dobbelt til redundans)
- SAN (controllere, FC switche, disk chassis, diske) - redundant
- online backup af ovenstående til lokal og evt. offsite lokation tilbage i tid
- tapes + library + software

Den koster mere end en seagate disk fra wupti.com

Meget mere.
Gravatar #17 - myplacedk
14. jan. 2010 11:41
Nize (16) skrev:
Den koster mere end en seagate disk fra wupti.com

Hvem siger han snakker om en Seagate fra wupti.com? Er priserne ikke faldet på de professionelle løsninger?

Hvor meget tror du en GB diskplads koster, i forhold til hvad man ellers giver for IT pr. medarbejder?
Gravatar #18 - Nize
14. jan. 2010 12:53
Myplacedk skrev:
Hvor meget tror du en GB diskplads koster, i forhold til hvad man ellers giver for IT pr. medarbejder?


Den koster en betydelig del. Nok til man ikke ønsker f.eks. at doble op. De professionelle løsninger bliver jo ikke billigere fordi diske bliver billigere i pris pr. GB - og du skal stadig opretholde et antal spindler til performance, og et antal diske og diskhylder/controllere til redundans.

Jeg drifter til daglig IT for en avis, og kan kun tale ud fra hvad vi ser. Jeg vil dog undres hvis det forholder sig væsentligt anderledes ved Berlingske.
Gravatar #19 - Trogdor
14. jan. 2010 12:56
ZiN (5) skrev:
Et interessant træk - så må vi håbe deres netværksafdeling er mere kompetent end deres mail/server-afdeling. :-)

Tvivlsomt, alt IT blev outsourced til CSC. Det hjalp ikke ligefrem på hverken stabiliteten, kvaliteten eller oppetiden for den sags skyld.

#18 Før CSC var det et IBM SAN, spejlet til 2 driftcentre.
Gravatar #20 - myplacedk
14. jan. 2010 12:59
#18
Jeg har svært ved at forestille mig at professionel data-lagring ikke falder i pris.
Og der er da et eller andet der ikke hænger sammen, hvis man ikke har råd til at give en medarbejder mere end 250 MB plads, når Google kan give mig 7 GB gratis.
Men de fandt jo også en løsning, så det er da muligt.

Det kan vel også være at deres software havde svært ved at klare de store datamængder. Det email-program jeg bruger på arbejde er i hvert fald sindssygt langsomt i forhold til de få tusinde mails jeg har, og jeg sletter enda vedhæftede filer fra mailsystemet.
Gravatar #21 - mstify
14. jan. 2010 13:45
#7: Windscape: Hvad mener du med at der mangler værktøjer til Microsoft Azure?

Vi bruger Azure idag, det kører ganske fint og værktøjerne er ganske udmærkede og integrede i Visual Studio, kræver blot en download:

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?Fa...
Gravatar #22 - Windcape
14. jan. 2010 13:53
#21

Er de værktøjer ude over beta-stadiet? Den oplevelse jeg fik af Azure under sidste års JAOO var at de stadig var haltende.

Jeg må indrømme jeg ikke har kigget på det siden Oktober.
Gravatar #23 - mstify
14. jan. 2010 14:07
#22: Azure er lanceret til kommerciel brug nu og er ikke længere i beta. Januar måned er dog stadig gratis, de begynder at tage betaling for servicen til februar.

Der er nogle ting der er lavet lidt fjollede, men man har heldigvis frihed til også at gøre tingene på sin egen måde hvis man foretrækker det. Det er en dejlig billig måde at komme igang på, sammenlignet med at invistere i servere, hosting og redundant storage - kræver dog at den applikation man udvikler egner sig til et skymiljø.
Gravatar #24 - Cloud02
14. jan. 2010 14:19
vandfarve (1) skrev:
Det lyder fantastisk, men jeg håber da virkelig, at de også laver backups af alt data lokalt og ikke blot i Googles sky.

Jeg er sikker på, at Google kan fremvise oppetider på (næsten) over 100% og alt muligt lækkert, men man ved sgu da aldrig, hvad der sker i fremtiden. Desuden er der aldrig klogt at være afhængig af én kilde, leverandør eller lignende.
Google's nedetids definition er 10 sammenhængende minutter. http://www.google.com/apps/intl/en/terms/sla.html
De har en oppetid på 99,9% - hvilket i sig selv ikke er så meget værd, hvis de går ned 9 minutter ad gangen hvert 10. minut.

Nu kender jeg ikke berlingskes egen løsning osv. men som andre har påpeget, så håber jeg sandeligt også at de har deres egen off-line backup løsning på plads.
Gravatar #25 - vandfarve
14. jan. 2010 14:22
#24 Det var mere pointen om, at uanset hvor god nedetiden er for et firma (om vi snakker om 100% perfekt, 99,9% eller 10%), så er det meget vigtigt at have redudans.

At Google så har valgt at definere nedetiden som 10 sammenhængende minutter kan misbruges i statistikkerne til Googles fordel - ligesom DSB eksempelvis ikke mener, at et tog kommer for sent, hvis det bare kommer inden for 1-2 minutter (SVJH) den planlagte tid.

:)
Gravatar #26 - arne_v
14. jan. 2010 14:32
#dumt spørgsmål


Alle brugerne vil i løbet af de næste måneder skifte til Google Apps, der bl.a. indeholder Gmail, Google Docs, Google Calendar og Google Talk. Det betyder at alt arbejdet, der tidligere blev lavet lokalt i officepakken, nu laves via browseren i Googles sky.


Overskriften siger "OpenOffice".

Er der nogen som kan forklare mig om de bruger Google til mail/kalender/im og OOo teketbehandling/regneark eller Google til det hele?
Gravatar #27 - arne_v
14. jan. 2010 14:35
#hovsa

Original kilden siger:


Det sker kort tid efter, at Berlingske Media skiftede til netop Microsofts programmer fra Lotus Notes.


Det lyder som om de bruger rigtigt mange penge på IT.

Det koster hver gang de skifter.
Gravatar #28 - arne_v
14. jan. 2010 14:38
#250 MB

Det er ikke ualmindeligt med ret skrappe plads restriktioner på Exchange mail servere.

Det er næppe GB prisen som er problemet. Heller ikke med dyre SAS diske.

Men derfor kan der jo godt være relle problemer. Backup & restore f.eks..
Gravatar #29 - zin
14. jan. 2010 15:49
#28: Korrekt.
På SDU, hvor jeg arbejder, har vi 2 GiB Mailboksbegrænsning. Vi kan ikke genskabe mails for nogen overhovedet da det resulterer i lidt over 5 TiB plads for folks e-mails - studerende og ansatte talt sammen. 5 TiB er ikke lige sådan at lave backup på - specielt ikke med Exchange 2003 (jeg ved ikke med 2007) måde at nærmest undlade backup muligheder på, som betyder at man ikke kan gå tilbage til et hvis punkt for en enkelt mailboks - det er enten alle eller ingen. :-(
Gravatar #30 - arne_v
14. jan. 2010 17:30
#29

2GB er jo vild luxus.

På arbejde har jeg 200 MB.

Og mange som sender 10 MB .ppt og .vsd filer .....

:-(
Gravatar #31 - XorpiZ
14. jan. 2010 17:48
#30

200 MB? Det var ikke møj. For ikke så længe siden valgte en medarbejder at sende en powerpoint-fil på 37 MB(!!) rundt til samtlige ~100 medarbejdere... nogle gange tænker folk fandme med røven
Gravatar #32 - zin
14. jan. 2010 20:00
#30: Haha. Jamen er du ikke vildt sej til VMS'er? Lav et VMS til at håndtere mail i MEMORY. :-P
Gravatar #33 - arne_v
14. jan. 2010 20:01
#32

Jeg ved lidt om VMS.

Men det er det her VMS:
http://en.wikipedia.org/wiki/Openvms
Gravatar #34 - vandfarve
14. jan. 2010 20:07
XorpiZ (31) skrev:
#30

200 MB? Det var ikke møj. For ikke så længe siden valgte en medarbejder at sende en powerpoint-fil på 37 MB(!!) rundt til samtlige ~100 medarbejdere... nogle gange tænker folk fandme med røven


Jajajaja... Jeg har før sendt mails med en samlet størrelse på 7 MB til en liste på over 3.000 personer. Godt har vi heftig fiber ud af huset, men vores IT-afdeling var ikke just glad, da vi notificerede dem med 24 timers varsel, at de sendes ud i morgen.

De protesterede lidt, men chefen ville ikke ændre "ordren", så jeg trykkede send og håbede (håber stadig!), at jeg ikke endte i helvedet.
Gravatar #35 - XorpiZ
14. jan. 2010 20:12
#34

Hvad - gav du rent faktisk It-afdelingen et heads-up? Jeg er imponeret. :D

Havde det ikke været nemmere at uploade filen på et domæne?
Gravatar #36 - vandfarve
14. jan. 2010 20:17
XorpiZ (35) skrev:
#34

Hvad - gav du rent faktisk It-afdelingen et heads-up? Jeg er imponeret. :D

Havde det ikke været nemmere at uploade filen på et domæne?


Well, med lidt hurtig hovedregning, en lommeregner og et Excel-ark kom jeg frem til, at vi ville sende "pænt, pænt, pænt store" datamængder af sted, så jeg tænkte, at det nok ville være pænt af mig. :)

Da jeg sagde det til chefen, at IT-afdelingen nok ikke ville blive glade (de gjorde de ikke, men jeg er bare en grunt, så hvad fanden kunne jeg gøre?) insisterede han på, at hovedparten (de 3.000+) skulle have filen direkte, mens en anden stor del (2-4.000+ SVJH) skulle have en pressemeddelse på 1 MB og et link til filen.

Jeg glemte at tjekke, hvor stor trafikken var på vores site dagen efter, hvor den originale fil var uploadet, men jeg tvivler på, at peakpresset har været så stort.

Så jo, de ville have være klogest, men det er sjældent, at chefen mener det samme.
Gravatar #37 - arne_v
14. jan. 2010 20:18
#34

Sådan noget kan ske.

Jeg blev engang lidt upopulær ved at sende en 2 cifret antal MB fra KU til AU.

Fra RECKU's Sperry 1100 til RECAU's CDC Cyber.

Og ja - Poul Schluter var statsminister på det tidspunkt.
Gravatar #38 - vandfarve
14. jan. 2010 20:22
#37 SVJV er der da et rimeligt forskernetværk mellem de store universiteter i Danmark, men jeg skal dog ikke kunne sige, hvilke forbindelser vi snakker om, når vi nu er i 1980'erne.

... altså, udover 56K var det vilde shizzle for nizzle!
Gravatar #39 - Magten
14. jan. 2010 20:24
XorpiZ (31) skrev:
#30

200 MB? Det var ikke møj. For ikke så længe siden valgte en medarbejder at sende en powerpoint-fil på 37 MB(!!) rundt til samtlige ~100 medarbejdere... nogle gange tænker folk fandme med røven
Vi har 110MB :P

Men jeg ville så aldrig turde at have mere i min Notes.. Det er et helvede i forvejen, kan kun gå galt hvis den skal holde styr på mere data :D
Gravatar #40 - arne_v
14. jan. 2010 20:29
#38

Jeg mener at modems paa det tidspunkt typisk var 9.6 eller 19.2.

Jeg er ret sikker på, at det var BITNET og ikke internet jeg brugte.

Og BITNET brugte multipla af 9.6 forbindelser.
Gravatar #41 - arne_v
14. jan. 2010 20:30
#40

Internet forbindelsen mellem universiteterne dengang var iøvrigt bridget ikke routet !
Gravatar #42 - lukazz
15. jan. 2010 13:56
#39 Sikker en gang bullshit. Jeg har 147 postkasser på vores notes server som er over 1gb. De 2 største er over 12 Gb. Ingen har problemer!
Gravatar #43 - Magten
15. jan. 2010 14:15
lukazz (42) skrev:
#39 Sikker en gang bullshit. Jeg har 147 postkasser på vores notes server som er over 1gb. De 2 største er over 12 Gb. Ingen har problemer!
Jeg håbede smiley'en ville gøre det tydeligt at det var for sjov, men åbenbart ikke..

Hint: Notes har et pænt dårligt rygte
Gravatar #44 - Cloud02
15. jan. 2010 15:13
lukazz (42) skrev:
vores notes server
jeg føler med dig.
Gravatar #45 - Magten
15. jan. 2010 16:59
lukazz (42) skrev:
#39 Sikker en gang bullshit. Jeg har 147 postkasser på vores notes server som er over 1gb. De 2 største er over 12 Gb. Ingen har problemer!
Glemte lige.. Hedder mailserveren ikke Domino? Ligesom der er Exchange til Outlook :)

Ikke at det er relevant, er bare nysgerrig..:)
Gravatar #46 - rmariboe
16. jan. 2010 18:20
#0 << Fremragende; Google for president! =)

Nize (14) skrev:
Det er den private, gratis, offentligt tilgængelige google de lukker ned i Kina.

De lukker ikke noget ned i Kina - men måske lukker Kina dem ned.

Magten (45) skrev:
Glemte lige.. Hedder mailserveren ikke Domino?

Yep - og det har et fremragende ry; på nær at man skal have en doktorgrad i det for at kunne udnytte det til fulde (man kan nøjes med en bachelor, hvis man bare skal have det kørende på Exchange-niveau:)...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login